Boete voor buitenlandse studenten zonder zorgpolis

Zeker enkele honderden buitenlandse studenten in Nederland zijn afgelopen jaar beboet omdat ze geen Nederlandse zorgverzekering hadden. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag na een rondgang langs onderwijsinstellingen en deurwaarders. De boetes van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) kunnen oplopen tot ruim zevenhonderd euro.

Het gaat vooral om studenten die niet weten dat ze in Nederland een basisverzekering moeten afsluiten als ze naast hun opleiding een parttime baan of betaalde stage hebben. Dat is sinds 2006 verplicht, maar boetes zijn pas sinds april vorig jaar mogelijk. Nederland telt ongeveer zeventigduizend buitenlandse studenten.

De boete van het CVZ bedraagt 356 euro en wordt verdubbeld als een reactie uitblijft. De kosten van een deurwaarder komen daar nog bij. Vooral Europese studenten kregen boetes, ook al hadden ze een zorgverzekering in hun eigen land.

Een CVZ-woordvoerder erkent in de krant dat de regels 'lastig en niet altijd even begrijpelijk zijn'. De vereniging van universiteiten VSNU probeert samen met onderwijsinstellingen tot een oplossing te komen.

De HBO-raad pleit voor goede voorlichting. Steeds meer hogescholen en universiteiten attenderen buitenlandse studenten erop dat een verzekering in het land van herkomst niet volstaat als ze in Nederland geld verdienen.

De Sociale Verzekeringsbank schreef vorig jaar 160 duizend onverzekerden aan, schrijft de krant. Van hen sloot 63 procent een zorgverzekering af als dat nodig bleek.