Je bent zelf een weigerambtenaar

Het kabinet is, net als het vorige en zoals vele volgende, vroegtijdig gevallen. Kwestie van achterhaald systeempje. Beetje sms'en wanneer je ook kunt whatsappen. Naar het theater in plaats van de bioscoop. Betaald in plaats van gratis downloaden. Hoe dan ook, september nadert en met deze maand waarin de zomer ophoudt, ook de verkiezingen. Zo nu en dan wordt er dan een onderwerp uit de kast getrokken waarover partijen populair gaan lopen doen, in de hoop dat het mij en jou wat interesseert. Restanten uit de hoogtijdagen van de democratie.

WeigerambtenaarEen van die onderwerpen is de weigerambtenaar, waartegen alweer niks wordt ondernomen. Een ambtenaar is in dienst van de burgerij en moet dus voor hij naar zijn werk gaat zijn geloof even in de koelkast zetten, totdat hij weer thuis is en het eruit mag halen. Samen met de macaroni van gister, die nu nóg lekkerder is, zolang je hem niet te lang in de magnetron zet. Zoiets.

In ons land, waar vrijheid van meningsuiting en geloof zo belangrijk is, mag je in naam daarvan een hoofddoek dragen, je pasgeboren zoon beroven van zijn voorhuid en mensen bang maken voor een duivel waarvan het bestaan nooit bewezen is. Dat mag allemaal wel en hieraan dienen wij ons niet te storen. Neen, wij horen dit juist te omarmen en ja, in ruil voor Kerstmis, shoarma en Joodse vrouwen, heb ik hier helemaal geen moeite mee. Lechaim en Alaaf Aleikum!

Maar waarom mag je dan niet besluiten om iets níet te doen? Door van een ambtenaar te eisen dat hij zijn overtuiging verraadt, wat bereik je daarmee en hoe tolerant is het eigenlijk, wanneer je geen begrip kunt opbrengen voor iemands morele bezwaren iets te doen of te laten? Dan kunnen we van homo's gaan eisen dat ze minder wiebelend gaan lopen, van moslims dat ze drie keer daags eten tijdens de ramadan en dat vegetariërs niet mogen vragen om groente in een steakhouse. 

Buiten alle argumenten of dit nu wel of niet klopt, vind ik het gekste nog, dat vrijwel alle gemeenten meerdere trouwambtenaren hebben. Daar zit vast wel eentje tussen die niet zo moeilijk doet over je huwelijk. Ik bedoel, valse nicht oké, maar moet je nou net de persoon kiezen die je niet in de echt wil verbinden? Zoek je toch even verder. Laat die man, of vrouw, want dat kan tegenwoordig ook, lekker in zijn of haar waarde. De weigerambtenaar bestaat helemaal niet. De weigercultuur wel en hij is van Nederland. Stelletje hypocriete prutsers dat we zijn.