'Fiscus loopt miljarden mis door controle achteraf'
De Nederlandse schatkist loopt al jaren miljarden mis aan gemiste belastinginkomsten. Oorzaak is volgens belastingambtenaren dat ze de boeken van bedrijven nauwelijks meer achteraf mogen controleren, schrijft de Volkskrant zaterdag. Sinds 2008 moeten ze uitgaan van vertrouwen vooraf. Op de omvang van de gederfde inkomsten zou geen enkel zicht zijn.
De onvrede over het nieuwe, 'horizontale' toezicht zou blijken uit interne rapporten en correspondentie van de Belastingdienst. De Volkskrant wist daar met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur de hand op te leggen. Uit de documenten komt naar voren dat de interne weerstand groot is. Belastingheffing zou niet op vertrouwen gebaseerd kunnen zijn.
Cijfers van de interne toezichthouder van de Belastingdienst zouden er ook op wijzen dat de nieuwe toezichtmethode nadelig is voor de schatkist. Waar in 2005 en 2007 1,6 miljard euro per jaar te weinig werd opgehaald, zou dat bedrag in 2008 zijn gestegen tot 2,8 miljard. Bedragen van latere jaren zijn niet bekend.
Volgens de morrende ambtenaren is de nieuwe toezichtmethode een verkapte bezuinigingsmaatregel. De Belastingdienst moet vierhonderd miljoen euro besparen, wat vijfduizend tot zesduizend van de dertigduizend banen zou kosten.
Twee maanden geleden kwam via de vakbond Abvakabo FNV soortgelijke kritiek naar buiten. Ambtenaren lieten de bond weten dat de fiscus door tijdgebrek veel gevallen van fraude niet ziet of moet laten zitten. Volgens de vakbond is de kans dat een bedrijf gecontroleerd wordt eens in de 43 jaar. Voor de burger is dat een keer per honderd jaar.
Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) laat in een reactie aan de krant weten het niet vreemd te vinden dat de nieuwe werkwijze niet bij iedereen populair is. Een onafhankelijk onderzoek naar de efficiëntie en effectiviteit van het horizontale toezicht op bedrijven moet volgende week verschijnen.