[F1] Uitslag Grand Prix van Spanje

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Red Bull-coureur won voor de McLarens van Lewis Hamilton en Jenson Button. Polesitter Mark Webber werd slechts vierde. Door de zege verstevigt Vettel de leiding in het kampioenschap.

Mark Webber mocht de race in Barcelona van poleposition starten, voor zijn Red Bull-teamgenoot en kampioenschapsleider Sebastian Vettel. De hele top tien startte zoals verwacht op zachte banden. De beste start was voor Fernando Alonso die zijn Ferrari vanaf plaats vier naar de eerste plaats stuurde, voor Vettel, Webber en Lewis Hamilton. Felipe Massa en Jenson Button kenden een lastige start en lagen achtste en tiende. Michael Schumacher lag na een ronde zesde.

Kamui Kobayashi moest binnenkomen met een lekke achterband en wisselde naar de harde banden. Button wist na vier ronden Sébastien Buemi te passeren en klom zo naar plaats negen. Vooraan kon Alonso geen gat slaan met Vettel, Webber en Hamilton die binnen 2,2 seconden van elkaar zaten. Na negen ronden was Vettel de eerste van de toppers die pitte. Hij kwam net achter Button als achtste weer naar buiten. Hij haalde meteen Button en Massa in.

Ook Alonso en Webber kwamen binnen, waarbij Alonso nipt achter Vitaly Petrov naar buiten kwam. Omdat de Rus een ronde later ook stopte ging Alonso weer aan de leiding, voor Vettel, Hamilton en Webber die door zijn stop een plaats ingeleverd heeft. Daarachter volgden de nog niet gestopte Button en Paul di Resta. Na veertien ronden kwam ook Button binnen en stak hiermee Petrov voorbij door als zevende naar buiten te komen. Di Resta en Schumacher reden nog voor hem.

Button haalde snel Schumacher in, terwijl Petrov een plaats prijsgaf aan Rosberg. Button zette op zijn nieuwe banden meteen de snelste ronde van de race neer. Hij reed echter wel na achttien ronden 25 seconden achter Alonso. Opvallend was dat Vettel al snel binnenkwam om zo te proberen Alonso in te halen. Ferrari haalde meteen Alonso binnen, terwijl ook Webber binnenkwam. Dit gaf de leiding aan Hamilton, voor Vettel, Alonso en Webber. Vettel had een snelle uitronde, waardoor hij een gat met Ferrari kon slaan.

Hamilton reed na zijn eerste stop al op nieuwe banden en zette meteen de snelste ronde neer omdat hij bevrijd was van de andere rijders. Vettel reageerde meteen, terwijl Webber de druk op Alonso opvoerde. Omdat Hamilton na 22 ronden stopte ging de leiding naar Vettel, voor Hamilton en Webber. De gaten werden vooraan groter en nog voor halverwege de race gingen Alonso en Webber op voor hun derde stop, waarbij de Ferrari nipt voor de Red Bull naar buiten kwam. Beiden gingen op de harde band rijden.

Het gat vooraan tussen Vettel en Hamilton bedroeg 2,2 seconden na 32 ronden. Achter Alonso en Webber lagen Button, Massa, Schumacher, Rosberg, Di Resta en Petrov in de punten. Terwijl Vettel na 34 ronden pitte plaatste Webber een aanval op Alonso, maar de Spanjaard sloeg meteen terug. Alles was in het voordeel van Button die op zijn zachte banden het gat dicht reed. Hij haalde het duo dan ook al snel in. Ook Hamilton was gestopt, waardoor Vettel weer de leiding greep.

Met nog 26 ronden te gaan kwam Alonso al binnen voor zijn vierde stop, wat Webber de kans gaf om meteen het tempo op te voeren en sneller dan de leiders te rijden. Alonso reed op plaats vijf, terwijl achter hem een interessant gevecht plaatsvond tussen de Mercedessen van Schumacher en Rosberg. De Ferrari's worstelden zoals verwacht met de harde banden, waardoor Alonso zich moest settelen op de vijfde stek en Massa met nog twintig ronden te gaan op een ronde als achtste rondreed.

Na 50 ronden waren alle leiders binnen geweest, waardoor het gevecht om de leiding ging tussen Vettel en Hamilton, terwijl om plaats drie door Button en Webber gestreden werd. Vlak daarna was na Vitantonio Liuzzi Heikki Kovalainen de tweede uitvaller van de dag. Hij parkeerde in bocht vier zijn Lotus in de banden. Met nog tien ronden te gaan had Hamilton het gat met Vettel gedicht en de Brit opende de aanval op de leider.

Terwijl het gevecht vooraan verder ging haalde Sergio Perez Massa in voor plaats acht. De Ferrari-coureur verloor daarna nog een plaats aan Nick Heidfeld die vanaf de laatste startplaats zich zes ronden voor het einde opgewerkt had naar de negende stek. Massa gaf daarna op met problemen, waardoor Kobayashi tiende lag. Heidfeld haalde het optimale uit zijn banden door ook Perez in te halen. Met nog twee ronden te gaan werd de als vijfde liggende worstelende Alonso op een ronde gezet, iets wat pijn deed bij Ferrari.

Na 66 ronden werd Vettel als eerste afgevlagd voor Hamilton en Button. Webber werd vierde, voor Alonso, Schumacher, Rosberg, Heidfeld, Perez en Kobayashi. Door de winst verstevigde Vettel de leiding in het kampioenschap.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:39:03.301
2 Lewis Hamilton McLaren +0.630
3 Jenson Button McLaren +35.697
4 Mark Webber Red Bull +47.966
5 Fernando Alonso Ferrari +1 Ronde
6 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +1 Ronde
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +1 Ronde
8 Nick Heidfeld Renault +1 Ronde
9 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
10 Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
11 Vitaly Petrov Renault +1 Ronde
12 Paul di Resta Force India F1 +1 Ronde
13 Adrian Sutil Force India F1 +1 Ronde
14 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
15 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
16 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +2 Ronden
17 Rubens Barrichello Williams +2 Ronden
18 Jarno Trulli Lotus F1 +2 Ronden
19 Timo Glock Virgin Racing +3 Ronden
20 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing +4 Ronden
21 Narain Karthikeyan HRT F1 Team +5 Ronden
DNF Felipe Massa Ferrari +8 Ronden
DNF Heikki Kovalainen Lotus F1 +18 Ronden
DNF Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +38 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 118
2 Lewis Hamilton McLaren 77
3 Mark Webber Red Bull 67
4 Jenson Button McLaren 61
5 Fernando Alonso Ferrari 51
6 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 26
7 Nick Heidfeld Renault 25
8 Felipe Massa Ferrari 24
9 Vitaly Petrov Renault 21
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 14
11 Kamui Kobayashi Sauber 9
12 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 6
13 Paul di Resta Force India F1 2
14 Adrian Sutil Force India F1 2
15 Sergio Perez Sauber 2
16 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
17 Pastor Maldonado Williams 0
18 Rubens Barrichello Williams 0
19 Jarno Trulli Team Lotus 0
20 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
21 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
22 Timo Glock Virgin Racing 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 185
2 McLaren 138
3 Ferrari 75
4 Renault 46
5 Mercedes Grand Prix 40
6 Sauber 11
7 Scuderia Toro Rosso 6
8 Force India F1 4
9 Williams 0
10 Team Lotus 0
11 Virgin Racing 0
12 HRT F1 Team 0