Schade na duinbrand Schoorl enorm

Het heidegebied in de Schoorlse duinen dat begin deze maand getroffen werd door een natuurbrand is grotendeels verdwenen. Het herstel kan gemakkelijk 2 tot 3 miljoen euro kosten, zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. "Het is maar zeer de vraag of daar geld voor is." Het getroffen gebied is ongeveer 250 hectare groot.

Het gebied dat te lijden heeft gehad van de brand bestond vooral uit heide. Het herstel daarvan is duur, zeker omdat het bijna helemaal weg is. "De kraamkamer van de Schoorlse duinen is weg. Mensen konden daar uren van genieten." De verbrande grond is uiterst vruchtbaar. "Als de heide niet hersteld wordt, is het binnen de kortste keren met allerlei grassen overgroeid."

Staatsbosbeheer vreest echter dat het geen geld heeft voor het gewenste herstel. "Ons budget moet per jaar besteed worden", licht de zegsvrouw toe. "We hebben dus geen reserves of een calamiteitenpotje." Ze hoopt dat er toch geld gevonden wordt. "Het is tenslotte een publiek gebied. Het is van en voor 16 miljoen mensen."

Staatsbosbeheer heeft per jaar ongeveer 125 miljoen euro te besteden, 86 miljoen daarvan komt rechtstreeks van de overheid. Maar de organisatie moet de komende jaren de buikriem strak aanhalen. "We staan aan de vooravond van enorme bezuinigingen. Over een paar jaar hebben we 60 procent te besteden. Dat komt door de keuzes die in Den Haag gemaakt worden."

Over de ecologische schade van de brand zijn nog geen definitieve gegevens bekend. Eerst is gekeken naar de veiligheid van het gebied. Recreanten moeten veilig het open gebied in kunnen. "Maar het broedgebied van de nachtzwaluw is grotendeels verdwenen. Dat was een van de kenmerkende vogels voor het gebied."

De brand in de Schoorlse duinen brak uit op 1 mei. Pas na vier dagen had de brandweer het vuur onder controle. Korpsen uit het hele land assisteerden bij de bestrijding van de brand. Het leger zette militairen en blushelikopters in. Een 44-jarige Alkmaarder zit vast op verdenking van het stichten van in totaal drie branden, waaronder die van begin mei.