FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 mei 2011

IJslandse vulkaan barst uit

IJslands meest actieve vulkaan, de Grimsvotn, is zaterdag tot uitbarsting gekomen. Volgens wetenschappers spuwde de vulkaan een aswolk uit die tot een kleine 5,5 km hoog reikte. De uitbarsting ging gepaard met zo'n vijftig kleine aardschokken, waarvan de krachtigste volgens de IJslandse meteorologische dienst een kracht had van 3.7. In 2004 was er een soortgelijke uitbarsting van de vulkaan.

Wetenschappers denken niet dat de vulkaanuitbarsting weer tot chaos zal leiden voor het Europese vliegverkeer, zoals wel het geval was in april 2010, toen de Eyjafjallajokul vulkaan aswolken over Noord-Europa verspreidde en vijf dagen lang voor problemen zorgde.

Grimsvotn, die zich schuilhoudt onder de Vatnajokullgletsjer in het zuidoosten van IJsland, gaf in november vorig jaar aan actief te zijn. Gesmolten gletsjerijs kwam van de Grimsvotn zetten. Dit bleek vals alarm te zijn, maar sindsdien hielden wetenschappers de vulkaan nauwlettend in de gaten.

Praat mee over de uitbarsting in het topic op het FOK!forum.

Lille verovert Franse landstitel

Lille is voor het eerst in 57 jaar weer eens kampioen van Frankrijk geworden. Een 2-2 gelijkspel bij Paris Saint Germain was voldoende om op de voorlaatste speeldag zeker te zijn van de landstitel. Voor Lille is het de derde titel uit de clubhistorie. Ook in 1946 en 1954 mocht de club zich de beste van Frankrijk noemen.

Lille had in Parijs nog een punt nodig om zeker te zijn van de landstitel. Al na vijf minuten leek er geen vuiltje meer aan de lucht toen Ludovic Obraniak de bezoekers op een 1-0 voorsprong zette. PSG kwam echter nog voor de pauze op gelijke hoogte via Guillaume Hoarau, die even later met rood naar de kant moest.

Met een mannetje meer kwam Lille in de tweede helft opnieuw op voorsprong. Deze keer kwam het doelpunt op naam van topscorer Moussa Sow. Mathieu Bodmer zorgde wat later nog wel voor 2-2, maar het gelijkspel was voor Lille voldoende om de champagne te mogen ontkurken.

Achteraf gezien zou zelfs een nederlaag Lille geen pijn hebben gedaan. De enig overgebleven concurrent Olympique Marseille, vorig seizoen kampioen van Frankrijk, kwam thuis tegen Valenciennes namelijk niet verder dan 2-2.


Lille verovert Franse landstitel (Foto: Novum)

Einde der tijden laat op zich wachten

Het einde van de wereld is zaterdag om 18.00 uur toch niet begonnen. De Amerikaanse bijbeluitlegger Harold Camping van Family Radio had mensen wereldwijd gewaarschuwd voor een grote aardbeving, die het einde der tijden zou aanduiden.

Camping, die in 1994 ook al eens de terugkeer van Jezus op aarde had voorspeld, was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar. Eerder had hij laten weten thuis voor de televisie de gebeurtenissen af te wachten. Volgens lokale verslaggevers reageerde de doemdenker echter niet op de deurbel in zijn woonplaats Alameda, Californië.

Een van de eerste plaatsen die volgens Camping getroffen had moeten worden, was Nieuw-Zeeland. Maar daar werd het 18.00 uur zonder dat er iets noemenswaardigs gebeurde. Ook in Europa voeren geen gelovige christenen ten hemel, zoals Camping had verwacht.

Palestijnen naar VN voor erkenning staat

De Palestijnen gaan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september vragen een Palestijnse staat te erkennen. Dat heeft Nabil Shaath, een hoge Palestijnse functionaris, zaterdag gezegd.

De Amerikaanse president Barack Obama had donderdag in een toespraak gezegd dat het voor de Palestijnen geen zin heeft bij de VN te streven naar erkenning van een Palestijnse staat. Hij repte van 'symbolische acties met als doel Israël in de VN te isoleren'.

Obama liet de afgelopen week weten dat hij veel belang hecht aan het hervatten van het vredesproces. De Palestijnen dienen het bestaansrecht van Israël te erkennen en geweld tegen dat land af te zweren.

Van Israël vraagt Obama 'dappere maatregelen' om het vredesproces vlot te trekken. Obama stelde dat de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog in 1967 de basis moeten zijn voor een akkoord tussen de partijen.

Saleh: Al Qaida grijpt de macht als ik vertrek

Ali Abdullah Saleh, de president van Jemen, heeft zaterdag het door de Verenigde Staten gesteunde voorstel van de Golf Samenwerkingsraad om af te treden verworpen. Hij waarschuwde dat Al Qaida de macht in het land grijpt als hij verdwijnt.

Saleh beschuldigde 'supermachten in de wereld' en buurlanden van Jemen ervan dat zij geld overmaken naar jeugdige demonstranten in zijn land om hun opstand tegen zijn bewind vol te houden.

Desalniettemin gaf Saleh wederom aan dat hij de overeenkomst om af te treden in ruil voor immuniteit zal tekenen.

Weer Turkse politici afgetreden om seksschandaal

Opnieuw zijn Turkse politici opgestapt na het verschijnen van compromitterende video's van hen op internet. Het gaat om zes leden van de Nationalistische Actiepartij (NAP), meldden Turkse media zaterdag.

Eerder deze maand traden al vier politici van de partij af vanwege vergelijkbare video's, waarop te zien is dat zij buitenechtelijke seks hebben.

Het seksschandaal heeft waarschijnlijk grote gevolgen voor de verkiezingen van 12 juni. De NAP is een tegenstander van de regerende AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan, maar bevindt zich door het schandaal gevaarlijk dicht bij de kiesdrempel van 10 procent die vereist is voor partijen om in het parlement zitting te mogen nemen.

VN: 300 doden door opstand TunesiŽ in januari

De opstand die in Tunesië leidde tot het vertrek van president Zine al-Abidine Ben Ali, heeft het leven gekost aan ongeveer driehonderd mensen. Daarnaast raakten zevenhonderd mensen gewond. Dat meldde de speciale rapporteur over marteling van de Verenigde Naties, Juan Mendez, zaterdag op basis van cijfers van de Tunesische overheid.

Het nieuwe dodental is aanzienlijk hoger dan het getal dat door de Tunesischi interim-regering werd aangehouden. Zij spraken van 234 doden en hadden geen gewonden gemeld.

Mendez zei verder dat ook na het vertrek van Ben Ali nog steeds wordt gemarteld in Tunesië. Dat gebeurt echter niet systematisch, concludeerde hij na een bezoek van een week aan het Noord-Afrikaanse land.

VN: 300 doden door opstand Tunesië in januari
VN: 300 doden door opstand Tunesië in januari (Foto: ANP)

Schade na duinbrand Schoorl enorm

Het heidegebied in de Schoorlse duinen dat begin deze maand getroffen werd door een natuurbrand is grotendeels verdwenen. Het herstel kan gemakkelijk 2 tot 3 miljoen euro kosten, zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. "Het is maar zeer de vraag of daar geld voor is." Het getroffen gebied is ongeveer 250 hectare groot.

Het gebied dat te lijden heeft gehad van de brand bestond vooral uit heide. Het herstel daarvan is duur, zeker omdat het bijna helemaal weg is. "De kraamkamer van de Schoorlse duinen is weg. Mensen konden daar uren van genieten." De verbrande grond is uiterst vruchtbaar. "Als de heide niet hersteld wordt, is het binnen de kortste keren met allerlei grassen overgroeid."

Staatsbosbeheer vreest echter dat het geen geld heeft voor het gewenste herstel. "Ons budget moet per jaar besteed worden", licht de zegsvrouw toe. "We hebben dus geen reserves of een calamiteitenpotje." Ze hoopt dat er toch geld gevonden wordt. "Het is tenslotte een publiek gebied. Het is van en voor 16 miljoen mensen."

Staatsbosbeheer heeft per jaar ongeveer 125 miljoen euro te besteden, 86 miljoen daarvan komt rechtstreeks van de overheid. Maar de organisatie moet de komende jaren de buikriem strak aanhalen. "We staan aan de vooravond van enorme bezuinigingen. Over een paar jaar hebben we 60 procent te besteden. Dat komt door de keuzes die in Den Haag gemaakt worden."

Over de ecologische schade van de brand zijn nog geen definitieve gegevens bekend. Eerst is gekeken naar de veiligheid van het gebied. Recreanten moeten veilig het open gebied in kunnen. "Maar het broedgebied van de nachtzwaluw is grotendeels verdwenen. Dat was een van de kenmerkende vogels voor het gebied."

De brand in de Schoorlse duinen brak uit op 1 mei. Pas na vier dagen had de brandweer het vuur onder controle. Korpsen uit het hele land assisteerden bij de bestrijding van de brand. Het leger zette militairen en blushelikopters in. Een 44-jarige Alkmaarder zit vast op verdenking van het stichten van in totaal drie branden, waaronder die van begin mei.

Toch nog prijs voor Standard Luik

Standard Luik heeft het seizoen toch nog af kunnen sluiten met een prijs. De Waalse club, die eerder deze week de landstitel in een rechtstreeks duel aan RC Genk moest laten, sleepte de Belgische beker in de wacht. In Brussel was Standard met 2-0 te sterk voor Westerlo.

Westerlo deed in de eerste helft zeker niet onder voor Standard, maar kwam uit een standaardsituatie toch op achterstand. Eliaquim Mangala kopte raak uit een corner van Steven Defour. Een eigen doelpunt deed Westerlo in de tweede helft definitief de das om. Adnan Mravac verschalkte zijn eigen doelman na een voorzet van Jelle van Damme.

D'Ambrosio had hydraulisch probleem

Jerôme d'Ambrosio zette vandaag in de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje de langzaamste tijd neer. De Marussia Virgin-coureur had een excuus waarom hij beide Hispania-rijders niet voor wist te blijven, want de hydraulica zorgde er voor dat de bolide van de Belg niet vooruit te branden was.

"Dit was geen vlekkeloze dag. Om onduidelijke redenen had ik vanochtend niet meer de snelheid die gister wel aanwezig was. In de kwalificatie kon ik vervolgens maar een tijd klokken dankzij een hydraulisch probleem. Het was geen prima sessie maar het team heeft goed werk geleverd door de auto te repareren en zodoende kunnen racen," zei D'Ambrosio.

Schalke wint beker, twee goals Huntelaar

Schalke 04 heeft voor de vijfde keer in de clubhistorie de Duitse beker gewonnen. De club uit Gelsenkirchen was in de finale in Berlijn met maar liefst 5-0 te sterk voor MSV Duisburg. Klaas-Jan Huntelaar was twee keer trefzeker. Julian Draxler, Benedikt Höwedes en José Jurado waren de andere doelpuntenmakers.

Duisburg had het als tweededivisionist verrassend tot bekerfinale geschopt, maar daarin bleek het kwaliteitsverschil met Schalke veel te groot. Na een fraaie uithaal van Draxler en een treffer van Huntelaar, die de bal op aangeven van Jefferson Farfan met de punt van zijn schoen binnentikte, was de wedstrijd al na een halfuur min of meer beslist.

Toen verdediger Benedikt Höwedes er met een kopbal nog voor de pauze 3-0 van maakte, begonnen de supporters van Schalke hun feestje al te vieren. Dat werd er in de tweede helft alleen maar leuker op. Jurado scoorde na een klein uur spelen 4-0, waarna Huntelaar dankzij dramatisch uitverdedigen bij Duisburg zijn tweede doelpunt van de avond kon maken.

Schalke kwalificeert zich door de bekerwinst voor de Europa League. Op basis van de competitie wisten de Königsblauen, die dit seizoen tot de halve finale van de Champions League reikten, geen Europees ticket af te dwingen. Schalke eindigde in de Bundesliga slechts als veertiende.

Versnellingsbakproblemen voor Barrichello

Rubens Barrichello kwam vandaag niet door de eerste kwalificatie heen voor de Grand Prix van Spanje. De Williams-coureur kon een excuus opvoeren, want een versnellingsbakprobleem bij de FW33 zorgde er voor dat hij niet verder kwam dan een negentiende tijd.

"Ik had een probleem aan mijn versnellingsbak, waardoor ik eerder weer naar binnen kwam. We konden het echter niet verhelpen en er was niet meer genoeg tijd om het circuit op te gaan. Onze auto is niet competitief en ook niet betrouwbaar waardoor we de auto ook niet kunnen verbeteren. Het enige voordeel is dat we vandaag banden hebben gespaard die we morgen tijdens de race kunnen gebruiken. We hebben tijdens de race niks te verliezen vanaf deze positie," zei Barrichello die zijn teamgenoot Pastor Maldonado de negende tijd zag rijden.

Kovalainen blij met 15e startplaats

Heikki Kovalainen verraste vandaag bij de Formule 1-kwalificatie in Spanje door de vijftiende tijd te rijden. De Fin bleef met de Lotus T128 beide Force India's en Williams-coureur Rubens Barrichello voor. Het zorgde voor een vreugde-exposie bij de Maleisische renstal, omdat het voor het eerst is dat ze op droog door gingen naar Q2.

Helemaal zonder problemen van anderen ging het overigens niet, want Nick Heidfeld kon door de brand in de derde vrije training niet meedoen aan de kwalificatie en ook Barrichello kampte met wat problemen. Daarnaast reden de Force India's op harde banden in Q2 om zo zacht rubber te sparen voor de race. Dit alles mocht de pret voor het team van Tony Fernandes echter niet drukken.

"Dit is natuurlijk een geweldige dag voor Team Lotus en ik wil elk teamlid bedanken voor het maken van deze nieuwe stap in ons verhaal. Deze wagen heeft ons veel te bieden. We presteerden vandaag heel goed en we bewezen vandaag dat we ons tijdens een seizoen goed ontwikkelen," zei een dolblije Kovalainen. "De balans van de wagen in snelle bochten is nu een stuk beter en we moeten nu werken aan de langzame bochten: daar valt voor ons nog veel te winnen. Dit geeft in ieder geval een heel goed gevoel en biedt een goede uitgangspositie voor de race."

Teamgenoot Jarno Trulli werd achttiende in de kwalificatie. "Ik wil eerst het team feliciteren met het resultaat van Heikki. Een geweldige prestatie die aangeeft dat we nog meer kunnen verwachten. Mijn sessie werd onderbroken door een elektrisch probleem. Ik bleef in de tweede versnelling hangen, maar met een nieuw stuurtje was het probleem weer opgelost. In de slotseconden kon ik me nog voor Rubens Barrichello plaatsen. Het wordt een goede race want onze racesnelheid is goed," zei de Italiaan.

Demonstranten eisen vertrek president GeorgiŽ

Duizenden aanhangers van de oppositie in Georgië hebben zaterdag in de hoofdstad Tbilisi het vertrek van president Michail Saakasjvili geëist. De oppositie beschuldigt Saakasjvili van corruptie en het tegenwerken van democratische hervormingen.

Oppositieleider en voormalig schaakkampioen Nona Gaprindasjvili zei zaterdag dat de bijeenkomst het begin vormt van Georgiës 'bevrijding' van Saakasjvili.

Volgens een andere oppositieleider, Nino Boerdzjanadze, heeft de politie op weg naar het centrum van Tbilisi honderden actievoerders ingerekend. Minister van Binnenlandse Zaken Sjota Oetiasjvili zei dat dat 'absolute onzin' is.

Saakasjvili kwam in 2004 aan de macht. In augustus 2008 kreeg hij scherpe kritiek te verduren nadat Rusland het Georgische leger had verslagen in de kortstondige oorlog over de afvallige regio Zuid-Ossetië.

Spaanse politie rolt drugsbende op

De Spaanse politie heeft een bende opgerold die cocaïne het land probeerde binnen te smokkelen in een zogenaamde diplomatieke tas van de Zwitserse ambassade in Peru. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt.

De politie had een tip gekregen van de Amerikaanse narcoticabrigade om de tas te controleren zodra die was gearriveerd op de internationale luchthaven Barajas van Madrid. Bij de tas waren vervalste papieren gevoegd, waarop stond dat de tas diplomatieke accreditatie had en immuniteit genoot. Er werd 11 kilo cocaïne in beslag genomen.

Drie bendeleden werden vrijdag opgepakt in Navalmoral de la Mata, bijna 200 kilometer ten westen van Madrid.

Agent zwaargewond bij ongeval wielerronde

Een motorrijder van het Korps Landelijke Politiediensten is zaterdag tijdens de begeleiding van de wielerwedstrijd Olympia's Tour zwaargewond geraakt bij een botsing in Meerssen, in Zuid-Limburg. De agent botste frontaal op een auto, meldt de politie.

De aanrijding vond rond 16.00 uur plaats op de Vliegveldweg. De bestuurder van de auto, een 60-jarige man uit Ulestraten, is aangehouden. De politie vermoedt dat hij onder invloed van alcohol achter het stuur zat.

Nederlanders: Eerste Kamer rechtstreeks kiezen

Bijna zeven op de tien Nederlanders vinden dat de Eerste Kamer rechtstreeks moet worden gekozen. Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek van het televisieprogramma EénVandaag onder 24.000 mensen.

Aanstaande maandag bepalen 566 Statenleden de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. Rond de zogeheten restzetels is de afgelopen weken een ware koehandel ontstaan, waarbij sommige Statenleden mogelijk op een andere dan hun eigen partij moeten stemmen om het gewenste resultaat te behalen. Van de deelnemers aan het onderzoek denkt 84 procent dat politieke beloftes worden gedaan in ruil voor restzetels.

D66-senator Hans Engels pleitte zaterdag in het programma voor de afschaffing van de Eerste Kamer. Ook politicoloog Kees Aarts vindt dat de Eerste Kamer kan verdwijnen. Drie kwart van de deelnemers aan het onderzoek zegt echter de rol van de Eerste Kamer in de Nederlandse politiek belangrijk te vinden. Zes op de tien Nederlanders wil de senaat niet afschaffen.

Nestor van de senaat Egbert Schuurman (ChristenUnie) zei zaterdag nog dat volgens hem het politieke systeem uit het lood is geslagen. De 73-jarige Schuurman, die ervoor pleit de Eerste en Tweede Kamer tegelijkertijd te kiezen, zei de manier waarop de Eerste Kamer gekozen wordt bizar te vinden en volgens hem leidt dit tot de politisering van de senaat. De Eerste Kamer zou er alleen voor wetsbewaking moeten zijn.

Explosie in Noord-Ierse stad Londonderry

In de Noord-Ierse stad Londonderry heeft zich zaterdag een explosie voorgedaan. Niemand raakte hierbij gewond, omdat van tevoren al een waarschuwing was gegeven en het gebied op tijd was ontruimd. Dat heeft de politie gezegd.

De explosie vond plaats in het centrum van de tweede stad van Noord-Ierland.

Dissidenten van de IRA die gekant zijn tegen het vredesproces in Noord-Ierland hebben de laatste tijd diverse bomaanslagen gepleegd. Hierbij vielen echter maar weinig slachtoffers.

Dode man gevonden in woning Almelo

In een woning in Almelo is zaterdag het lichaam van een man gevonden. Een vriend die in de woning aanwezig was, is aangehouden. De politie vermoedt dat sprake is van een niet natuurlijke dood en onderzoekt of sprake is van een misdrijf, meldt een woordvoerder.

Het lichaam werd gevonden in de woning aan de Schuttenstraat na een melding. Van wie die melding afkomstig was, weet de woordvoerder niet. De aangehouden verdachte wordt verhoord.

Fernandez niet bang voor concurrentie bij Feyenoord

Guyon Fernandez maakt komende zomer de overstap van Excelsior naar Feyenoord. De spits van de Rotterdammers kijkt uit naar zijn nieuwe uitdaging in De Kuip.

"Ik heb een goed gesprek met de coach gevoerd. Door het vertrek van Luc Castaignos en Søren Larsen ben ik momenteel de enige centrumaanvaller", zegt Fernandez in gesprek met Voetbal International.

De huidige aanvaller van Excelsior laat weten dat Feyenoord nog altijd op zoek is naar een balvaste spits. Voor zijn toekomstige concurrentie is hij niet bang. "Ik ben iemand die het vooral moet hebben van de actie in de ruimte, van het passeren van een man. Een voordeel is ook dat ik, zoals ik bij Excelsior regelmatig doe, vanaf de zijkant uit de voeten kan."

Fernandez weet dat zijn naam minder aanspreekt dan spitsen die vroeger de netten lieten bollen in De Kuip. "Het is duidelijk dat Feyenoord niet de spelers kan halen die het een paar jaar geleden gewend was vast te leggen. De tijden dat Salomon Kalou en Dirk Kuijt voorin liepen zijn niet meer. Het is nu eenmaal veranderd. Dat geldt ook bij de andere grote clubs in Nederland."

[GP3] Uitslag race 1 Barcelona

Mitch Evans heeft de eerste race van de GP3 Series op het circuit van Barcelona op zijn naam geschreven. De Nieuw-Zeelander reed vanaf poleposition naar de zege, voor James Calado en Aaro Vainio. Nigel Melker kwam als zesde over de streep.

Evans kende een matige start, maar bleef de als tweede gestarte Andrea Caldarelli wel voor. De Italiaan verloor twee plaatsen Calado en Vainio en probeerde aan het einde van de race Vainio nog in te halen, maar slaagde hier niet in. Caldarelli had Nico Müller op zijn staart zitten, terwijl Melker daar weer achteraan reed.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Mitchell Evans MW Arden 27:19.175
2 James Calado Lotus ART +1.885
3 Aaro Vainio Tech 1 Racing +7.224
4 Andrea Caldarelli Tech 1 Racing +7.432
5 Nico Muller Jenzer Motorsport +7.751
6 Nigel Melker RSC Mücke Motorsport +8.574
7 Dean Smith Addax Team +8.790
8 Tamas Pal Kiss Tech 1 Racing +10.328
9 Vittorio Ghirelli Jenzer Motorsport +11.930
10 Valtteri Bottas Lotus ART +13.495
11 Adrian Quaife-Hobbs Manor Racing +15.294
12 Antonio Felix da Costa Status Grand Prix +20.311
13 Gabriel Chaves Addax Team +20.611
14 Lewis Williamson MW Arden +21.230
15 Pedro Nunes Lotus ART +24.071
16 Zoël Amberg Atech CRS GP +26.521
17 Ivan Lukashevich Status Grand Prix +27.071
18 Michael Christensen RSC Mücke Motorsport +27.770
19 Matias Laine Manor Racing +32.782
20 Rio Haryanto Manor Racing +33.320
21 Conor Daly Carlin +36.714
22 Luciano Bacheta RSC Mücke Motorsport +37.458
23 Leonardo Cordeiro Carlin +44.098
24 Daniel Morad Addax Team +44.886
25 Nick Yelloly Atech CRS GP +49.737
26 Marlon Stockinger Atech CRS GP +51.623
27 Simon Trummer MW Arden +1 Ronde
DNF Dominic Storey Addax Team +7 Ronden
DNF Alexander Sims Status Grand Prix +13 Ronden
DNF Maxim Zimin Jenzer Motorsport +16 Ronden

[Upd] 'Kees Flodder' vervangt Bram als Sint

Kleine kinderen even weghouden: Schokkend nieuws is zaterdag uitgelekt op de site van de NTR. De Nederlandse televisie-Sinterklaas wordt voortaan vertolkt door Stefan de Walle. Met de overhandiging van het grote boek draagt Bram van der Vlugt het stokje over.

De bedoeling was dat het nieuws vanavond bekendgemaakt zou worden in een speciaal Sinterklaasjournaal, maar omroep NTR heeft per ongeluk een nieuwsbericht over de wisseling al online gezet (mirror). Acteur Stefan de Walle kennen we allemaal als de onhandige Kees uit 'Flodder', de hitserie uit de jaren 90. Hij gaat in ieder geval voor de publieke omroepen de taak van Sinterklaas vervullen.

Intocht 2011
In dezelfde uitzending wordt zaterdagavond bekendgemaakt dat Sinterklaas en zijn pieten op 12 november in Dordrecht zullen aankomen. De stoomboot zal hier rond 12.00 uur aanmeren.

Update 19.50 uur
Op Nederland 1 begint nu een extra uitzending van het Sinterklaasjournaal over de bovengenoemde feiten. Allemaal kijken en afscheid nemen van 'onze Sinterklaas' Bram van der Vlugt!

Update 19.57 uur
In het extra Sinterklaasjournaal werd Bram van de Vlugt door Sinterklaas in eigen persoon vanuit Spanje bedankt voor zijn hulp de afgelopen 25 jaar. Omdat het oude boek van Sinterklaas bijna vol was, heeft Sinterklaas deze geschonken aan Bram. Sinterklaas begint nu in een nieuw 'boek van Sinterklaas' en komt -zoals eerder uitgelekt- in november aan in Dordrecht. Bram werd ook op de laatste bladzijde van het dikke boek bedankt voor zijn werk.

[Upd] VVD draait over steun Grieken

VVD-leider Mark Rutte heeft zaterdag op de 130e algemene ledenvergadering van zijn partij zijn standpunt over steun aan Griekenland uitgelegd. Ondanks dat uit een peiling van Maurice de Hond vrijdag bleek dat 40 procent van de VVD-aanhangers vindt dat Griekenland financieel steunen geld in een bodemloze gooien is, kon de uitleg van Rutte tijdens de vergadering rekenen op een luid applaus.

Rutte zei dat het in het belang is van de Nederlandse pensioengerechtigden, spaarders en bedrijven Griekenland te blijven steunen. "Zolang we dat denken, moeten we onze verantwoordelijkheid nemen."

De premier zei zich te realiseren dat ook een deel van de VVD-stemmers zich afvraagt of steun aan Griekenland nodig is. "Ik begrijp die gevoelens. Ze hebben er zelf een zooitje van gemaakt. Maar zolang het in ons belang is, is het ook politiek leiderschap rechtstreeks de dialoog aan te gaan met je kiezers en te zeggen ik weet dat we het oneens zijn, maar laat het me uitleggen waarom dit in ons belang is."

De premier kwam deze week in de Tweede Kamer hard in aanvaring met PVV-leider Geert Wilders. Wilders dreigde Rutte dat hij een 'probleem krijgt in de politieke samenwerking' als blijkt dat de steun aan Griekenland ten koste gaat van 'Henk en Ingrid'.

Rutte noemde de opstelling van zijn gedoogpartner 'volstrekt onverantwoord'. Hij zei dat Wilders niet 'in de val van Maurice de Hond' moest trappen. Hij riep Wilders op politiek leiderschap te tonen en ook impopulaire maatregelen te nemen. Zaterdag herhaalde hij het standpunt van Wilders Griekenland nooit te steunen 'onverantwoord' te vinden.

Update 19.44 uur
De VVD blijkt flink gedraaid te zijn met betrekking tot steun aan Griekenland, zo blijkt uit een VVD-persbericht (mirror) uit februari vorig jaar.

Toen deed de VVD uit de doeken dat de partij 'geschokt was dat de Europese Unie overweegt miljarden euro's steun aan Griekenland te geven' en zei voormalig financieel woordvoerder en nu VVD-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers dat de steun slecht voor de Nederlandse belastingbetaler zou zijn.


Applaus voor Rutte om steun aan Griekenland (Foto: Novum)

Satellieten gelanceerd voor India

De Indiase organisatie voor ruimteonderzoek en het Japanse bedrijf Mitsubishi hebben vrijdag in Frans-Guyana een Ariane 5-raket gelanceerd die satellieten in een baan om de aarde moet brengen. Dat heeft de commerciële tak van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gezegd.

Een van de satellieten is onder meer bedoeld voor telecommunicatie van tv-zenders en maritieme bedrijven in Azië en het Midden-Oosten. De andere satelliet is bedoeld voor directe tv-uitzendingen in India en biedt tevens navigatiehulp voor vliegtuigen boven India en omringende gebieden.

Willem II test Topklasser Chengachi

Karim Chengachi verruilt de Topklasse bij de zaterdagamateurs mogelijk voor de Jupiler League. De aanvaller van Excelsior '31 mag komende week op proef bij Willem II. Chengachi mag ook meespelen in een oefenduel.

De 21-jarige Chengachi werd dit seizoen met twaalf treffers topscorer van Excelsior '31. Hij is bezig aan zijn eerste seizoen bij de club uit Rijssen. Als Chengachi dinsdag overtuigt tijdens het oefenduel, kan hij mogelijk een contract tekenen bij de degradant uit de Eredivisie. De aanvaller heeft al laten weten graag voor Willem II te spelen.

Noordwijk promoveert naar Topklasse

Noordwijk heeft zich vanmiddag verzekerd van promotie naar de Topklasse bij de zaterdagamateurs. De ploeg won het beslissingsduel met Quick Boys voor 6.000 toeschouwers met 1-0 en veroverde daarmee de titel in de Hoofdklasse A.

De beslissingswedstrijd was noodzakelijk geworden, nadat beide teams vorige week gelijk eindigden op de ranglijst. Na loting werd bepaald dat Noordwijk thuis mocht spelen. Na negentig minuten was het nog 0-0, waarna de verlenging begon. Quick Boys, dat in de competitie het beste doelsaldo had, wist dat het aan een remise genoeg zou hebben. Na de verlenging worden namelijk geen strafschoppen genomen, maar wint de ploeg met het beste doelsaldo. Noordwijk moest dus een doelpunt maken en slaagde daar in de eerste helft van de verlenging in via Stefan Mertens. Zijn doelpunt betekent promotie voor Noordwijk. Quick Boys kan via de nacompetitie alsnog promotie afdwingen.

Krankzinnige Shadows of the Damned-trailer

Grasshopper Manifacture en EA hebben een nieuwe idiote trailer van Shadows of the Damned uitgebracht. De trailer toont een aantal wapens van de horror-TPS in typische Guichi Suda-humor (No More Heroes). In de game reist Garcia Hotspur, een demoonjager, naar de hel om zijn vriendin te redden.

Shadows of the Damned komt al 23 juni uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.

IJsselmeervogels klopt Oss in eerste duel

IJsselmeervogels heeft vanmiddag een grote stap richting de landstitel bij de amateurs gezet. De kampioen van de Topklasse van de zaterdagamateurs wist de eerste wedstrijd van de tweekamp met FC Oss, de kampioen van de zondagtopklasse, te winnen. Het werd in Oss 0-2 voor IJsselmeervogels.

Zeker voor rust waren de Rooien de betere ploeg. De vele kansen leverden echter nog geen doelpunt op. Na rust scoorde IJsselmeervogels, juist in een fase waarin FC Oss beter voor de dag kwam, wel. Wilco Krimp scoorde de openingstreffer. Beide teams kregen vervolgens kansen, waarbij Stefan Maletic namens de Brabanders met een inzet op de lat dicht in de buurt van de gelijkmaker was. Vijf minuten voor tijd kreeg Roel van de Sande van de thuisploeg een rode kaart. Tim Peters, een oud-speler van FC Oss, wist vanaf de stip in twee instanties doelman Jurgen Wevers te passeren en bracht IJsselmeervogels nog op 0-2.

Volgende week verdedigt IJsselmeervogels de voorsprong op eigen veld. Omdat de zaterdagamateurs al hebben laten weten niet te willen promoveren, heeft de nederlaag voor FC Oss verder geen consequenties. De strijd om de landstitel heeft dus enkel een sportieve waarde.

Duitse tennissers veroveren World Team Cup

Duitsland heeft Argentinië verslagen in de finale van de World Team Cup in Düsseldorf. Philipp Kolschreiber en Philipp Petzschner sleepten in het dubbelspel het beslissende punt uit het vuur. Het Argentijnse duo Juan Ignacio Chela en Maximo Gonzalez werd met 6-3, 7-6 (5) verslagen.

De Duitse tennissers waren eerder op voorsprong gekomen via Florian Mayer, die Juan Monaco met 7-6 (4), 6-0 de baas was. In het tweede enkelspel trok Chela de stand echter recht tegen Kohlschreiber: 6-4, 7-6 (4). De Argentijnen moesten in het dubbelspel alsnog het hoofd buigen, waardoor het prolongatie van de titel misliep.

Bol wint Olympia's Tour

Jetse Bol is winnaar geworden van de 59e editie van Olympia's Tour. In Burchten won de renner van het Rabobank continental team de sprint van een kopgroep van vijf man. Mede dankzij de hulp van twee teamgenoten had hij genoeg voorsprong opgebouwd om de Australiër Michael Hepburn nog uit de leiderstrui te rijden.

Bol had voor aanvang van de laatste etappe een achterstand van zeventien seconden op Hepburn en had zijn zinnen gezet in zijn tweede eindzege in deze Nederlandse ronde. Hij ging ten aanval op de Eyserbosweg op 85 kilometer van de streep en hield samen met zijn vier medevluchters stand. In het eindklassement werd de Nieuw-Zeelander Jack Bauer tweede, voor de Nederlander Tom Dumoulin.

"Twee jaar geleden kwam ik min of meer toevallig in de positie om te winnen, nu heb ik als kopman gewonnen," zei Bol. "We hadden vooraf het plan om met meerdere mensen tegelijk ten aanval te trekken op de Eyserbosweg. Het lukte uiteindelijk Ramon Sinkeldam, Tom Dumoulin en mij om met Bauer en de Zweed Tobias Ludvigsson weg te rijden en ons geluk was dat zij er ook belang bij hadden om een kloof te slaan."

"Het was nog ver naar de finish. Maar met vijf goede mannen wisten we toch stand te houden. Toen we in het zicht van finishplaats Buchten hoorden dat onze voorsprong van ruim twee minuten was teruggelopen tot net boven de minuut ,hebben we nog eens gas gegeven. Ik was zo gretig dat ik al met voorsprong uit de laatste bocht kwam. Mijn ploeggenoot Dumoulin liet een gaatje vallen en toen had ik de ritzege ook nog binnen. Dit is een geweldige manier om Olympia's Tour te winnen."

[GP2] Uitslag race 1 Spanje

Giedo van der Garde is er niet in geslaagd de GP2-hoofdrace in Barcelona op zijn naam te schrijven. De Fransman Charles Pic profiteerde van een matige stop van Giedo van der Garde, die de race tot op dat moment controleerde. Van der Garde werd tweede, waardoor Addax een dubbelzege kon vieren. Sam Bird (iSport) completeerde het podium door als de nummer drie over de finish te komen. Van der Garde erfde pole-position, nadat Jules Bianchi bestraft werd wegens het negeren van gele vlaggen.

# Rijder Team Tijd
1. Charles Pic Addax 1:00:32,817
2. Giedo van der Garde Addax +1,444
3. Sam Bird ISport International +2,773
4. Romain Grosjean DAMS +7,958
5. Davide Valsecchi Team Air Asia +10,011
6. Marcus Ericsson ISport International +10,518
7. Dani Clos Racing Engineering +16,534
8. Jules Bianchi ART Grand Prix +16,679
9. Fabio Leimer Rapax +17,419
10. Josef Kral Arden International +21,726
11. Stefano Coletti Trident Racing +24,492
12. Alvaro Parente Racing Engineering +24,715
13. Max Chilton Carlin Motorsport +25,349
14. Fairuz Fauzy Super Nova International +25,841
15. Johnny Cecotto Jr. Ocean Racing Technology +28,469
16. Pal Varhaug DAMS +35,890
17. Mikhail Aleshin Carlin Motorsport +37,837
18. Julian Leal Rapax +38,135
19. Jolvon Palmer Arden International +38,723
20. Kevin Ceccon Coloni Motorsport +39,033
21. Rodolfo Gonzalez Trident Racing +41,999 17
22. Kevin Mirocha Ocean Racing Technology +1 ronde

Groep grienden terug naar open zee

Reddingswerkers in Schotland hebben een groep grienden naar open zee weten te jagen. De dieren, een stuk of zestig, liepen het risico te stranden, wat een wisse dood had betekend. Dat zei een Britse organisatie die het zeeleven beschermt zaterdag.

De reddingswerkers volgden de grienden met een boot om er zeker van te zijn dat zij zich niet verwondden tegen de rotsachtige kust van het Schotse eiland South Uist.

De grienden waren enkele dagen eerder Loch Carnan, een inham van het eiland, ingezwommen. Verscheidene dieren hadden verwondingen aan hun kop opgelopen.

Twee doden bij ongeval met Ferrari in Almere

Een man en een vrouw zijn zaterdagmiddag om het leven gekomen bij een ongeval in Almere. De twee zaten in een Ferrari, waarvan de bestuurder vermoedelijk in een flauwe bocht de macht over het stuur verloor. De wagen raakte meerdere bomen en kwam uiteindelijk tegen een boom tot stilstand, meldt een politiewoordvoerder.

Het ongeval vond rond 16.00 uur plaats op de Buitenring. Bij het ongeval zijn geen andere voertuigen betrokken. De politie onderzoekt de exacte toedracht van het ongeluk nog.

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

[Upd] Tot ziens!

Het is bijna 18.00 uur. De laatste minuten die we op deze aarde hebben, tikken weg. Alhoewel 3 procent van de mensheid wordt meegenomen door Jezus, zal FOK! een stuk minder views krijgen na deze zaterdag.

Met dit bericht willen we alle trouwe lezers bedanken voor de - bijna - 12 jaar FOK!. We hebben u met alle plezier dagelijks het laatste nieuws gebracht en lazen met dezelfde plezier uw leuke, maar ook kritische reacties.

Ook hielp u, als deel van de community, mee om FOK! te krijgen zoals het nu is. Wij danken daarom alle mensen die submits hebben ingezonden en op deze manier hielpen om leuk en belangrijk nieuws snel online te krijgen.

Mocht u deel uitmaken van de 3 procent die zal worden meegenomen door Jezus, dan wensen wij u een fijn leven toe in het hiernamaals. Als dit niet het geval is, willen wij u sterkte wensen met wat er komen gaat. Vaarwel.

Update 18.10 uur
Het is 18.00 uur geweest en we zijn er volgens mij allemaal nog. Dus we gaan gewoon weer verder met onze dagelijkse bezigheden en gaan we gewoon verder met het schrijven van interessante nieuwsberichten.

De groetjes aan helemaal niemand!

Je kent het wel: je staat met iemand te kletsen die je een tijdje niet hebt gesproken en aan het einde van het gesprek schreeuwt de ander je nog even na. Of je de groetjes aan je vriend doet. Of aan je zus, je ouders, je buurvrouw, wie dan ook waar je theoretisch gezien de groetjes aan kunt doen. Automatisch roep je ‘ja', om vervolgens nooit meer die ‘hartelijke' boodschap door te geven aan ook maar één van de bovengenoemde personen. In mijn geval dan. Voor de mensen om mij heen: sorry. Of eigenlijk niet. Ik zal uitleggen waarom.

Van der Gijp: Munsterman slaat onzin uit

René van der Gijp heeft vrijdagavond in Voetbal International uitgehaald naar FC Twente-voorzitter Joop Munsterman. De oud-topman van Wegener zat donderdag in de EO-talkshow Knevel & Van den Brink om te praten over zijn club.

De 50-jarige voetbalanalist kon zijn lach niet onderdrukken tijdens het interview met Munsterman door Andries Knevel en Tijs van den Brink: "Wat heb ik gelachen om die Jopie Munsterman. Die man kan niet meer normaal praten."

Van der Gijp bekritiseert dat de FC Twente-voorzitter bij elke vraag over zijn club over de wijken in Enschede en het maatschappelijk werk dat FC Twente doet begint, en doet alsof voetbal een bijzaak is. "Ik denk: Jopie, waar lul je nou toch over?", bekritiseert Van der Gijp.


René van der Gijp: FC Twente-voorzitter Joop Munsterman slaat onzin uit

LibiŽrs vallen busje met journalisten aan

Boze Libiërs hebben zaterdag een busje met buitenlandse journalisten aangevallen. De banden werden lek gestoken en de deur werd ingeslagen. De journalisten zelf bleven ongedeerd. Dat heeft de Chinese correspondent Yigun Zhou gezegd.

Het busje met Zhou, een technicus van de BBC en een Britse producent van Reuters, stond in het stadje Zawiya in de rij te wachten bij een tankstation. De journalisten waren onderweg naar de grens met Tunesië.

De Libiërs zouden boos zijn geweest omdat er een tekort aan brandstof was. Gewapend met messen vielen zij het busje aan. Een man met een geweer kwam de journalisten te hulp en schoot in de lucht om de woedende menigte uiteen te jagen.

Wozniacki de sterkste in Brussel

Caroline Wozniacki heeft bij het WTA-toernooi in Brussel laten zien in goede vorm te verkeren voor Roland Garros. De Deense won het toernooi in de Belgische hoofdstad door een 2-6, 6-3, 6-3 zege op Shuai Peng (8) uit China. Voor Wozniacki is het de vierde titel in 2011. Ze was al de sterkste in Dubai, Indian Wells en Charleston.

Wozniack is als eerste geplaatst voor Roland Garros. In Parijs hoopt Wozniacki het eerste grandslamtoernooi aan haar palmares toe te voegen. Vorig jaar werd ze in de kwartfinale uitgeschakeld door de latere winnares Francesca Schiavone.

30 Seconds to Mars blijft vaag over toekomst

30 Seconds to Mars heeft nog steeds geen uitsluitsel gegeven over de toekomst van de band. De leden hebben al meerdere keren gezinspeeld op een breuk, maar een definitief besluit geven de heren niet.

"We kunnen de verhalen bevestigen noch ontkennen", was het raadselachtige antwoord van gitarist Tomo Milicevic op de vraag van MTV of de band uit elkaar gaat. De heren hebben de geruchten zelf de wereld in geholpen. Eerder deze maand zei drummer Shannon Leto dat 30 Seconds to Mars 'misschien maar tien jaar pauze moet nemen'. "We hebben zoveel getoerd, we zijn kapot."

Frontman Jared Leto, de broer van Shannon, laat eveneens doorschemeren dat de band even genoeg van de muziekscene heeft. "Ik zou graag nog een videoclip maken, maar dat zou mijn dood worden. We hebben de afgelopen achttien tot twintig maanden alleen maar video's gemaakt. Ik moet me waarschijnlijk een tijdje laten opnemen als we nog een clip maken."

30 Seconds to Mars, geformeerd rond acteur Jared Leto, werd in 1998 opgericht maar brak pas in 2002 door. De band scoorde hits als From Yesterday en Kings and Queens. Leto speelde in films als Fight Club en Panic Room en was veelvuldig te zien in de tv-serie My So-Called Life.

Gamestop verwacht minder verkopen 3DS

Gamestop heeft bekendgemaakt dat ze verwachten dat de verkopen van Nintendo 3DS het tweede kwartaal achter blijven bij de oorspronkelijke verwachtingen. Na eensuccesvol eerste kwartaal voor Gamestop, waar 3DS een belangrijk aandeel in had, denken ze nu dat het tweede kwartaal tegen zal vallen.

Gamestop is verantwoordelijk voor 45% van de totale 3DS-verkopen in de Verenigde Staten, maar omdat de algemene 3DS-verkopen nu achter blijven zal ook Gamestop dat merken. "We were excited about our market share. I think there has been reports that the numbers are lagging from what the expectations were for the US and I think our results would be in line with that in Q2. We do expect that we will fall slightly short of what we expected. So we were excited to launch, but in Q2, we do believe that it will slightly lag our expectations."

Nintendo 3DS verkocht tijdens de launchperiode zo'n 400.000 units, tegenover 460.000 voor Nintendo DS. Ook analisten geven aan dat Nintendo 3DS achterblijft, vooral door het gebrek aan nieuwe games.

Strauss-Kahn verblijft in Manhattan

Dominique Strauss-Kahn, het voormalige hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft zijn cel verruild voor een tijdelijk onderdak nabij de plek waar het World Trade Center ooit stond. De Fransman, die wordt verdacht van poging tot verkrachting van een kamermeisje in het hotel waar hij verbleef, wordt continu in de gaten gehouden door een bewaker en moet verplicht een elektronische enkelband dragen.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Strauss-Kahn zijn intrek zou nemen in een luxe hotel in de wijk Upper East Side. Dit plan liep op niets uit, omdat 'media' hadden geprobeerd het gebouw binnen te komen, zei de advocaat van de oud-topman van het IMF.

Strauss-Kahn werd na het betalen van een borgsom van 1 miljoen dollar vrijgelaten, waarna hij zijn intrek nam in het appartementengebouw in het Financial District. De buitendeuren van het gebouw zijn uitgerust met camera's en alarmsystemen. "Dit is als tijdelijke oplossing bedoeld, voor enkele dagen, en in de tussentijd wordt gezocht naar een ander geschikt adres", zei rechter Michael Obus.

Om een eventuele vluchtpoging te voorkomen mag Strauss-Kahn zijn appartement niet verlaten. Als hij ander onderdak heeft gevonden mag hij alleen naar buiten voor de zittingen van zijn proces en voor gesprekken met zijn advocaten. Een datum voor het proces is nog niet geprikt.


Strauss-Kahn verblijft in Manhattan (Foto: Novum)

[Giro] Anton wint op Monte Zoncolan

Igor Anton heeft in de Giro d'Italia de veertiende etappe met aankomst op de beruchte Monte Zoncolan gewonnen. De Spanjaard van Euskaltel kwam na de tien kilometer lange klim, met een gemiddeld stijgingspercentage van twaalf procent, solo over de streep. Alberto Contador finishte als tweede en behoudt het roze.

Aanvankelijk moesten de renners in de veertiende etappe ook de Monte Crostis bedwingen, maar onder druk van de ploegleiders en de UCI werd deze berg vrijdagavond geschrapt. Dit bleek bij veel wielerfans in het verkeerde keelgat te zijn geschoten, waardoor bij het alternatief van de Crostis, de Tualis, een blokkade werd opgeworpen.

De organisatie van de Giro moest daardoor noodgedwongen ook de Tualis schrappen, waardoor de rit vlak voor het ingaan van de finale plotseling met twintig kilometer werd ingekort. De drie vluchters, de Nederlander Bram Tankink en de Italianen Gianluca Brambilla en Matteo Rabottini begonnen daardoor plotseling met een marge van bijna vijf minuten aan de beruchte Zoncolan.

Met maximale stijgingspercentages van 22 procent bleek dat echter niet voldoende om de favorieten achter zich te houden. Tankink schudde wel zijn Italiaanse medevluchters van zich af, maar zag halverwege de klim eerst Anton en vervolgens Contador, Michele Scarponi en Vincenzo Nibali voorbij snellen.

Anton bouwde tijdens de klim zijn voorsprong gestaag uit en had het geluk dat Contador pas in de laatste kilometer het tempo opschroefde en wegreed bij Nibali. De rozetruidager kwam echter ruim een halve minuut tekort op de Bask van de ritzege te houden.

Contador loopt in het algemeen klassement nog verder weg bij zijn meeste concurrenten. Nummer twee Nibali volgt al op 3.20 minuten. Anton stijgt dankzij zijn ritzege van de zevende naar de derde plaats op 3.21 minuten van Contador. Nederlander Steven Kruijswijk werd op de Zoncolan knap twaalfde en staat in het klassement op de veertiende plaats.

Uitslag veertiende etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Igor Anton Spa Eus 5:04.26
2 Alberto Contador Spa Sax + 0,33
3 Vincenzo Nibali Ita Liq +0,40
4 Michele Scarponi Ita Lam +1,11
5 Denis Menchov Rus Geo +1,21
6 John Gadret Fra AG2 +1,38
7 Mikel Nieve Spa Eus +1,52
8 Hubert Dupont Fra AG2 +1,55
9 Kanstant. Sivtsjov WRu HTC +2,05
10 José Rujano Ven Adn +2,11


Klassement na etappe veertien

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Alberto Contador Spa Sax 54:45.45
2 Vincenzo Nibali Ita Liq +3,20
3 Igor Anton Spa Eus +3.21
4 Michele Scarponi Ita Lam +4,06
5 John Gadret Fra AG2 +5,23
6 Kanstant. Sivtsov WRu HTC +5.37
7 Denis Menchov Rus Geo +6,06
8 Hubert Dupont Fra AG2 +6,12
9 Roman Kreuziger Tsj Ast +6,40
10 David Arroyo Spa Mov +6,43=z.t.

Emotionele Sedoc loopt WK-limiet

Atleet Gregory Sedoc heeft in Hoorn de WK-limiet op de 110 meter horden gelopen. Hij won in een tijd van 13,44 seconden, waar een tijd van 13,47 seconden vereist was om naar het Zuid-Koreaanse Daegu af te mogen reizen. De Nederlander miste de olympische limiet echter wel met éénhonderdste seconde.

De vraag is echter of Sedoc wel naar het wereldkampioenschap atletiek af mag reizen. Afgelopen vrijdag kwam naar buiten dat hij in de afgelopen 18 maanden drie keer de whereabouts niet goed had ingevuld en hierdoor twee keer een dopingcontrole had gemist. "Ik doe sinds mijn vierde aan atletiek, sta op met atletiek, houd van dit spelletje. Ik voel dat iets me wordt afgenomen omdat ik iets niet goed heb ingevuld," zei een emotionele Sedoc die de kans loopt om voor twee jaar geschorst te worden. Op 9 juni wordt de zaak behandeld door de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak.

Aanrander aangehouden in zwembad

Een 23-jarige man uit het Groningse Harkstede is vrijdagavond aangehouden in een zwembad in Assen. Hij zou in de kleedruimte meisjes gefotografeerd hebben en een van hen, een meisje van 15 jaar, hebben aangerand.

Zwembadmedewerkers kwamen in actie toen vier meisjes in het zwembad De Bonte Wever hen op de man attendeerden. Daarop hield een van de medewerkers de man aan. De politie heeft hem meegenomen en onderzoekt de zaak.

Almagro troeft Hanescu af in finale Nice

Nicolas Almagro heeft het ATP-toernooi in Nice gewonnen. De als derde geplaatste Spanjaard was in de eindstrijd Victor Hanescu uit Roemenië de baas: 6-7 (5), 6-3, 6-3. Voor de 25-jarige Almagro is het de derde toernooizege van het jaar en de tiende titel in zijn loopbaan. Eerder was hij in 2011 al de beste in Buenos Aires en Costa do Sauipe.

Almagro en Hanescu waren in de eerste set aan elkaar gewaagd. Beide spelers leverden een aantal keer hun opslag in, maar uiteindelijk trok de 29-jarige Roemeen in de tiebreak aan het langste eind. In de tweede en derde set kwam Almagro beter in de wedstrijd, waarna hij na twee uur en twintig minuten op eigen service zijn eerste matchpunt benutte.


Almagro troeft Hanescu af in finale Nice (Foto: Novum)

Veel wapens gevonden bij politieactie Amsterdam

Bij een preventieve fouilleeractie in Amsterdam-West zijn vrijdagavond 22 messen, 28 schroevendraaiers en een breekijzer aangetroffen. Ook werd een persoon aangehouden die gestolen navigatieapparatuur bij zich had, meldt een woordvoerder van de politie zaterdag.

De aangehouden man werd ook nog gezocht naar aanleiding van een strafbaar feit waaraan hij zich eerder deze week schuldig zou hebben gemaakt. Een andere man werd meegenomen naar een politiebureau omdat hij zich niet kon identificeren.

Bij de actie werden onder meer 140 auto's, 21 fietsers en 68 bromfietsers gecontroleerd. Ook werden vijftien horecagelegenheden bezocht. Daar werd niets strafbaars geconstateerd.

De woordvoerder stelt dat bij dit soort acties in West vaker 'de nodige wapens' worden aangetroffen. "Daarom gaan we er ook mee door, totdat mensen beseffen dat het niet de bedoeling is met wapens rond te lopen. Wie een wapen bij zich heeft, kan het immers ook gebruiken."

Foto Bane uit Batman opgedoken

Een paar dagen geleden zijn de opnames begonnen van de nieuwe Batman-film. De opvolger van het kassucces The Dark Knight draagt de naam The Dark Knight Rises. Nu al is er een foto opgedoken van de schurk Bane.

Ook is de officiële website voor de film geopend. Vooralsnog is er nog weinig te zien op de site, behalve een vreemd geluid. Al snel is het geluid ontcijferd, wat leed tot de hashtag #TheFireRises. Na een beetje zoekwerk kwamen de speurders op een foto van Bane in goede kwaliteit. De viral campagne van The Dark Knight Rises is begonnen.


Foto Bane uit Batman opgedoken

Petkovic wint toernooi Straatsburg

Andrea Petkovic heeft het WTA-toernooi van Straatsburg op haar naam geschreven. De Duitse zag haar opponent Marion Bartoli uit Frankrijk in de finale opgeven. Petkovic leidde op dat moment met 6-4, 1-0. Voor de nummer twee van de plaatsingslijst is het de tweede titel in haar loopbaan.

Bartoli vroeg bij 5-4 in de eerste set al een medische behandeling aan om haar linkerdijbeen in te tapen, maar enkele games later moest ze alsnog opgeven. Het is onduidelijk of Roland Garros in gevaar komt voor de Française, die als eerste was geplaatst in Straatsburg.

Juventus stuurt Del Neri de laan uit

Juventus gaat niet door met zijn coach Luigi del Neri. De 60-jarige trainer zal morgen voor het laatst bij de club op de bank zitten in de afsluitende competitiewedstrijd tegen Napoli.

Del Neri is sinds het begin van dit seizoen coach bij Juventus. Hij slaagde er echter niet in om met de club een rol van betekenis te spelen in de Serie A. Juventus bezet momenteel de zevende plaats en heeft nog maar een klein kansje om zich te plaatsen voor de Europa League.

Ouattara beŽdigd als president Ivoorkust

Na maanden van geweld en politieke crisis is Alassane Ouattara zaterdag beëdigd als president van Ivoorkust. De ceremonie vond plaats in het bestuurlijke centrum Yamoussoukro.

Ouattara won de presidentsverkiezingen van november vorig jaar, maar oud-president Laurent Gbagbo weigerde zijn macht af te staan. Een lange periode van strijd volgde en zou meer dan duizend levens eisen tot Gbagbo op 11 april door de troepen van Ouattara werd gearresteerd.

De oud-president en zijn echtgenote staan onder huisarrest in afwachting van hun proces.

Jongen gepakt voor verkrachting bejaarde

Een 17-jarige jongen is woensdag opgepakt op verdenking van het verkrachten van een bejaarde vrouw van 73 en het aanranden van een 34-jarige vrouw in het Drentse Zuidlaren. De rechter-commissaris heeft vrijdag besloten dat de jongen uit de gemeente Tynaarlo langer mag worden vastgehouden, meldt de politie zaterdag.

De verkrachting van de 73-jarige vrouw vond plaats op 9 mei. De vrouw fietste over de Schapendrift, een weg in het buitengebied van Zuidlaren, en zag bij de kruising met een pad een fiets staan. Toen zij de tweewieler passeerde, werd ze plotseling door een man vastgegrepen. Hij trok de vrouw van haar fiets en verkrachtte haar. Doordat een andere vrouw op een fiets kwam aanrijden, stopte hij, pakte zijn eigen fiets en reed weg.

een 34-jarige vrouw werd twee dagen later op dezelfde weg verkracht. Tijdens het hardlopen werd ze betast door een jongeman op een fiets. De vrouw trad volgens de politie kordaat op, waardoor haar belager er snel vandoor ging.

Brouwers: "De clubs staan niet in de rij"

Roel Brouwers vecht met Borussia Mönchengladbach voor lijfsbehoud. Die Fohlen spelen in de play-offs om promotie/degradatie tegen VfL Bochum uit de Tweede Bundesliga.

Brouwers kwam dit seizoen nauwelijks in actie vanwege blessureleed, maar hij hoopt nog van waarde te zijn bij de strijd om handhaving. "Dankzij drie opeenvolgende zeges hadden we vóór de laatste speelronde tegen Hamburger SV (1-1, red.) nog kans op rechtstreekse handhaving", zei de verdediger tegen Voetbal International. "Achteraf zijn we opgelucht met de play-offs, want het heeft er héél somber uitgezien", vervolgt Brouwers.

"Tijdens de winterstop was Gladbach met slechts tien punten door iedereen afgeschreven....", aldus de oud-speler van Roda JC. Eerder dit seizoen was hij nog in beeld bij Oranje. "Pas sinds maart ben ik écht volledig fit. Het begon allemaal op de zesde speeldag met mijn rode kaart tegen Schalke 04 (2-2). Ik kreeg twee duels schorsing en viel daarna van de ene in de andere blessure: spierscheuring, hersenschudding, enkel, meniscus."

"Vorig seizoen vormde ik met de Braziliaan Dante het vaste centrale verdedigingsduo', vervolgt Brouwers, wiens plaats inmiddels is ingenomen door Martin Stranzl. 'Er was een zekere stabiliteit. Nu viel dit koppel na zes wedstrijden uit elkaar. Het grote aantal tegengoals is een van de grote problemen geweest dit seizoen. Daardoor werd het elftal vrij onzekere", aldus Brouwers, die bij Mönchengladbach nog een eenjarig contract heeft.

De mandekker verwacht zijn contract uit te dienen bij de vijfvoudig Duitse kampioen "Zelfs bij onverhoopte degradatie... Natuurlijk speel ik het liefst in de Bundesliga; vorig seizoen en ook in mijn laatste optredens heb ik laten zien dit niveau aan te kunnen. Aan de andere kant besef ik dat ik weinig heb kunnen laten zien dit jaar; de clubs zullen niet in de rij staan...", besluit Brouwers.

Vrees voor geweld om moskee in Zweden

De politie in de Zweedse stad Göteborg bereidt zich voor op een eventueel gewelddadig treffen tussen voor- en tegenstanders van een in aanbouw zijnde moskee. Dat zei politiewoordvoerder Jan Strannegard zaterdag.

De politie heeft vanuit twee andere regio's versterkingen laten aanrukken. In totaal worden ruim tweeduizend demonstranten verwacht.

Tegenstanders van de moskee zeggen dat de bouw ten koste gaat van een nabijgelegen park en dat de plek waar het gebouw verrijst niet geschikt is. Voorstanders noemen de tegenstanders racisten.

Iran zegt dertig CIA-spionnen te hebben opgepakt

De Iraanse autoriteiten hebben zeker dertig mensen ingerekend die verdacht worden van spionagepraktijken voor de CIA. Dat heeft het Iraanse ministerie van Inlichtingen zaterdag bekendgemaakt.

Volgens het ministerie wisten Iraanse geheim agenten de activiteiten van een spionagenetwerk van de CIA bloot te leggen. De Amerikaanse inlichtingenorganisatie zou Iraanse spionnen hebben willen rekruteren via Amerikaanse diplomatieke missies, onder meer in de Verenigde Arabische Emiraten, Maleisië en Turkije.

In de verklaring werden verder geen details gegeven, hoewel wel werd gezegd dat de spionnen informatie moesten vergaren over Iraanse onderzoeksinstellingen, universiteiten en het Iraanse atoomprogramma.

[RG] Nederlandse tennissers nog niet in actie

De Nederlandse tennissers komen morgen op de openingsdag van Roland Garros nog niet in actie. Thiemo de Bakker, Robin Haase, Thomas Schoorel en Arantxa Rus maken geen deel uit van het eerste speelschema dat de organisatie zaterdag in Parijs prijsgaf.

Ook favorieten als de Spanjaard Rafael Nadal, de Serviër Novak Djokovic, de Zwitser Roger Federer en de Deense Caroline Wozniacki hebben nog een dag rust.

De Bakker moet het in Parijs opnemen tegen Djokovic. Haase speelt tegen de Spanjaard Daniel Gimeno-Traver en Schoorel tegen de Argentijn Máximo González. Rus treft de Nieuw-Zeelandse Marina Erakovic.

Nederlandse tennissers nog niet in actie
Nederlandse tennissers nog niet in actie (Foto: ANP)

Box-art voor Pac-Man & Galaga bekend

Op 26 augustus komt de game Pac-Man & Galaga Dimensions uit voor Nintendo 3DS en dankzij Amazon Duitsland kunnen we de boxart nu bekijken. Helaas is het wel nog de Duitse variant met gigantisch USK-logo. Wij krijgen een iets kleiner en subtieler PEGI-logo dat de adviesleeftijd aangeeft.

Pac-Man & Galaga Dimensions zijn moderne variaties op de oude titels. Pac-Man krijgt nu ook een platform-gedeelte en Galaga zal in first person te spelen zijn. Een trailer is te zien in een ouder nieuwsbericht.

Pac-Man

Uitslag kwalificatie Spanje

Voor het eerst dit seizoen zal Sebastian Vettel morgen niet van pole position vertrekken: de Duitser was twee tienden langzamer dan teamgenoot Mark Webber die de snelste tijd op de klokken zette. Lewis Hamilton reed de derde tijd, gevolgd door Fernando Alonso en Jenson Button.

In de eerste sessie hadden Nick Heidfeld en Jarno Trulli tot op het laatst geen tijd neergezet. De Duitser had problemen met zijn wagen na zijn brandje in de derde vrije training. Jarno Trulli zette als allerlaatste op de baan nog een tijd neer, maar dit was niet voldoende voor een plaats in Q2: hij reed de zeventiende tijd. Ook Rubens Barrichello, Timo Glock, Vitantonio Liuzzi, Narain Karthikeyan en Jerome d'Ambrosio redden het niet. Michael Schumacher was overigens de snelste op de baan.

In Q2 was Sebastian Vettel de snelste man op de baan. Opvallend was het slechte presteren van beide Force India's: Paul di Resta en Adrian Sutil kwamen niet verder dan de zestiende en zeventiende plaats. Ook Sebastien Buemi, Sergio Perez, Jaime Alguersuari, Kamui Kobayashi en Heikki Kovalainen haalden het niet tot de derde sessie.

Tijdens de derde sessie zette Sebastian Vettel de snelste tijd neer, maar even later dook teamgenoot Mark Webber hier nog twee tienden onder. Beide coureur kwamen vervolgens niet meer in actie, evenals Lewis Hamilton en Jenson Button, die ook beiden al vroeg in de sessie in actie kwamen. Michael Schumacher kwam helemaal niet in actie: de Duitser besloot hiertoe waarschijnlijk om banden te sparen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Webber Red Bull 1:20.981   12
2 S. Vettel Red Bull 1:21.181 0:00.200 13
3 L. Hamilton McLaren 1:21.961 0:00.980 12
4 F. Alonso Ferrari 1:21.964 0:00.983 15
5 J. Button McLaren 1:21.996 0:01.015 12
6 V. Petrov Renault 1:22.471 0:01.490 14
7 N. Rosberg Mercedes 1:22.599 0:01.618 14
8 F. Massa Ferrari 1:22.888 0:01.907 15
9 P. Maldonado Williams 1:22.952 0:01.971 14
10 M. Schumacher Mercedes -:--.--- -:--.--- 12
11 S. Buemi Toro Rosso 1:23.231 0:01.691 6
12 S. Perez Sauber 1:23.367 0:01.827 9
13 J. Alguersuari Toro Rosso 1:23.694 0:02.154 9
14 K. Kobayashi Sauber 1:23.702 0:02.162 8
15 H. Kovalainen Lotus 1:25.403 0:03.863 6
16 P. di Resta Force India 1:26.126 0:04.586 13
17 A. Sutil Force India 1:26.571 0:05.031 13
18 J. Trulli Lotus 1:26.521 0:03.561 4
19 R. Barrichello Williams 1:26.910 0:03.950 5
20 T. Glock Marussia-Virgin 1:27.315 0:04.355 8
21 V. Liuzzi HRT 1:27.809 0:04.849 9
22 N. Karthikeyan HRT 1:27.908 0:04.948 9
23 J. D’Ambrosio Marussia-Virgin 1:28.556 0:05.596 5
24 N. Heidfeld Renault -:--.--- -:--.--- 0

'Politiek systeem is uit het lood'

Het politieke systeem is uit het lood geslagen. Dat vindt Egbert Schuurman (ChristenUnie), de 73-jarige nestor van de Eerste Kamer. De manier waarop de Eerste Kamer gekozen wordt is volgens hem bizar en leidt tot de politisering van de senaat. De Eerste Kamer zou er alleen voor wetsbewaking moeten zijn.

Schuurman, die eind mei na 28 jaar afzwaait als senator, vindt dat de Eerste en de Tweede Kamer tegelijkertijd zouden moeten worden gekozen. "Als dat zou zijn gebeurd, zouden de coalitiepartijen geen meerderheid hebben gehad, en zouden ze er nooit aan zijn begonnen", zei hij in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Minister-president Mark Rutte (VVD) noemde de verkiezingen voor de Eerste Kamer vrijdag 'redelijk bizar'. Volgens Schuurman is het in werkelijkheid 'nog bizarder'.

Aanstaande maandag bepalen 566 Statenleden de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. Rond de zogeheten restzetels is de afgelopen weken een ware koehandel ontstaan, waarbij sommige Statenleden mogelijk op een andere dan hun eigen partij moeten stemmen om het gewenste resultaat te behalen.

Zatte jongen slaat politieagent knock-out

Een 17-jarige dronken bromfietser heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een politieagent zo hard in zijn gezicht geslagen dat de agent viel en korte tijd buiten bewustzijn was. De jongen uit Heerenveen reed onder invloed van drank en softdrugs samen met twee andere jongens op één brommer.

Agenten zagen de vol beladen brommer rijden op de K.R. Poststraat in de Friese plaats en gaven de bestuurder een stopteken. Hij bleek geen rijbewijs te hebben en gedroeg zich volgens de politie erg vervelend. Bovendien had hij flink gedronken.

De verdachte sloeg om zich heen en raakte een agent met zijn elleboog in het gezicht. Die kwam door de klap ten val en raakte buiten westen. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau. Hij wordt verdacht van mishandeling, rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs.

De agent is in het ziekenhuis onderzocht en heeft mogelijk een hersenschudding opgelopen. Hij mocht na onderzoek met een zogeheten wekadvies naar huis.

Drie kwart van Duitse kerncentrales ligt stil

Meer dan drie kwart van de Duitse kerncentrales ligt stil, in opdracht van de regering of als gevolg van onderhoudswerkzaamheden. Dat hebben Duitse nutsbedrijven zaterdag gezegd.

Na de ramp bij de Fukushima Daiichi-kerncentrale in Japan besloot de Duitse regering tot de sluiting van zeven kerncentrales. Bij andere kerncentrales zijn onderhoudswerkzaamheden noodzakelijk, zodat zaterdag nog maar vier van de zeventien kerncentrales in Duitsland operatief waren.

Kerncentrales voorzien voor zo'n 23 procent in de Duitse behoefte aan elektriciteit.


Drie kwart van Duitse kerncentrales ligt stil (Foto: Novum)

Paus belt met bemanning ISS

Paus Benedictus XVI heeft zaterdag getelefoneerd met de astronauten in het internationale ruimtestation ISS. Het is voor het eerst dat een kerkvorst naar de ruimte belt.

De paus sprak de bemanning van het ISS vanuit het Vaticaan toe. Aan boord van het ruimtestation bevinden zich twee Italianen: Endeavour-astronaut Roberto Vittori en ISS-bewoner Paolo Nespoli.

De kerkvader zei dat hij bewondering heeft voor de moed, de discipline en de betrokkenheid van de astronauten. Tevens zei hij dat hij hoopt dat de echtgenote van ruimtevaarder Mark Kelly herstelt. Kelly's vrouw, de Amerikaanse politica Gabrielle Giffords, werd in januari neergeschoten.

De audiëntie-op-afstand was georganiseerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Italiaanse ruimtevaartorganisatie. NASA verzorgde de technische steun vanuit Houston, in Texas.


Paus belt met bemanning ISS (Foto: Novum)

Verdachte moorden Zwijndrecht opgepakt

De politie heeft vrijdagavond in Den Bosch een 25-jarige Helmonder gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij afgelopen maandag in Zwijndrecht. Daarbij kwamen een moeder en twee dochters om het leven. Bij een huiszoeking in Helmond in verband met de zaak stootte de politie op een nieuw lijk.

In de woning in Den Bosch waar de verdachte werd aangehouden arresteerde de politie nog een man, een 45-jarige Bosschenaar. De politie onderzoekt zijn betrokkenheid bij de zaak. Een vuurwapen dat in de woning werd aangetroffen, is in beslag genomen. De politie onderzoekt of het om het moordwapen gaat.

De inval in de woning in Helmond vond tegelijkertijd plaats. Het daar aangetroffen lichaam is vermoedelijk ook van een slachtoffer van een misdrijf. De politie doet sporenonderzoek. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. De politie kan nog niets zeggen over het tijdstip van overlijden.

De slachtoffers van de schietpartij in Zwijndrecht werden maandagochtend rond 10.30 uur gevonden. Het bleek om een 57-jarige vrouw en haar dochters van 23 en 29 jaar te gaan. De 63-jarige vader raakte gewond.

De man ligt nog steeds in een ziekenhuis. Hij is op de hoogte gebracht van de recente ontwikkelingen in de zaak, laat een politiewoordvoerder weten. Zijn toestand is stabiel, al is hij getraumatiseerd. De beveiliging van een woning van een familielid van het Zwijndrechtse gezin blijft voorlopig gehandhaafd. De politie sluit verdere aanhoudingen niet uit.

Chivu zet punt achter interlandcarriŤre

Cristian Chivu stelt zich per direct niet meer beschikbaar voor de nationale ploeg van Roemenië. Dat schrijft de oud-Ajacied in een brief aan de voetbalbond van zijn land. De 30-jarige verdediger, die aanvoerder was van de nationale ploeg, wil zich volledig op zijn club Internazionale richten. Hij speelde 75 interlands.

Chivu maakte op 18 augustus 1999 zijn debuut voor het nationale team in een duel tegen Cyprus. Vorig jaar november speelde hij in het oefenduel tegen Italië zijn laatste wedstrijd voor Roemenië. De verdediger maakte ook de Europees kampioenschappen van 2000 en 2008 mee.

Roemenië kan kwalificatie voor de Europese titelstrijd in 2012 in Oekraïne en Polen bijna uit het hoofd zetten. De ploeg staat voorlaatste in de poule en zou zonder Chivu onder meer Frankrijk, Wit-Rusland en Bosnië moeten passeren voor deelname aan het eindtoernooi.

Minieme teaser Gears of War 3 belooft veel

We horen de laatste tijd nogal wat met betrekking tot de keiharde cover-shooter Gears of War 3, maar het meeste ging over de multiplayer (beta) van de game. Binnenkort weten we meer van de campagne. Tenminste, dat is wat deze minimale teaser-trailer ons belooft. Op tv zien we volgende week de rest.

Na de finale van de Champions League komende zaterdag zal de volledige trailer hier in Europa te zien zijn, en in de VS tijdens Game 6 van de NBA Playoffs. Microsoft belooft ons in ieder geval 'explosieve gameplay' in de trailer. Gears of War 3 komt in september uit op Xbox 360.

Van der Sar morgen aanvoerder bij Manchester

Edwin van der Sar is morgen aanvoerder van Manchester United in zijn laatste wedstrijd in de Premier League. Trainer Sir Alex Ferguson gunt de 40-jarige doelman op Old Trafford de band. "Hij is fantastisch. Absoluut een sensatie", zegt Ferguson tegen Sky Sports. "Edwins professionaliteit en toewijding zijn altijd geweldig."

Ferguson haalt aan dat de training voor doelmannen er heel anders uit ziet. "Als keeper moet je steeds maar weer naar de grond. Duiken, schoten stoppen en blokkeren. Het is moeilijk voor te stellen dat een normaal persoon dat op zijn veertigste nog doet, maar Edwin is bijzonder."

Van der Sar speelt morgen tegen Blackpool zijn laatste competitiewedstrijd. Na de Champions League-finale tegen Barcelona op 28 mei beëindigt de recordinternational van Oranje zijn carrière.

Spanjaarden trotseren demonstratieverbod

Grote groepen betogers hebben opnieuw een verbod op demonstraties in Spanje getrotseerd. In het hele land kwamen zij bijeen op pleinen om hun ongenoegen te uiten over de hoge werkloosheid en de in hun ogen incapabele politici.

Tegen zonsopgang zaterdag was de massa op het Puerta del Sol in Madrid echter wel zodanig uitgedund dat het verkeer kon passeren en schoonmakers het plein konden vegen.

Zondag worden in het land regionale en gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Normaal gesproken wordt de dag voorafgaand aan verkiezingen gebruikt voor 'bezinning' en zijn campagnes en politieke bijeenkomsten verboden.

Maar vooral jongeren zijn ontevreden over het Spaanse politieke establishment, dat zij verwijten onzorgvuldig te zijn omgesprongen met de economische crisis. Spanje heeft een werkloosheid van 21,3 procent, het hoogste werkloosheidscijfer in de eurozone.

Terugtellen met Carmageddon

Op de site van Carmageddon is een terugtel-klok te zien. Deze loopt over iets meer dan 10 dagen af op 1 juni, een week voor de E3. Niemand weet op dit moment waarom er een terugteller op de site staat, maar een aankondiging lijkt het meest logisch. We moeten nog eventjes geduld hebben dus.

De naam Carmageddon is op dit moment van Square-Enix en zij hebben op dit moment geen games met auto's. Misschien dat ze daarom de titel weer van stal halen. Als je de hype omtrent Duke Nukem Forever ziet blijkt ook wel dat overdreven puberale gewelddadige games nog steeds populair zijn.

De laatste Carmageddon werd in 2005 geannuleerd tijdens de development. Het eerste deel stamt alweer uit 1997 en trok toen de aandacht vanwege de vrijheid aan de ene kant en het geweld aan de andere kant.

Carmageddon

Theo Janssen door medische keuring

Theo Janssen is weer een stap dichter bij een overgang naar Ajax. De middenvelder van FC Twente heeft de medische keuring met succes doorstaan, zo zei zijn zaakwaarnemer Rob Jansen vandaag.

Theo Janssen moet nu nog tot een akkoord met Ajax zien te komen. "Maandag gaan we verder met de besprekingen", aldus Jansen.

Janssen, die eerder deze week al een "goed gesprek" had met Ajax-trainer Frank de Boer, wil na drie seizoenen vertrekken bij FC Twente. De international heeft nog een lopende verbintenis bij de bekerwinnaar, maar mag voor een gelimiteerd bedrag (waarschijnlijk 3 miljoen euro) weg.

Uitslag derde vrije training Spanje

Sebastian Vettel en Mark Webber hebben de derde vrije training voor de Grand Prix van Barcelona gedomineerd. De Duitser had slechts één vliegende ronde nodig om de snelste tijd neer te zetten. Zijn ploeggenoot kwam als enige dicht in de buurt.

De nummer drie van de laatste vrije training, Michael Schumacher, had bijna twee seconden achterstand op Webber. De top vijf werd gecompleteerd door de twee McLaren Mercedes-coureurs van het veld, Lewis Hamilton en Jenson Button.

# Rijder Team Tijd Ronden
1. Sebastian Vettel Red Bull 01:21.707 6
2. Mark Webber Red Bull 01:21.791 17
3. Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 01:23.057 16
4. Lewis Hamilton McLaren 01:23.068 13
5. Jenson Button McLaren 01:23.214 14
6. Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 01:23.397 18
7. Kamui Kobayashi Sauber 01:23.669 17
8. Vitaly Petrov Renault 01:24.043 18
9. Fernando Alonso Ferrari 01:24.270 11
10. Rubens Barrichello Williams 01:24.318 18
11. Felipe Massa Ferrari 01:24.322 17
12. Sergio Perez Sauber 01:24.329 19
13. Pastor Maldonado Williams 01:24.399 17
14. Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 01:24.535 16
15. Adrian Sutil Force India F1 01:24.695 18
16. Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 01:24.722 14
17. Paul di Resta Force India F1 01:25.223 19
18. Heikki Kovalainen Lotus F1 01:26.236 11
19. Jarno Trulli Lotus F1 01:27.000 20
20. Timo Glock Virgin Racing 01:27.706 20
21. Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 01:27.330 17
22. Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 01:29.057 18
23. Nick Heidfeld Renault 01:29.200 6
24. Narain Karthikeyan HRT F1 Team 01:29.562 16

RšikkŲnen 15e bij NASCAR-debuut

Kimi Räikkönen is gisteren bij zijn debuut in de NASCAR Series vijftiende geworden. De Fin kwam op de Charlotte Motor Speedway uit in de Camping World Truck Series en kende daar een solide race. The Iceman startte als 31e en werkte zich gedurende de race een weg naar voren.

Räikkönen raakte in de race met de auto van het team van Kyle Busch wel enkele keren de muur door onderstuur, maar zijn bolide raakte hierbij niet beschadigd. De Fin lag door het overslaan van een pitstop zelfs even zevende, maar door de meer versleten banden zakte hij langzaam terug in het veld. Hij had geluk dat zijn teamgenoot Busch spinde, waardoor er een gele vlag kwam en hij zonder veel tijdverlies de pits op kon zoeken. The Iceman finishte uiteindelijk als vijftiende, terwijl Busch zich van de spin herstelde en uiteindelijk de race won.

Personeel Harold Camping gaat maandag werken

Het personeel van de predikant Harold Camping, die beweert dat de wereld zaterdag vergaat, zal maandag gewoon gaan werken. Hoewel Camping en zijn volgers steevast geloven in zijn theorie, neemt het personeel van hem het allemaal met een korrel zout.

Een receptioniste op het kantoor van Family Radio Christian zal gewoon na het weekend weer aan de bak gaan. "Ik geloof het allemaal niet wat er gezegd wordt. Volgende week zal ik gewoon weer aan het werk gaan", aldus de loyale medewerker van het bedrijf van Camping.

Ook een producer van de zender heeft het volgende laten weten: "We zullen gewoon weer ons werk hervatten." Ze kunnen zich overigens wel een weekje vrij veroorloven, want de zender heeft tenminste 18 miljoen dollar op de bank staan nadat dit in 2009 alleen al via donaties is binnengehaald. Dat was dan ook nog tijdens de recessie.

'C. Ronaldo voor 180 miljoen naar City'

De Engelse club Manchester City heeft een bod van 180 miljoen euro gedaan op aanvaller Cristiano Ronaldo van Real Madrid. De Spaanse krant Marca meldt dit vandaag. Eerder liet Real al weten de Portugees niet weg te doen en wees eerder al biedingen van 100 en 150 miljoen euro af.

Bij City zou Ronaldo naar verluidt een jaarsalaris van 17 miljoen euro ontvangen. The Citizens zijn momenteel eigendom van Sheikh Mansour. Een dergelijke transfer zal flink wat stof opwaaien, de Portugees speelde namelijk eerder voor stadgenoot Manchester United.

Staat verbiedt praten over homo's op school

De Amerikaanse staat Tennessee wil het leraren verbieden om in scholen te praten over homoseksualiteit. Dat staat in het zogenoemde 'don't say gay'-wetsvoorstel.

Tegenstanders van het voorstel zeggen dat het niet eerlijk is tegenover kinderen met twee vaders of moeders en het op deze manier kan leiden tot nog meer pesterijen. Voorstanders willen dat leraren daar goede instructies over krijgen hoe ze moeten omgaan met zulke situaties.

Het wetsvoorstel zal mogelijk in 2012 worden ingediend. In de staat Louisiana is er wel al een wet die leraren verbiedt om materialen met betrekking tot homoseksualiteit in een klaslokaal te tonen.

Aanslag op NAVO-tankwagen eist 15 levens

Bij een bomaanslag op een tankwagen van de NAVO in Pakistan zijn zaterdag vijftien mensen om het leven gekomen. De tankwagen vloog door de bom in brand. Toen de brand onder controle leek, probeerden omstanders benzine te stelen. Op dat moment ontplofte de tankwagen.

De aanslag vond plaats in het noordwesten van het land. In een nabijgelegen plaats vielen bij een andere aanslag op tankwagens geen slachtoffers. Daarbij raakten wel veertien tankwagens beschadigd. In Pakistan vinden regelmatig aanslagen plaats op NAVO-konvooien die troepen in Afghanistan bevoorraden.

[Upd] Achtervleugel Ferrari verboden

Autosportfederatie FIA heeft een onderzoek ingesteld naar de nieuwe achtervleugel die Ferrari voor de Grand Prix van Spanje meegenomen heeft. De Gurney-flap is hoger dan gebruikelijk, waardoor de Italianen meer neerwaarste druk kunnen creëren.

Bovenop de achtervleugel is een opstaand randje aangebracht, waardoor de vleugel buiten profiel valt, maar door een maas in de reglementen moet de FIA bij de metingen de extra rand buiten beschouwing laten. FIA-directeur Charlie Whiting noemt de vondst interessant, maar zal voor de derde vrije training een besluit nemen of de nieuwe achtervleugel legaal is of niet.

Update 11:52 uur

Ferrari moet van de FIA de nieuwe achtervleugel van de bolides halen. De Italianen hadden een iets te hoge vleugel die door een slimme interpretatie van de regels wel legaal was. De FIA vond de uitleg van de regels echter niet juist, waardoor Ferrari de achtervleugel voor de rest van het weekend moet vervangen door een ouder exemplaar.

Hincapie ontkent alles

George Hincapie heeft op Twitter ontkend dat hij doping heeft gebruikt. Ook zegt hij dat hij Lance Armstrong niet heeft beschuldigd van het gebruik van verboden middelen. De Amerikaanse zender CBS meldde eerder dat Hincapie zou hebben toegegeven dat hij doping heeft gebruikt. Daarnaast zou Hincapie hebben gezien dat Armstrong dat ook deed.

"Ik bevestig hierbij dat ik nooit met '60 Minutes' heb gesproken. Ik weet niet waar zij hun informatie vandaan halen”, zo schrijft hij. "Zoals ik al vaker heb gezegd, betreur ik het dat mensen in het wielrennen over het verleden blijven praten en niet over de toekomst. Wat '60 Minutes' betreft, kan ik geen commentaar geven op zaken die gelinkt zijn aan het nog lopende onderzoek.”

Film: 22 Mei

Na de cultfilm Ex Drummer is 22 Mei de tweede film van de Belgische regisseur Koen Mortier. De film heeft een gewaagd uitgangspunt, aangezien het gaat om een zelfmoordterrorist die zichzelf opblaast in een winkelcentrum. Met 22 Mei levert Mortier een echte auteursfilm af. Mortier weet zijn eigen filosofie en ideeën te vermengen in een film die in audiovisueel opzicht zeer indrukwekkend te noemen is. Toch zal deze film niet voor iedereen even interessant zijn. De sfeer is zeer naargeestig en donker, en daarnaast is de film op sommige momenten nogal traag en mede door de aparte narratieve stijl soms ook lastig te volgen. Niettemin weet Mortier ook met zijn tweede film indruk te maken,

LAKS: Examens verlopen chaotisch

De examens verlopen dit jaar een stuk chaotischer dan voorgaande jaren. Bij in ieder geval drie examens was sprake van grove fouten. Dat stelt een woordvoerder van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) vrijdag, nadat de eerste week van de examens erop zitten.

Dinsdag werd bij het vwo-examen examen tehatex een fout gemaakt met de bijlagen. Op sommige scholen werd bij het vak de bijlage voor het havo-examen geleverd, terwijl in andere gevallen de bijlage ontbrak.

Vrijdag was het raak op een school in Amsterdam, waar leerlingen 's ochtends de verkeerde bijlage bij het havo-examen aardrijkskunde bleken te hebben gekregen. Daarnaast deelde vrijdag op een school in Drachten een docent aan havisten die het examen Engels moesten maken per ongeluk het havo-examen geschiedenis uit.

De eerste twee fouten komen niet door scholen, zegt de woordvoerder van het LAKS. De zegsvrouw stelt dat er dit jaar een nieuwe drukker is. Daar worden de fouten vermoedelijk gemaakt. "Ik kan mij niet herinneren dat er vorig jaar dit soort problemen waren met de examens. En nu is het al bij zeker drie examens fout gegaan. Dat mag echt niet gebeuren."

World Press Photo tentoonstelling voortijdig dicht

Een tentoonstelling van de World Press Photo (WPP) in de Libanese hoofdstad Beiroet is voortijdig gesloten. Aanleiding is de verwijdering van een aantal foto's van een Israëlische fotograaf door de Libanese autoriteiten.

Erik de Kruijff, een projectleider bij World Press, zei dat hij de tentoonstelling liever tien dagen eerder sluit dan toe te geven aan censuur. "Een week lang is het geen probleem geweest", zei De Kruiff. "Toen zag iemand opeens dat het om een Israëlische fotograaf ging. We kunnen censuur onder geen beding accepteren, daarom sluiten we de tentoonstelling", aldus De Kruijff.

De foto's van fotograaf Amit Sha'al tonen verschillende straten in Israël. Op de beelden houdt de fotograaf historische foto's op van dezelfde locaties. Sha'al zei verrast te zijn door de beslissing van de Libanese autoriteiten en benadrukte dat de foto's ook allemaal op internet te zien zijn.

Verwacht niet veel van Capcom @ E3

Een E3 staat natuurlijk altijd garant voor de meest wilde geruchten en grootse aankondigingen. Capcom wil echter iedereen een beetje onthypen en zegt dat we niet al te veel verwachtingen moeten hebben komende E3. Van een game als DmC weten ze bijvoorbeeld nog niet of ze 'm laten zien.

Een nieuwe DmC wordt op dit moment ontwikkeld door Ninja Theory (Heavenly Sword, Enslaved). De game is afgelopen Tokyo Game Show aangekondigd, maar kreeg veel kritiek vanwege het redesign van Dante, de hoofdpersoon. Of Capcom DmC op E3 laat zien is nog onbekend. "Maybe, we’ll see. You’re going have to wait and see." Of dit betekent dat het design weer verandert, of dat ze simpelweg nog te weinig hebben om te laten zien weet alleen Capcom.

De grote reden dat we verder geen grote aankondigingen van Capcom hoeven te verwachten heeft alles te maken met Captivate. Dit evenement van Capcom zelf was vorige maand en daar hebben ze alle grote aankondigingen al gedaan. Games als Dragon Dogma en Asura's Wrath werden toen getoond.

We’d like to probably keep our E3 plans a bit closer to the vest. I don’t know that we’ll be shocking anyone with what we’re talking about at E3. Most of our major announcements were made at Captivate. There’ll be some light shed on things that we previously announced that we didn’t show much of at Captivate, updates for some things we did show at Captivate.

But keep your expectations in check and everyone will probably come out happy. That doesn’t mean that we won’t have more things to talk about in the not so distant future, just to set expectation."

BŁttner tot 2013 bij Vitesse

Vitesse en Alexander Büttner hebben aan alle geruchten een einde gemaakt. De 22-jarige verdediger heeft een nieuw contract getekend dat hem tot 2013 aan de club bindt.

De clubs stonden in de rij voor Büttner, maar hij heeft vertrouwen in een goede toekomst bij Vitesse. "Voornamelijk het goede gevoel dat ik heb bij de club en de ambities heeft ervoor gezorgd dat ik langer hier wil blijven", vertelt hij op de clubwebsite.

Onder andere Groningen zou interesse hebben voor de verdediger, en de overstap naar het buitenland was wel erg aantrekkelijk, onthult Büttner. "Bij een club in het buitenland lag al een contract klaar en daar kon ik veel geld verdienen."

De vijftiende plaats is voor de jonge speler geen reden om het hogerop te zoeken. "Ik heb er alle vertrouwen in dat wij vanaf het nieuwe seizoen tot betere prestaties komen en onze supporters meer gaan bieden. De club biedt mij deze kans en ik wil mijzelf graag verder ontwikkelen bij Vitesse."

OM-baas Brouwer met dood bedreigd

De deze week gestopte baas van het Openbaar Ministerie Harm Brouwer werd met de dood bedreigd. Dat zegt hij in een afscheidsinterview zaterdag in het AD. Na de bedreigingen een jaar geleden werd hem geadviseerd niet meer met het openbaar vervoer te reizen. Hij kreeg een auto met een speciaal getrainde chauffeur toegewezen.

De dader is niet gepakt. Brouwer lag naar eigen zeggen niet wakker van de bedreigingen. "Ik heb gerugbyd, een goede tackle had ik nog wel kunnen uitvoeren als het moest."

Brouwer geeft verder in het interview aan dat hij de straffen in Nederland streng vindt. "Er wordt adequaat gestraft en er wordt goed geluisterd naar de samenleving. Los van incidenten, maar daar kun je niet je beleid op bepalen." Brouwer verwacht dat een onderzoek dat momenteel loopt, zal aantonen dat mensen positiever oordelen over taakstraffen dan wordt gedacht.


OM-baas Brouwer met dood bedreigd (Foto: Novum)

Belgische hoogleraar bepleit Beneluxleger

Nederland, België en Luxemburg moeten hun strijdkrachten samenvoegen tot een Beneluxleger. De Belgische hoogleraar Luc De Vos heeft dat zaterdag bepleit in een opiniestuk in de Vlaamse krant De Morgen.

Volgens De Vos, die doceert aan de Koninklijke Militaire School in Brussel, zou een Europees leger de beste oplossing zijn. Zolang dat er niet inzit, ligt de vorming van een Beneluxleger voor de hand. De nationale legers hebben te maken met steeds verder krimpende budgetten, terwijl nieuwe technologieën om meer investeringen en beter opgeleide militairen vragen. "België, Nederland en Luxemburg zijn landen met een gedeelde geschiedenis, eenzelfde filosofie en een vergelijkbare 'grootte’ op de internationale scène", schrijft De Vos.

Onlangs drong ook de Vlaams-nationalistische N-VA, de grootste politieke partij in België, aan op een Beneluxleger.

IMF: Nieuwe directeur voor 30 juni

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht uiterlijk 30 juni al een opvolger te benoemen van de afgetreden Dominique Strauss-Kahn. De organisatie meldde zaterdag dat aangesloten landen vanaf maandag kandidaten mogen aanmelden.

Het bestuur was vrijdagavond bijeengekomen om een selectieproces vast te stellen. De selectie zal gebeuren op een open en transparante manier, waarbij gelet wordt op de vaardigheden van de kandidaten.

De Franse minister van Economie en Financiën, Christine Lagarde, heeft inmiddels steun van veel Europese landen. Tot dusver kwamen leiders van het IMF, dat geld leent aan noodlijdende landen, steeds uit Europa. Die traditie staat echter onder druk van opkomende economieën zoals China en Brazilië.

Strauss-Kahn diende donderdag zijn ontslag in. Hij was in New York opgepakt op verdenking van poging tot verkrachting.

IMF: nieuwe directeur voor 30 juni
IMF: Nieuwe directeur voor 30 juni (Foto: ANP)

Zalm: Laat fiscus de Grieken helpen

De Nederlandse Belastingdienst moet Griekenland helpen met het innen van belastingen. Dat zegt oud-minister van Financiën Gerrit Zalm in De Telegraaf. "De Grieken moeten nu ook echt belasting gaan betalen." Nederland kan het land volgens hem niet in de kou laten staan.

Griekenland moet volgens de huidige topman van ABN Amro snel zijn overheidsfinanciën in het gareel krijgen. En Europa moet daar streng op toezien. In dat kader vindt Zalm het geen slecht idee om de Nederlandse fiscus op de Grieken af te sturen. "Want van belasting innen hebben we bij uitstek verstand."

In het kwijtschelden van de Griekse schulden ziet Zalm niets. "Als een Nederlander schulden maakt, moet hij of zij dat ook terugbetalen." Wel vindt hij dat Griekenland overeind gehouden moet worden. Als het land failliet zou gaan, zou de markt denken dat dat ook met Portugal en Ierland zou kunnen gebeuren, wat de crisis alleen maar verergert.

Zalm vergelijkt de Griekse problemen met een brand bij de buurman. "Dan kun je zeggen: Ik ga mooi niet blussen, het is zijn probleem. Maar als daardoor ook jouw huis vlam kan vatten, is het toch verstandig om de brandblusser te pakken."

Griekenland kampt met een enorme schuldenlast, ondanks een noodlening van 110 miljard euro die vorig jaar werd verstrekt. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei eerder deze week dat het land niet op koers ligt bij het doorvoeren van het programma van hervormingen en privatiseringen. In Europa wordt dezer dagen overlegd over de voorwaarden voor nieuwe steun aan de Grieken.

Asbest vrij bij brand in Grijpskerk

Bij een brand in een leegstaande woning in Grijpskerk is zaterdagochtend een kleine hoeveelheid asbest vrijgekomen. Het kankerverwekkende materiaal ligt op het terrein van de woning en levert geen gevaar op voor de omgeving. Bij de brand raakte de woning zwaar beschadigd, meldt de brandweer. Niemand raakte gewond.

De brand in de woning aan de Hoendiep Noordzijde in het Groningse dorp werd rond 03.40 uur opgemerkt door de buren. De brandende woning stond vrij, maar aangezien het huis van de buren gevaar liep, werd groot alarm geslagen.

De brandweer slaagde erin de woning van de buren te beschermen en kon rond 04.15 uur het sein brand meester geven. De technische recherche van de politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

CDA'er Wijffels: Stem niet op coalitiepartij

CDA-prominent Herman Wijffels roept Statenleden op om maandag niet op een van de coalitiepartijen te stemmen. Het negatieve stemadvies voor zijn eigen partij en VVD en gedoogpartij PVV is ingegeven uit onvrede met het kabinet. Een duurzaamheidsagenda ontbreekt volledig, zegt de oud-informateur zaterdag in NRC Handelsblad.

Wijffels adviseert Statenleden te stemmen op Ruud Koornstra. De onafhankelijke senaatskandidaat Koornstra omschrijft zijn eigen agenda als 'groen-rechts'. Koornstra is met steunverklaringen van oppositiepartijen op het stemformulier van alle twaalf provincies gekomen.

Bij de Eerste Kamerverkiezingen zal het erom spannen of CDA en VVD samen met de PVV een meerderheid van de 75 Eerste Kamerzetels kunnen veroveren, al dan niet samen met 'stille gedoogpartner' SGP. Het exacte aantal zetels zal afhangen van de verdeling van restzetels. Partijen hebben hierover onderling afspraken gemaakt.

Nog meer Nederlanders naar Swansea City

Komende zomer wil Swansea City zich versterken met twee Nederlanders. Aandeelhouder John van Zweden zegt dat Marvin Emnes en Kemy Agustien komen.

Swansea City staat op het punt om voor het eerst in bijna twintig jaar weer naar de Premier League te promoveren. Daarvoor moet het maandag in de play-off winnen van Reading, in het Wembley-stadion. Mogelijk spelen volgend seizoen veel Nederlanders daarmee in de Premier League.

Swansea wil daarbij volgens Van Zweden Marvin Emnes halen van Middlesbrough, omdat die club van hem af wil. Kemy Agustien keert terug van een uitleenperiode aan Milwall. "Die is in onze ogen erg geschikt voor het voetballen in de Premier League", vertelt Van Zweden aan De Telegraaf.

Maar Swansea heeft al meer Nederlanders. "Als we promoveren, blijft doelman Dorus de Vries zeker. Verder heeft Ferrie Bodde net zijn contract met een jaar verlengd." Cedric van der Gun zou mogelijk vertrekken naar ADO, waar Van Zweden ook sponsor is. "ADO Den Haag is geïnteresseerd in hem. Ik hoop dat dit lukt."

CBS: Hincapie bekent doping

George Hincapie heeft volgens de Amerikaanse televisiezender CBS aangegeven dat hij verboden middelen heeft gebruikt. Ook zou de Amerikaanse wielrenner hebben gezien dat zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong zich schuldig maakte aan doping.

Volgens het programma 60 Minutes zou de voormalig wegkapitein van de US Postalploeg aan federale onderzoekers hebben toegegeven dat Armstrong en hij elkaar voorzagen van het verboden middel epo en met elkaar bespraken of ze ook testosteron zouden nemen. Hincapie wilde, aangezien het onderzoek nog loopt, geen interview geven aan de zender.

Hincapie was de enige renner die Armstrong bijstond in al zijn zeven overwinningen in de Tour de France. Hij mag gerekend worden tot een vertrouweling van de Texaanse wielerlegende. Zelf werd de wielrenner drie keer Amerikaans kampioen op de weg, won hij de koninginnenrit in de Tour de France van 2005 en de klassieker Gent-Wevelgem in 2001.

Tyler Hamilton, eveneens voormalig ploegmaat van Armstrong, gaf eerder gisteren wel een interview aan CBS. De zender meldde dat ook hij toegaf dat hij dope gebruikte en dat hij zag hoe Armstrong meermaals epo injecteerde. Hij maakte bekend dat hij zijn Olympische gouden plak op de tijdrit in Athene in 2004 inlevert.

Volgens CBS zou ook een derde ploegmaat van Armstrong, de relatief onbekende wielrenner Frankie Andreu, hebben gebruikt. Ook hij zou gezien hebben dat Armstrong zich schuldig maakte aan doping.

Armstrong heeft altijd stellig ontkend dat hij prestatie bevorderende middelen heeft gebruikt.

Hiddink: "Ik denk slechts mee met Ajax en PSV"

Guus Hiddink wordt geen adviseur van PSV en een commissariaat bij Ajax is ook nog ver weg. Dat zegt hij in zijn column in De Telegraaf. Hiddink werd gisteren met beide clubs in verband gebracht. Hij wijst erop dat hij het momenteel te druk heeft met zijn baan als bondscoach van Turkije.

Volgens de Nederlandse topcoach is het te kort door de bocht om te spreken van een adviseurschap bij PSV, waarvoor hij werd gepolst door PSV-directeur Tiny Sanders. "Bellen kan altijd, maar een officiële functie is een ander verhaal. Bovendien was Johan Cruijff hem voor."

Cruijff polste Hiddink al eerder voor een rol in de raad van commissarissen bij Ajax. "Op zich lijkt me dat een mooie uitdaging, maar vooralsnog hik ik tegen de praktische kant van de zaak aan", zegt Hiddink. "Al is zo'n functie misschien minder complex dan de rol van adviseur."

Bij Chelsea geeft Hidding af en toe advies. "Dat kost me weinig tijd en is dus prima met mijn functie bij Turkije te combineren. Het bijt elkaar totaal niet"

Hiddink is momenteel volop bezig zich met Turkije te kwalificeren voor het EK in 2012. "Daarnaast fungeer ik als klankbord bij Chelsea, denk ik mee als Cruijff me daarom vraagt en weten sommige mensen bij PSV me te vinden. Zo is het en niet anders."


Hiddink: ik denk slechts mee met Ajax en PSV (Foto: Novum)

Ajacied Lindgren mag transfervrij weg

Ajacied Rasmus Lindgren mag ondanks zijn nog een jaar doorlopende contract transfervrij vertrekken. "Dat heeft de club hem meegedeeld", zegt zijn zaakwaarnemer Søren Lerby in De Telegraaf.

Een aantal Zweedse clubs zou al interesse in de 26-jarige middenvelder hebben getoond. Volgens Lerby zijn er nog geen gesprekken geweest met geïnteresseerde clubs.

Lindgren kwam sinds zijn overgang van FC Groningen in 2008 in 53 competitieduels in actie en scoorde daarin zes keer. De Zweed slaagde er nooit in voor een langere periode basisspeler te worden.

Meisje steekt incestpapa dood

Een 19-jarig meisje uit het Indiase Chennai kan nooit meer worden misbruikt door haar vader. Terwijl de man zijn dochter wilde verkrachten, stak zij haar 58-jarige vader met een mes overhoop.

Het meisje probeerde haar alcoholistische vader tevergeefs van zich af te duwen. Toen de man hierop door het lint ging, pakte zij een mes. De jonge vrouw stak hem maar liefst vier keer, waarna de incestueuze vader morsdood was.

Het meisje is opgepakt en zal waarschijnlijk worden aangeklaagd wegens moord. Onterecht, zo vinden vrouwenorganisaties. Aangezien zij uit zelfverdediging heeft gehandeld, zou ze moeten worden vrijgesproken.

Man heeft seks met schoonmoeder

De meeste mannen zouden voor geen goud over hun schoonmoeder heen gaan, maar een man uit Zimbabwe draait er zijn hand niet voor om. De beste man is op heterdaad betrapt terwijl hij de moeder van zijn vrouw een beurt gaf.

De echtgenoot van de vrouw, Collin Vunganayi, betrapte het stel onlangs in hun slaapkamer. Hierna ging hij naar het stamhoofd, die de volgende dag gelastte dat de schoonzoon hem voor het overspel moest compenseren.

Desondanks kon Vunganayi het niet verkroppen dat zijn vrouw het bed had gedeeld met zijn schoonzoon. Enkele dagen later heeft hij zich verhangen. Zijn levenloze lichaam werd hangend aan een boom bij zijn huis aangetroffen. Hij is slechts 50 jaar oud geworden.

Obama stamt wellicht af van Nederlander

De Amerikaanse president Barack Obama stamt wellicht af van een Nederlander, Vlaming of Franse Hugenoot die naar Ierland is geëmigreerd. Dat stelde onderzoeksdirecteur Fiona Fitzsimons van het Ierse bedrijf voor familieonderzoek Eneclann vrijdag.

Zeker is dat Obama's betbetovergrootvader van zijn moeders kant in Ierland woonde. Deze Falmouth Kearney vertrok in 1850 op 19-jarige leeftijd wegens een hongersnood naar Amerika.

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat Kearneys moeder, Phoebe Donovan, de dochter was van Fulmoth Donovan en Mary Benn. De familie Benn lijkt afkomstig te zijn van het Europese continent. Hun familienaam tot 1750 was Behn.

"We denken dat de Benns oorspronkelijk Vlaams, Nederlands of Franse Hugenoten kunnen zijn geweest, die eind zeventiende eeuw naar Ierland zijn gegaan", zei onderzoeksdirecteur Fitzsimons.

Obama stamt wellicht af van Nederlander
Obama stamt wellicht af van Nederlander (Foto: ANP)

Facebook gaat kinderporno bestrijden

Facebook en Microsoft hebben vrijdag een alliantie gesloten om te speuren naar kinderporno op 's werelds grootste sociale netwerk. Facebook gaat met PhotoDNA-techniek de honderden miljoenen foto's op het netwerk scannen.

Foto's die worden herkend als kinderporno worden geblokkeerd en de politie krijgt de kans om de bronnen aan te pakken, aldus Facebook-medewerker Chris Sonderby in een boodschap op het sociale netwerk. "We denken dat dit een flinke ommekeer is", zei Sonderby.

De techniek zal ook tegelijk zoeken naar nieuwe foto's van vermiste kinderen. PhotoDNA is gebaseerd op een enorme Amerikaanse database met vermiste en misbruikte kinderen.

Facebook heeft ruim 600 miljoen leden over de hele wereld.

Facebook gaat kinderporno bestrijden
Facebook gaat kinderporno bestrijden (Foto: ANP)

Meeste Amerikanen voor homohuwelijk

Een meerderheid van 53 procent van de Amerikanen vindt dat homohuwelijken wettelijk moeten worden erkend. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Gallup die vrijdag is bekendgemaakt. Een jaar geleden was eenzelfde percentage juist tegen huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht.

Het is voor het eerst dat het bureau een meerderheid vaststelt voor de regeling. In 1996 was nog slechts 27 procent van de Amerikanen voorstander.

Homohuwelijken zijn erg omstreden in de Verenigde Staten. Homoseksuelen mogen slechts in vijf van de vijftig staten huwen: Massachusetts, Connecticut, Vermont, New Hampshire en Iowa evenals in hoofdstad Washington DC.

Gallup ondervroeg 1018 willekeurig gekozen meerderjarige Amerikanen telefonisch tussen 5 en 8 mei. De foutenmarge is 4 procent.

Verzekering duurder door postcode

Mensen in een volksbuurt betalen veel meer voor de verzekering van hun auto dan mensen in een nieuwbouw- of villawijk. De prijsverschillen lopen op tot wel 60 procent, schrijft het Nederlands Dagblad zaterdag op basis van een onderzoek samen met Verzekeringssite.nl.

Verzekeraars kijken steeds vaker naar de risico's in de directe omgeving van de verzekerde. Daardoor kunnen er zelfs binnen dezelfde straat al verschillen in premies zijn. Na leeftijd, schadevrije jaren en de soort auto speelt nu ook de postcode een steeds grotere rol bij het bepalen van de hoogte van de premie.

Volgens directeur Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl zullen op termijn ook de zorgverzekeringen steeds persoonlijkere premies gaan hanteren. Nu wordt daarbij nog niet gekeken naar risicofactoren als rook-, drink- en eetgedrag. "Ik vraag me af hoelang dat nog houdbaar is."

Het Verbond van Verzekeraars vindt de prijsdifferentiatie gunstig. "Die biedt immers de mogelijkheid om mensen die veel schade claimen iets meer te laten betalen, waardoor degenen die daar geen last van hebben hun auto juist goedkoper kunnen laten verzekeren. Dat is toch juist eerlijker."

'Steun Griekenland verdeelt CDA-fractie'

Een deel van de CDA-fractie in de Tweede Kamer is net als de PVV van Geert Wilders tegen de miljardensteun aan Griekenland. De dwarsliggers binnen de partij pleiten volgende week opnieuw in de fractie voor een einde van de steun aan de Grieken. Dat schrijft het AD zaterdag op basis van bronnen in de partij.

Om hoeveel dissidenten in het CDA het gaat is onduidelijk, maar ze willen vaker de mogelijkheid hebben zich uit te spreken tegen het kabinetsbeleid. Ze vrezen dat Wilders een voor hem gunstig moment afwacht om de stekker uit het kabinet te trekken.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zou ook onder vuur liggen van een deel van zijn fractie. Hij zou te weinig tegengas bieden aan Wilders. Ook heeft hij niet genoeg benadrukt dat het CDA destijds als enige partij tegen de toetreding van Griekenland tot de EU was. Wilders was toen als VVD'er nog voor.

Arsenal trekt aan Argentijns talent

In de zoektocht naar versterkingen is Arsenal-manager Arsène Wenger aanbeland bij de 23-jarige Ricardo Alvarez van Vélez Sarsfield, weet Goal.com International. Voor het zesde seizoen op rij hebben de Gunners geen prijzen gepakt. Hierdoor hoopt Wenger dat hij zijn selectie komende zomer weer kan versterken in de jacht op zilverwerk.

In Argentinië staat Alvarez te boek als een groot talent. Zijn spel valt te vergelijken met Ryan Giggs in zijn jonge jaren. De linksbenige vleugelspeler staat bekend om zijn razendsnelle dribbels en gave voorzet. De ontwikkeling van het talent stokte enigszins in 2008 na een ernstige knieblessure.

De komende week zullen de laatste plooien worden gladgestreken. Doordat het contract van Alvarez deze zomer afloopt kan Arsenal de Argentijn transfervrij overnemen. Met zijn team Vélez Sarsfield is hij nog in de race voor het kampioenschap en de Copa Libertadores.

Zwemverbod vanwege dode honden

De provincie Flevoland heeft een zwemverbod ingesteld voor het Almeerderstrand, nadat drie honden die in het water hadden gezwommen zijn overleden. Het verbod is per direct van kracht om 'het zekere voor het onzekere te nemen', meldt de provincie vrijdag.

De honden hadden gezwommen en gewandeld in een gebied aan de overkant van het water bij Muiden. Bij een Almeerse hond die daar vorige week vrijdag had gezwommen is autopsie gedaan. Daarbij is volgens de provincie een giftige stof aangetroffen. Het gaat om een neurotoxine, een stof die het zenuwstelsel aantast.

Het water van het strand aan het IJmeer is inmiddels onderzocht. Hierbij zijn geen afwijkingen aangetroffen, aldus de provincie. Momenteel worden extra monsters genomen. Op het strand worden borden geplaatst. Ook sluit de gemeente de toegang af.

Aan het Almeerderstrand vindt nog tot en met zondag de Libelle Zomerweek plaats. Die gaat volgens een woordvoerder van de provincie gewoon door. "Er staan alleen dranghekken langs de waterkant en er zijn linten gespannen. En de organisatie let extra op dat bezoekers bijvoorbeeld niet gaan pootjebaden."

Het begin van het einde

Zo, ik ga gelijk maar even jullie dag verpesten. Voor het geval jullie het nog niet wisten. Vandaag is het begin van het einde van de wereld. We gaan er aan en in Oktober zal de wereld niet meer bestaan. En deze meneer legt jullie uit wat er precies gaat gebeuren de komende tijd.

Mijn tip, gewoon lekker buiten gaan zitten en je meer zorgen maken over wat er vanavond in het extra Sinterklaasjournaal vermeld gaat worden...

Egyptische christenen beŽindigen protest

Egyptische christenen hebben na twee weken een sit-in protest voor het tv-gebouw in Caïro beëindigd. Ze besloten vrijdag te vertrekken, nadat de overheid enkele eisen had ingewilligd. De autoriteiten hadden toegezegd om vijf jonge christenen, die onlangs waren opgepakt na onlusten, vrij te laten. Dat meldde de staatstelevisie.

Donderdag had de overheid al toegezegd om drie gesloten kerken te heropenen. Toen de christenen daadwerkelijk een kerk wilden binnengaan, ontstonden echter gevechten met moslims.

Volgens schattingen is tussen de 7 en 10 procent van de 84 miljoen Egyptenaren christelijk. Het gaat om orthodoxe christenen die kopten worden genoemd. Tussen de kopten en moslims zijn voortdurend spanningen. Eerder deze maand vielen vijftien doden toen groepen moslims twee koptische kerken in Caïro aanvielen.

Doden bij explosie in iPad-fabriek

Bij een explosie in een fabriek van elektronicafabrikant Foxconn in het zuidwesten van China zijn vrijdag twee doden en zestien gewonden gevallen. Dat hebben Chinese media gemeld. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend.

Het Taiwanese Foxconn is een van de grootste elektronicafabrikanten ter wereld en kan bedrijven als Apple, Sony en Hewlett-Packard tot zijn klanten rekenen.

Vorig jaar voerde de fabriek nog een reeks verbeteringen door, nadat was gebleken dat veel arbeiders zelfmoord hadden gepleegd. Bij alle fabrieken van Foxconn in China werken zo'n 920.000 mensen.

'Ajax rekent op komst Hiddink'

Guus Hiddink is op weg om toe te treden tot de nieuwe raad van commissarissen van Ajax. Dat meldt Voetbal International vrijdag. De huidige bondscoach van Turkije moet gaan samenwerken met Johan Cruijff, die eerder al heeft toegezegd om in het toezichtorgaan van de Amsterdamse club zitting te nemen.

Als Hiddink inderdaad kiest voor Ajax, zou dat een streep door de rekening zijn voor PSV. De Eindhovenaren hebben de trainer gepolst voor een rol als adviseur. De naam van Hiddink zingt ook rond bij Chelsea, waar hij wordt gezien als mogelijke opvolger van de onder vuur liggende Carlo Ancelotti.

Ajax is op zoek naar een compleet nieuwe leiding omdat de huidige top binnenkort vertrekt. Een benoemingscommissie is momenteel op zoek naar geschikte kandidaten.


'Ajax rekent op komst Guus Hiddink' (Foto: Novum)

Bulykin haalt uit naar Advocaat

ADO Den Haag-aanvaller Dimitri Bulykin heeft zich kritisch uitgelaten richting Russisch bondscoach Dick Advocaat. Volgens Bulykin krijgt hij geen eerlijke kans.

In het radioprogramma Komsomolskaya Pravda laat Bulykin weten dat hij genoeg heeft van het selectiebeleid van Advocaat: "Het Russische elftal is uitgegroeid tot een privéclub", volgens de clubtopscorer van ADO. "Al scoor ik 40 of 50 goals, nog steeds zou ik geen oproep krijgen voor het nationale team", moppert de spits. Bulykin kwam voor het laatst voor zijn land uit in 2005.

Bulykin laat weten dat het Russische elftal op deze manier geen steek verder komt: "Een aantal spelers wordt altijd weer opgeroepen. Dat belemmert de vooruitgang van het nationale team", aldus Bulykin. Rusland is momenteel in de race om zich te kwalificeren voor het EK in Polen en Oekraïne.

Dimitri Bulyikin kwam dit seizoen tot 22 treffers in de Eredivisie. Donderdagavond kwam hij in de play-off wedstrijd tegen Roda JC ook tot scoren, maar pakte hij tevens een rode kaart. Hierdoor is Bulykin geschorst voor de eerstkomende ontmoeting met de Limburgers.

Vanaf Canada twee inhaalzones

FIA-directeur Charlie Whiting heeft bekend gemaakt dat vanaf de Grand Prix van Canada twee inhaalzones voor de Formule 1-races worden aangewezen. Wel voegde hij er aan toe dat de layout van een circuit dit wel toe moet laten.

Op Circuit Gilles Villeneuve kunnen de rijders de beweegbare achtervleugel gebruiken op het lange rechte stuk achterop het circuit tot de chicane voor start/finish. Daarna komt het systeem op het rechte stuk bij start/finish weer beschikbaar tot bocht 1. Ook voor de race in Valencia zijn er twee stukken aangewezen waar ingehaald kan worden: tussen bocht 10 en 12 en tussen bocht 14 en 17.

Volgende week in Monaco ligt de inhaalzone tijdens de race op het 'rechte' stuk bij start/finish, waardoor de beweegbare achtervleugel weinig nut heeft. Daarnaast is bekend geworden dat het systeem in België niet door Eau Rouge heen mag worden gebruikt.

Zabriskie wint tijdrit Tour of California

David Zabriskie heeft de vijfde etappe gewonnen van de Tour of California. De Amerikaan was in de tijdrit rond Solvang Levy Leipheimer veertien seconden te snel af. De derde plaats was voor Teejay van Garderen, die ruim een halve minuut langzamer was dan de renner van Garmin-Cervélo.

Leider Chris Horner moest wel tijd toegeven aan de nummer twee Leipheimer, maar verloor slechts 35 seconden op zijn teamgenoot en behield de leiding ruim. De vijfde plaats in de daguitslag was voor Maarten Tjallingii, die 49 seconden moest toegeven.

Laatste reviews en specials
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
©FOK.nl e.a.