Zwemverbod vanwege dode honden

De provincie Flevoland heeft een zwemverbod ingesteld voor het Almeerderstrand, nadat drie honden die in het water hadden gezwommen zijn overleden. Het verbod is per direct van kracht om 'het zekere voor het onzekere te nemen', meldt de provincie vrijdag.

De honden hadden gezwommen en gewandeld in een gebied aan de overkant van het water bij Muiden. Bij een Almeerse hond die daar vorige week vrijdag had gezwommen is autopsie gedaan. Daarbij is volgens de provincie een giftige stof aangetroffen. Het gaat om een neurotoxine, een stof die het zenuwstelsel aantast.

Het water van het strand aan het IJmeer is inmiddels onderzocht. Hierbij zijn geen afwijkingen aangetroffen, aldus de provincie. Momenteel worden extra monsters genomen. Op het strand worden borden geplaatst. Ook sluit de gemeente de toegang af.

Aan het Almeerderstrand vindt nog tot en met zondag de Libelle Zomerweek plaats. Die gaat volgens een woordvoerder van de provincie gewoon door. "Er staan alleen dranghekken langs de waterkant en er zijn linten gespannen. En de organisatie let extra op dat bezoekers bijvoorbeeld niet gaan pootjebaden."