Verzekering duurder door postcode

Mensen in een volksbuurt betalen veel meer voor de verzekering van hun auto dan mensen in een nieuwbouw- of villawijk. De prijsverschillen lopen op tot wel 60 procent, schrijft het Nederlands Dagblad zaterdag op basis van een onderzoek samen met Verzekeringssite.nl.

Verzekeraars kijken steeds vaker naar de risico's in de directe omgeving van de verzekerde. Daardoor kunnen er zelfs binnen dezelfde straat al verschillen in premies zijn. Na leeftijd, schadevrije jaren en de soort auto speelt nu ook de postcode een steeds grotere rol bij het bepalen van de hoogte van de premie.

Volgens directeur Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl zullen op termijn ook de zorgverzekeringen steeds persoonlijkere premies gaan hanteren. Nu wordt daarbij nog niet gekeken naar risicofactoren als rook-, drink- en eetgedrag. "Ik vraag me af hoelang dat nog houdbaar is."

Het Verbond van Verzekeraars vindt de prijsdifferentiatie gunstig. "Die biedt immers de mogelijkheid om mensen die veel schade claimen iets meer te laten betalen, waardoor degenen die daar geen last van hebben hun auto juist goedkoper kunnen laten verzekeren. Dat is toch juist eerlijker."