'Indianen verantwoordelijk voor bosbranden Chili'

Veel van de natuurbranden in Chili zijn opzettelijk aangestoken. Dat heeft de Chileense regering vrijdag gezegd. Een groep Mapuche-indianen is volgens de regering verantwoordelijk voor een brand die aan zeven brandweerlieden het leven kostte.

Volgens minister van binnenlandse zaken Rodrigo Hinzpeter is de Coordinadoro Arauco Malleco-groep verantwoordelijk voor de brand bij een bosbouwbedrijf. De leiders van de groep zijn eerder al aangeklaagd voor gewelddadige aanvallen op bosbouwbedrijven. Hinzpeter merkte op dat enkele dagen voor de brand bij het bedrijf Mininco Forestry een helikopter werd vernield. De helikopter zou ingezet zijn bij het bestrijden van eventuele branden. "Hieruit kan men afleiden dat de groep ook achter andere branden zit en dat deze bewust zijn aangestoken", aldus de minister.

Ook de Chileense president Sebastian Pinera zei dat de natuurbranden terreuraanslagen lijken te zijn. "Achter dit criminele gedrag schuilt activiteit van terroristische aard." Volgens de regionale autoriteiten brak de brand bij het bosbouwbedrijf uit op vijftig plekken tegelijk - een duidelijk teken van brandstichting.

De Mapuche-indianen zeiden verantwoordelijk te zijn voor de vernieling van de helikopter en een aantal bulldozers. De machines werden 'illegaal' gebruikt op grondgebied van de indianen. Een woordvoerder van de Mapuche-indianen zei via Twitter de doden te betreuren.

Het zuiden van Chili wordt geteisterd door tientallen bosbranden, die worden aangewakkerd door de droogte en de felle wind. Honderden huizen in het gebied zijn in vlammen opgegaan en duizenden inwoners zijn op de vlucht geslagen. De bosbouwindustrie heeft bovendien miljoenen euro's schade geleden.