Boek: Jenny valentine - Het dubbelleven van Cassiel Roadnight

Het Dubbelleven van Cassiel Roadnight van Jenny Valentine gaat over een jongen die besluit de identiteit van een andere jongen aan te nemen die blijkbaar precies op hem lijkt. Dit boek is bedoeld voor de oudere jeugd en jonge volwassenen.

Chap is een zestienjarige jongen die in een weeshuis leeft. Zijn leven stinkt letterlijk door de oude kleren die hij krijgt en een goede toekomst staat hem waarschijnlijk niet te wachten. Dan wordt hij aangezien voor een andere jongen die precies op hem lijkt, Cassiel Roadnight. Haast als vanzelf besluit hij ja te zeggen op de vraag of hij Cassiel is. Hierdoor gaat hij het leven leiden wat hij altijd al heeft gewild. Helaas blijkt niet alles zo makkelijk te zijn als het vooraf leek. Er zijn heel veel skeletten in Cassiel’s kast te vinden. Hij komt er onder andere achter wat er met Cassiel gebeurd is, daarnaast kotm hij ook meer te weten van zijn eigen verleden.

Jenny Valentine probeert met dit boek een combinatie te maken van een echt jeugdboek en een thriller. Helaas is dat haar niet goed afgegaan. De paar pogingen tot spanningsopbouw zijn zo kort en slecht gedaan dat ze niet goed doorkomen. Gelukkig is het verhaal voor de rest wel redelijk geschreven zodat het geen slecht verhaal wordt, het is alleen heel plat en zonder veel diepgang.

Het enige karakter in dit boek dat goed uit de verf komt is Cassiel zelf. Alle andere mensen zijn niet dieper dan bordkarton met af en toe een paar die niet verder komen dan de dikte van velletje papier. De gedachten van Cassiel komen vrij vaak aan de orde maar worden helaas ook vaak herhaald. Na twee keer hetzelfde gelezen te hebben zullen lezers dit soort stukjes waarschijnlijk snel gaan skippen.

Een deel van het tekort aan diepgang is ook te merken aan het aantal bladzijden van dit boek. 238 pagina’s kunnen haast niet genoeg zijn om een verhaal goed uit te werken. Het is begrijpelijk dat veel jeugd bij meer dan 300 pagina’s helaas al afknapt maar dat is geen excuus om je als schrijver er gemakkelijk vanaf te maken. Dit verhaal heeft best veel potentie maar dan moet het wel de kans krijgen zich goed te ontwikkelen en dat is in deze vorm helaas niet het geval.