Ritzege Leipheimer in Californië

Levi Leipheimer heeft de koninginnenrit in de Ronde van Californië gewonnen. De Amerikaan van Radioshack kreeg op de top van Mount Baldy de zege cadeau van zijn ploeggenoot Chris Horner, die in het bezit blijft van de gele trui. Laurens ten Dam finishte op 43 seconden als derde en schuift in het klassement op van de negende naar de zesde plaats.

De eindzege lijkt Horner nauwelijks meer te kunnen ontgaan. Met alleen nog de vlakke achtste etappe voor de boeg, verdedigt de 39-jarige renner een voorsprong van 38 seconden op Leipheimer. Ten Dam moet in het klassement alleen maar Amerikanen voor zich dulden. Tom Danielson, Christian Vande Velde en Tejay van Garderen zijn de nummers drie, vier en vijf.

Een kopgroep van zeven man begon met een kleine voorsprong aan de 5,5 kilometer lange beklimming van Mount Baldy, de laatste van drie serieuze hindernissen die de renners moesten bedwingen. Alexander Efimkin hield het van de koplopers het langste vol, maar met nog drie kilometer te gaan, werd ook de Rus door de favorieten ingerekend.

Voor Leipheimer en Horner was dat het sein om het tempo flink op te schroeven. Ten Dam kon lang aanhaken, maar ook hij moest de twee Amerikaanse ploeggenoten uiteindelijk laten gaan. Na elkaar in de slotkilometer al uitgebreid gefeliciteerd te hebben, mocht Leipheimer van Horner zijn wiel als eerste over de streep drukken.