Joden vragen politiek om behoud ritueel slachten

De Joodse Gemeente Amsterdam protesteert in een brief aan premier Mark Rutte tegen een mogelijk verbod op ritueel slachten. De gemeenschap beschouwt het verbod als een ernstige beperking van haar vrijheid en noemt dit onacceptabel.

Een verbod op ritueel slachten zou voor joden praktische problemen opleveren. Als er geen koosjer vlees beschikbaar is, mogen ze niet niet-koosjer vlees eten. "Het is of koosjer of het mag niet gegeten worden", zo staat in de brief, die ook naar de fractievoorzitters in de Tweede Kamer is gestuurd.

De Joodse Gemeente Amsterdam is de enige joodse gemeenschap in Nederland die nog een ritueel slachter in dienst heeft, een zogeheten sjocheet. Hij slacht maandelijks rond de tweehonderd koeien en kalveren. Een fractie van het aantal dieren dat landelijk wordt geslacht, aldus de brief. Bovendien moeten de joden hun koosjere vlees bij een verbod in Nederland voortaan uit het buitenland halen. "Dit is symboolpolitiek, gemakkelijk scoren over onze rug."

Ook moslims protesteren tegen een mogelijk verbod. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vindt een verbod strijdig met de vrijheid van godsdienst. Bovendien is er in de islamitische traditie oog voor het dierenwelzijn en worden dieren bij de slacht zo min mogelijk leed toegebracht, aldus het CMO.

Het contactorgaan praat eind deze maand met moslimorganisaties uit buurlanden om te komen tot een Europesee halalstandaard voor het ritueel slachten van dieren. Het CMO wijst erop dat Nederland op dit moment een grote exporteur van halalvlees is. Door een verbod op ritueel slachten zou Nederland dit vlees moeten gaan importeren.

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor een verbod op het onverdoofd ritueel slachten van dieren, zo bleek donderdag. PvdA, PVV, SP, GroenLinks en D66 steunen een voorstel van Marianne Thieme van de PvdD om een einde te maken aan deze vorm van slachten. De Kamer praat komende week over het voorstel.