'VVD wil geldkraan ontwikkelingshulp dichtdraaien'

De VVD wil miljarden bezuinigen op ontwikkelingshulp. Dat zou in het verkiezingsprogramma van de liberalen staan dat begin volgende maand wordt gepresenteerd, schrijft De Telegraaf zaterdag. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking moet van de partij terug van 4,3 naar 1,3 miljard euro.

"De overheid heeft niet het recht de belastingbetaler te dwingen om aan hulp mee te betalen", zo citeert de krant fractievoorzitter van de VVD Stef Blok. Tegenover het dichtdraaien van de geldkraan staat dat het van de partij fiscaal aantrekkelijker moet worden om geld te doneren aan organisaties die zich inzetten voor ontwikkelingslanden.

De PVV van Geert Wilders is al veel langer fanatiek voorstander van miljardenkortingen op hulpgelden. Volgens Blok is de move van de VVD niet ingegeven door het PVV-standpunt. "Dit is een fundamenteel liberale keuze. Mensen mogen zelf weten of ze willen doneren."

Het geld dat voor ontwikkelingshulp beschikbaar blijft, moet besteed worden aan noodhulp en een aantal terreinen waar Nederland sterk in is. Dat betreft bijvoorbeeld waterveiligheid en landbouw.

Bij de mislukte Catshuisonderhandelingen zou de VVD akkoord zijn gegaan met een bezuiniging van een miljard euro op ontwikkelingshulp. De bezuiniging, die vooral moeilijk lag bij het CDA, was toen een vurige wens van de PVV-onderhandelaars. In het Kunduz-akkoord waren die bezuinigingen weer van tafel.