Kovalainen blij met 15e startplaats

Heikki Kovalainen verraste vandaag bij de Formule 1-kwalificatie in Spanje door de vijftiende tijd te rijden. De Fin bleef met de Lotus T128 beide Force India's en Williams-coureur Rubens Barrichello voor. Het zorgde voor een vreugde-exposie bij de Maleisische renstal, omdat het voor het eerst is dat ze op droog door gingen naar Q2.

Helemaal zonder problemen van anderen ging het overigens niet, want Nick Heidfeld kon door de brand in de derde vrije training niet meedoen aan de kwalificatie en ook Barrichello kampte met wat problemen. Daarnaast reden de Force India's op harde banden in Q2 om zo zacht rubber te sparen voor de race. Dit alles mocht de pret voor het team van Tony Fernandes echter niet drukken.

"Dit is natuurlijk een geweldige dag voor Team Lotus en ik wil elk teamlid bedanken voor het maken van deze nieuwe stap in ons verhaal. Deze wagen heeft ons veel te bieden. We presteerden vandaag heel goed en we bewezen vandaag dat we ons tijdens een seizoen goed ontwikkelen," zei een dolblije Kovalainen. "De balans van de wagen in snelle bochten is nu een stuk beter en we moeten nu werken aan de langzame bochten: daar valt voor ons nog veel te winnen. Dit geeft in ieder geval een heel goed gevoel en biedt een goede uitgangspositie voor de race."

Teamgenoot Jarno Trulli werd achttiende in de kwalificatie. "Ik wil eerst het team feliciteren met het resultaat van Heikki. Een geweldige prestatie die aangeeft dat we nog meer kunnen verwachten. Mijn sessie werd onderbroken door een elektrisch probleem. Ik bleef in de tweede versnelling hangen, maar met een nieuw stuurtje was het probleem weer opgelost. In de slotseconden kon ik me nog voor Rubens Barrichello plaatsen. Het wordt een goede race want onze racesnelheid is goed," zei de Italiaan.