Beschonken chauffeur voortaan meteen beboet

Automobilisten die worden betrapt op rijden onder invloed kunnen voortaan binnen een halfuur rekenen op een boete of dagvaarding. Nu moeten betrapte automobilisten vaak nog weken wachten tot een boete of dagvaarding in de brievenbus ligt.

In negen politieregio's loopt momenteel een proef, waarbij een sterk versimpeld proces-verbaal per e-mail naar het OM wordt gestuurd, dat binnen dertig minuten een beslissing neemt. Het OM is daarvoor voortaan ook buiten kantoortijden bereikbaar. De agent kan daarna meteen de boete opleggen of een dagvaarding uitreiken.

Drankrijders kunnen vanaf het voorjaar in veel gevallen direct afrekenen. De snellere afhandeling moet nog dit voorjaar in heel Nederland zijn ingevoerd, zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdagmiddag tijdens een alcoholcontrole in Rotterdam.

Een agent is nu gemiddeld een tot anderhalf uur kwijt aan het invullen van een proces-verbaal. Met de nieuwe werkwijze zou tot drie kwartier tijdwinst worden geboekt.

Het Openbaar Ministerie krijgt jaarlijks gemiddeld 35 duizend zaken van rijden onder invloed binnen. "Ik vind het een mooie ontwikkeling dat het Openbaar Ministerie nu ook buiten de normale kantoortijden bereikbaar is", zei Opstelten. "De meeste gevallen van rijden onder invloed vinden immers in de avond en nacht plaats."