Rosenthal breidt steun Syrische oppositie uit

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) versterkt de Nederlandse steun aan de Syrische oppositie. De bewindsman sprak zaterdag in Istanbul met vertegenwoordigers van de Syrische Nationale Raad, zo laat zijn ministerie weten. Ook zegde hij vier miljoen euro humanitaire hulp toe.

Rosenthal drong in Turkije aan op een sterkere en verenigdere oppositie. Ook besprak hij hoe Nederland de oppositie kan steunen. Hij denkt daarbij aan communicatiemiddelen voor de coördinatie van medische hulp, training van mensenrechtenverdedigers, vrije toegang tot internet vanuit Syrië en het documenteren van mensenrechtenschendingen.

De humanitaire situatie in Syrië noemde Rosenthal zorgelijk. "Meer dan een miljoen Syriërs hebben dringend hulp nodig. Er is gebrek aan voedsel en medische voorzieningen en de voedselprijzen zijn gemiddeld met vijftig procent gestegen."

Van de toegezegde steun moet een miljoen euro via de Verenigde Naties en het Rode Kruis besteed worden aan voedselhulp. Drie miljoen is bedoeld voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Jordanië.

Bij de opstand die vorig jaar maart in het land uitbrak, kwamen volgens activisten al meer dan veertienduizend mensen om. De chef vredesmissies van de Verenigde Naties, Hervé Ladsous, nam eerder deze week voor het eerst het woord burgeroorlog in de mond.