'Ierland betaalt schuld niet terug'

De Ierse overheid kan niet alle schulden terugbetalen en daarom moeten de schulden geherstructureerd worden binnen drie jaar. Dat schrijft de krant The Irish Mail on Sunday op basis van uitspraken van een niet bij naam genoemde Ierse minister.

Volgens de krant hoopt de Ierse overheid dat een mogelijke herstructurering van de schulden in Griekenland navolging krijgt in eigen land. De EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakten vorig jaar 85 miljard euro aan noodhulp over aan Ierland.

Het IMF verwacht dat de schuldenlast van Ierland in 2013 125 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt, een niveau dat Ierland zegt aan te kunnen. In Griekenland bedraagt de schuldenberg in dat jaar 158 procent van het bbp, verwacht het IMF.

Afgelopen donderdag liet premier Kenny van Fine Gael weten dat een herstructurering volgens hem niet nodig was. "Ik denk dat we het aankunnen", zei hij toen. In de korte tijd dat de nieuwe Ierse regering aan de macht is zijn er al drastische besluiten genomen om de staatsschuld terug te brengen.

Herstructurering van de schulden zou vooral gevolgen hebben voor pensioenfondsen en banken in andere Europese landen, die veel Ierse en Griekse staatsobligaties in bezit hebben.