'Politiek systeem is uit het lood'

Het politieke systeem is uit het lood geslagen. Dat vindt Egbert Schuurman (ChristenUnie), de 73-jarige nestor van de Eerste Kamer. De manier waarop de Eerste Kamer gekozen wordt is volgens hem bizar en leidt tot de politisering van de senaat. De Eerste Kamer zou er alleen voor wetsbewaking moeten zijn.

Schuurman, die eind mei na 28 jaar afzwaait als senator, vindt dat de Eerste en de Tweede Kamer tegelijkertijd zouden moeten worden gekozen. "Als dat zou zijn gebeurd, zouden de coalitiepartijen geen meerderheid hebben gehad, en zouden ze er nooit aan zijn begonnen", zei hij in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Minister-president Mark Rutte (VVD) noemde de verkiezingen voor de Eerste Kamer vrijdag 'redelijk bizar'. Volgens Schuurman is het in werkelijkheid 'nog bizarder'.

Aanstaande maandag bepalen 566 Statenleden de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. Rond de zogeheten restzetels is de afgelopen weken een ware koehandel ontstaan, waarbij sommige Statenleden mogelijk op een andere dan hun eigen partij moeten stemmen om het gewenste resultaat te behalen.