[Intro] Finale KNVB beker 2011

Komende zondag staat de finale van de KNVB beker op het programma. In de Rotterdamse Kuip strijden FC Twente en Ajax om de zilveren bokaal. FOK!sport blikt terug op de wegen die FC Twente en Ajax aflegden in aanloop naar de finale.

Derde ronde

Capelle - Twente 1-4 (22-09-2010)

Zowel FC Twente als Ajax stroomden beide in de derde ronde pas in. De formatie van trainer Michel Preud'homme werd in deze ronde gekoppeld aan de amateurs van Capelle. Zij namen in deze wedstrijd na 39 minuten via Wesley da Silva brutaal de leiding. Nog geen minuut later bracht Bernard Parker de score weer op gelijke hoogte. Na rust beslisten de Tukkers het duel snel. Binnen het uur leidde FC Twente met 1-3 door doelpunten van Bryan Ruiz en Nacer Chadli. Tien minuten voor tijd bracht Luuk de Jong de 1-4 eindstand op het scorebord.

Ajax - MVV 5-0 (22-09-2010)

Ook Ajax kende in de derde ronde van het bekertoernooi geen lastige opgave. De Amsterdammers lootten een thuisduel tegen MVV. De ploeg, destijds nog onder leiding van trainer Martin Jol, kwam geen moment van de wedstrijd in de problemen. Bij rust had Ajax al een voorsprong van 3-0 opgebouwd. Mounir El Hamdaoui opende score, waarna Florian Jozefzoon vanaf de zijlijn de 2-0 maakte. Op slag van rust scoorde Jan Vertonghen de 3-0. Kort na rust scoorde El Hamdaoui zijn tweede doelpunt van de avond. Urby Emanuelson zorgde in de laatste minuut voor het slotakkoord door de 5-0 te maken.

Vierde Ronde

FC Zwolle - FC Twente 1-1 (FC Twente wint na strafschoppen) (09-11-2010)

De vierde ronde verliep voor FC Twente een stuk lastiger. De ploeg werd gekoppeld aan FC Zwolle, dat bezig was aan een sterk seizoen in de Jupiler League. De club uit Enschede, zonder spelers als Wout Brama, Bryan Ruiz, Nacer Chadli en Theo Janssen in de basis, hadden veel moeite met Zwolle. Na rust werd de Overijsselse club zelfs beter, maar een kwartier voor tijd scoorde invaller Chadli toch de bevrijdende 0-1. Zwolle liet het hier niet bij zitten en ging op jacht naar de gelijkmaker. Deze kwam kort voor tijd van de voet van Yanic Wildschut. Nadat in de verlenging niet werd gescoord, moest een strafschoppenreeks uitsluitsel geven. Invaller Frank Olijve miste namens Zwolle in de derde beurt miste en Twentenaar Douglas schoot zijn ploeg alsnog naar de achtste finales.

Ajax - BV Veendam 3-0 (10-11-2010)

Ook in de vierde ronde van de KNVB beker werd Ajax nauwelijks getest. De ploeg had het in de eigen Amsterdam ArenA weliswaar één helft lastig tegen BV Veendam, maar na rust gooide de ploeg de schroom van zich af. Trainer Martin Jol bracht centrumspits Mido in en zette Luis Suárez en Miralem Sulejmani op de flanken. Bij de eerste beste goede voorzet was het meen raak. Urby Emanuelson vond Mido, die op zijn beurt raak kopte. Vervolgens scoorden ook Luis Suárez en de uitblinkende Cristian Eriksen nog.

Frank de Boer gaat met Ajax op jacht naar de eerste prijs van dit seizoen - (WikiCommons/YuliaNovikova)

Achtste finales

FC Twente - Vitesse 5-0 (21-12-2010)

FC Twente trof in de achtste finales Vitesse en klopte de Arnhemse ploeg opvallend eenvoudig met maar liefst 5-0. Man van de wedstrijd werd Theo Janssen, nota bene voormalig speler van Vitesse, die tweemaal wist te scoren. Na een klein half uur spelen opende Janssen de score. Drie minuten later bracht Luuk de Jong de 2-0 op het scorebord en weer vijf minuten later scoorde Janssen zijn tweede doelpunt van de avond. Vitesse werd niet gespaard, aangezien Nacer Chadli nog voor rust zelfs de 4-0 scoorde. Na de pauze nam FC Twente een tandje terug, maar kon Vitesse nauwelijks voor gevaar zorgen De Jong bracht zelfs na een uur spelen met zijn tweede treffer van de avond de 5-0 op het bord.

Ajax - AZ 1-0 (23-12-2010)

Ajax, onder leiding van een nieuwe trainer Frank de Boer, trof in de achtste finales AZ. Eerder in het seizoen in de eredivisie ging de ploeg al ten onder tegen de Alkmaarders en Ajax was daardoor gebrand op revanche. Deze kwam er, aangezien de Amsterdamse ploeg met 1-0 won. Miralem Sulejmani was op slag van rust de maker van het enige doelpunt van de wedstrijd. De Servische aanvaller passeerde AZ-goalie Sergio Romero met een bekeken lob. Ajax verzuimde de score op te voeren en daardoor kreeg AZ mogelijkheden om terug te komen in de wedstrijd. Na de rode kaart van AZ'er Pontus Wernbloom, vanwege een harde charge op smaakmaker Lorenzo Ebecilio, was het echter gedaan met het gevaar van AZ en kwam Ajax niet meer in de problemen.

Kwartfinales

FC Twente PSV 1-1 (26-01-2011)

In de kwartfinales van de KNVB beker werd FC Twente gekoppeld aan PSV. Tot een boeiende wedstrijd kwam het niet, maar spannend werd het uiteindelijk wel. Voor rust viel er van beide kanten weinig tot niets te genieten, maar na rust kwam de partij toch tot leven. Twente voerde de druk op en dit resulteerde een kwartier voor tijd in een strafschop voor De Tukkers. PSV'er Orlando Engelaar kreeg een inzet van Wout Brama ongelukkig op zijn arm en scheidsrechter Pieter Vink wees naar de stip. Janssen liet dit buitenkansje niet onbenut en zette zijn ploeg op voorsprong. PSV-trainer Fred Rutten greep vervolgens in en bracht aanvallers Zakaria Labyad en Danny Koevermans binnen de lijnen. Toch leken de Eindhovenaren niet in staat de score weer gelijk te trekken, tot Koevermans in de slotminuut de bal op de slof nam en keeper Sander Boschker kansloos liet. Opnieuw moest een strafschoppenreeks beslissing brengen, omdat in de verlenging niet werd gescoord. Engelaar was na maar liefst twaalf geslaagde pogingen de eerste die miste. Dwight Tiendalli schoot vervolgens FC Twente naar de laatste vier.

Ajax - NAC Breda 4-1 (27-01-2011)

Ook Ajax nam het op tegen een ploeg uit de Eredivisie. In eigen huis was NAC Breda de tegenstander. Sulejmani had zijn ploeg al erg snel op voorsprong kunnen zetten, maar hij faalde oog in oog met NAC-goalie Jelle ten Rouwelaar. Nog geen twee minuten later was het aan de andere kant wel raak. Fouad Idabdelay ontsnapte aan de buitenspelval en liet vervolgens keeper Maarten Stekelenburg kansloos. Toch stelde Ajax snel orde op zaken. In de achttiende minuut scoorde Siem de Jong de gelijkmaker. Met zijn linkervoet pegelde hij de bal mooi in de benedenhoek. Tien minuten voor rust speelde De Jong opnieuw een belangrijke rol. Rob Penders ging even op de voet staan van de middenvelder van Ajax en dat was reden genoeg voor scheidsrechter Danny Makkelie om een strafschop toe te kennen aan de Amsterdammers. Sulejmani zette zijn ploeg vanaf elf meter vervolgens op 2-1. In de tweede helft was de ban gebroken bij NAC en kon Ajax er lustig op los combineren. De ploeg van coach Frank de Boer kreeg legio kansen, maar alleen Vurnon Anita en wederom Sulejmani wisten nog te scoren.

Michel Preud'homme hoopt met FC Twente de tweede prijs van dit seizoen te pakken (WikiCommons/VladimirMaiorov)

Halve finales

FC Twente - FC Utrecht 1-0 (02-03-2011)

Ook in de halve eindstrijd had FC Twente het niet getroffen met de loting. De ploeg nam het in de eigen Grolsch Veste op tegen FC Utrecht. De Domstedelingen speelden een sterke partij, maar zagen na twintig minuten Tim Cornelisse van het veld worden gestuurd. Hij pakte in korte tijd tweemaal een gele kaart. Vervolgens ging de ploeg van trainer Ton du Chatinier vol op de verdediging spelen. Typerend was de wissel van de oefenmeester in de rust. Hij verving aanvaller Ricky van Wolfswinkel voor verdediger Mark van der Maarel. Met deze wissel gokte Du Chatinier op snelle uitbraken via Eduard Duplan en Dries Mertens. Dit bleek geen slechte tactiek, aangezien Mertens een enorme kans kreeg op 0-1. De rappe Belg faalde echter alleen tegenover Twente-keeper Sander Boschker. Dat bleek tevens een cruciale redding, want niet veel later scoorde Mark Janko het enige doelpunt van de wedstrijd.

Ajax - RKC Waalwijk 5-1 (03-03-2011)

Waar FC Twente een lastige loting had, mazzelde Ajax opnieuw. Ditmaal werd de ploeg gekoppeld aan RKC Waalwijk en mocht de wedstrijd in eigen stadion afgewerkt worden. De Amsterdammers leken een makkelijke avond te kennen, aangezien Lorenzo Ebecilio na een klein kwartier al de score opende. Toch kwamen de Brabanders op gelijke hoogte. Ajacied Daley Blind kopte de bal achter zijn eigen keeper Jeroen Verhoeven, de stand-in van de geblesseerde Maarten Stekelenburg. Na ruim een half uur spelen bracht Mounir El Hamdaoui zijn ploeg echter weer op voorsprong. Na rust was het gedaan met het gevaar van RKC en vijzelden Siem de Jong - zelfs tweemaal - en Demy de Zeeuw de score op naar 5-1. Tussendoor miste Sulejmani nog een strafschop.

Finale

FC Twente - Ajax

Komende zondag 8 mei staan FC Twente en Ajax tegenover elkaar in de finale van de Nederlandse beker. De Amsterdammers wonnen de beker al achttien keer, terwijl de ploeg uit Enschede de bokaal tweemaal wist te winnen. De wedstrijd van komende zondag zal een voorproefje zijn voor volgende week zondag. Dan strijden beide ploegen namelijk in de Amsterdam ArenA om het landskampioenschap. Kevin Blom zal zondag de bekerfinale fluiten. Hij wordt in Rotterdam bijgestaan door de assistenten Nicky Siebert en Patrick Langkamp, terwijl Danny Makkelie fungeert als vierde official. De wedstrijd begint om 18:00 uur.