Recordaantal Nationale Hypotheek Garanties

In 2011 hebben 136.500 huishoudens een hypotheek afgesloten met een Nationale Hypotheek Garantie. Sinds de introductie van de garantie voor hypotheekleningen in 1995 is dit aantal niet zo hoog geweest. Ook het aantal huishoudens dat aanspraak moest doen op het waarborgfonds steeg flink. Dat blijkt vrijdag uit de jaarcijfers van de stichting achter de NHG.

Bij een hypotheek met een NHG wordt een bedrag van 350 duizend euro gegarandeerd. Mocht de huiseigenaar tijdelijk of permanent niet meer kunnen voldoen aan de hypotheeklasten, dan springt het waarborgfonds bij. Bij een gedwongen verkoop blijft hierdoor geen restschuld over.

Ongeveer 98 duizend van de vorig jaar afgegeven garanties zijn gebruikt voor de aankoop van een woning. Dit is evenveel als een jaar eerder, ondanks de daling van het aantal woningverkopen. NHG ziet hierin een teken dat consumenten en geldverstrekkers in de huidige economische omstandigheden kiezen voor een veilige financiering.

Daarnaast hebben 33 duizend huiseigenaren een beroep gedaan op de NHG-garantie om met het geleende geld hun huis te verbouwen. Dat is 37 procent meer dan in 2010. Volgens NHG komt deze stijging door tijdelijke verlaging van de btw op woningverbetering. Deze liep in juli 2011 af.

Meer huishoudens moesten vorig vanwege een gedwongen verkoop waarbij verlies werd geleden een beroep doen op het waarborgfonds. Het totaal kwam uit op tweeduizend, tegenover 1331 in 2010. Het toenemende beroep op dit fonds wijt NHG aan de dalende huizenprijzen. Hierdoor neemt de kans toe dat het huis minder oplevert bij verkoop dan de hoogte van de hypothecaire lening.

Voor dit jaar voorziet NHG meer aanspraken op het garantiefonds. Het aantal afgesloten hypotheken met NHG neemt naar verwachting af, onder meer omdat het maximale leenbedrag per juli wordt verlaagd naar 320 duizend euro.


Recordaantal Nationale Hypotheek Garanties (Foto: Novum)