Visser met pech laat zich afdrijven om gratis hulp

Een sportvisser die vrijdag met motorpech kampte, heeft meerdere keren een sleepbeurt geweigerd omdat hij gratis hulp wilde. Hij liet zich afdrijven naar Nederlands zeegebied, waar alle vissers met pech in principe gratis hulp van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) krijgen.

De KNRM laat weten dat dit niet de bedoeling is en doet aangifte van misbruik van hulpverleningsdiensten. Ook wordt de sleephulp, waar meerdere vrijwilligers een paar uur aan kwijt zijn geraakt, in rekening gebracht. Daarbij wordt een tarief van 2300 euro per uur aangehouden.

De visser kreeg 70 kilometer voor de Belgische kust motorpech en vroeg de kustwacht in Oostende om hulp. Die bood aan hem naar Zeebrugge te slepen. De visser wilde echter naar de Roompot in Nederland en sloeg het aanbod af.

Toen de Belgische Kustwacht aanbood een bedrijf te regelen dat hem naar de Roompot zou slepen, weigerde hij ook. Voor dit bedrijf moest hij namelijk betalen. De sportvisser gaf volgens de KNRM aan dat hij zich liet afdrijven naar Nederland, zodat hij daar kosteloos door de reddingsmaatschappij zou worden gered.

De Nederlandse Kustwacht had geen keus dan inderdaad een reddingsboot van de KNRM op hem af te sturen. Met de aangifte en de rekening van 2300 euro per uur wil de organisatie duidelijk maken dat aan kosteloze hulpverlening ook een grens zit.