Tien voor scriptie PVV en fascisme

Een bachelorscriptie die handelt over fascisme in de Nederlandse politiek is met een tien bekroond. Student Henk Bovekerk concludeert in zijn afstudeerproject dat de PVV een 'fascistische partij in gevorderd stadium' is.

In de scriptie, getiteld Prototypical Fascism in Contemporary Dutch Politics: An Analysis, gaat Bovekerk onder meer in op het werk van historicus Robert O. Paxton over het mechanisme achter het fascisme, en De eeuwige terugkeer van het fascisme van Rob Riemen. Laatstgenoemde stelt onder meer dat de partij van Geert Wilders een typisch voorbeeld van hedendaags fascisme is. Dit zou weer een logisch gevolg zijn van onze 'nihilistische massamaatschappij'.

Bovekerk werd onder meer begeleid door arabist en PVV-criticaster Jan Jaap de Ruijter. Daardoor werd het toegekende cijfer onderwerp van een internetdiscussie, waarin vraagtekens werden gezet bij de onafhankelijk van de begeleiders. De Ruiter reageerde via Twitter als volgt: "De thesis van Bovekerk is door mij als begeleider en prof. Jan Blommaert als tweede lezer met een 10 beoordeeld op grond van de kwaliteit. De PVV-aanhangers moeten niet zo bang zijn voor een beetje kritiek en een scherpe academische analyse."

De scriptie van Bovekerk is nog niet online gepubliceerd. Dat doet de universiteit vermoedelijk volgende week.

Update 23:37
De bachelorscriptie is inmiddels van de site van de universiteit te downloaden. "De PVV is een fascistische partij en haar leider Geert Wilders is een fascist", luidt de conclusie die Bovekerk na zo'n zestig pagina's trekt.

Ook heeft Geert Wilders ondertussen via Twitter gereageerd. "Op de KU in T zijn ze allemaal Stapel", schrijft de PVV-leider, verwijzend naar de affaire rond Diederik Stapel, de voormalige hoogleraar van dezelfde universiteit die in opspraak raakte nadat was gebleken dat hij jarenlang onderzoeksgegevens had verzonnen.