CDA en GroenLinks willen langer vaderschapsverlof

Vaders moeten na de geboorte van hun kind niet twee, maar vijf dagen verlof krijgen. De Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks) dienen een amendement met die strekking in als de Tweede Kamer spreekt over de Verlofwet. Van Gent noemt het voorstel zaterdag een 'mooi Vaderdagcadeau'.

Een eerder wetsvoorstel van Van Gent om het vaderschapsverlof uit te breiden van twee naar tien dagen sneuvelde in 2010 in de Tweede Kamer. "Dat is treurig. We lopen achter bij andere landen in Europa. We zijn de karigste van de klas", zo licht de GroenLinks-politica desgevraagd toe.

CDA'er Van Hijum vindt het van belang dat vaders direct vanaf de geboorte betrokken raken bij de zorg voor hun kind. Nederland is niet alleen hekkensluiter, zo constateert hij, maar 'in veertien procent van de cao's wordt het recht nog verder ingeperkt, soms tot één dag'.

De rekening mag van de christendemocraten evenwel niet eenzijdig bij de werkgevers komen te liggen. Het CDA wil dat werkgevers en vakbonden afspraken maken over de vraag in welke mate vaders in die drie dagen extra verlof ook doorbetaald krijgen. Van Hijum stelt een fiscale tegemoetkoming voor de werknemers voor.

De behandeling van de Verlofwet stond al een aantal keer op de agenda, maar werd door de drukke agenda van de Tweede Kamer steeds verschoven. Het scheidend Kamerlid hoopt dat het nog voor de zomer en anders voor de verkiezingen in september lukt. "En als dat niet lukt, lijkt het me een mooi punt voor de formatie."


CDA en GroenLinks willen langer vaderschapsverlof (Foto: Novum)