Otter keert na zestig jaar terug in Twente

De otter duikt na bijna zestig jaar afwezigheid weer op in Twente. Ecologen van Landschap Overijssel hebben sporen en uitwerpselen van een mannetjesotter gevonden bij de rivier de Beneden Regge. De vondst maakt duidelijk dat de otter zijn territorium afbakent en zich vestigt, meldt Landschap Overijssel vrijdag.

Het zoogdier komt alleen voor in schoon en helder water waar voldoende vissen zwemmen. Dat de otter weer zwemt in de Regge geeft volgens Landschap Overijssel aan dat de waterkwaliteit goed is en het dier er voldoende voedsel kan vinden.

In het nationaal park Weerribben-Wieden, in het uiterste noordwesten van de provincie, zijn tien jaar geleden otters uitgezet om de populatie weer te versterken. Landschap Overijssel vermoedt dat deze mannetjesotter uit die groep is voortgekomen.

De diersoort was in de jaren negentig uitgestorven in Nederland door onder meer de aantasting van het leefgebied door de aanleg van wegen en de slechte waterkwaliteit. De laatste Twentse otter werd in 1952 bij Haaksbergen gezien.