Activisten opgepakt in Arabische Emiraten

De autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten hebben afgelopen weekeinde drie activisten opgepakt. De activisten pleiten voor democratische hervormingen in het land. Dat heeft advocaat Mohammed al-Mansouri zondag gezegd.

Een van de personen die is gearresteerd is academicus Nasser bin Ghaith. Hij is hoogleraar economie aan de dependance van de Sorbonne in Abu Dhabi. Hij werd zondag opgepakt in Dubai.

Bin Ghaith heeft regelmatig kritiek geuit op de sjeiks die het land besturen. Zijn kritiek richt zich met name op de weigering van de sjeiks om zelfs ook maar de kleinste politieke hervormingen door te voeren.

De andere activist is Fahad Salem al-Shehhy. Hij werd zaterdagavond gearresteerd in Ajman, ten noorden van Dubai. Al-Shehhy nam deel aan een discussie op een interforum waar wordt gepleit voor vrije verkiezingen en andere democratische hervormingen in de VAE.

Het forum wordt beheerd door blogger en mensenrechtenactivist Ahmed Mansour. Hij werd vrijdag aangehouden, nadat hij een petitie had getekend waarin werd opgeroepen tot een gekozen parlement.

De politie van de VAE en regeringsmedewerkers wilden niet reageren op de kwestie. Politieke activiteiten zijn in de VAE aan strenge regels gebonden. Er bestaan officieel geen oppositiegroepen en politieke partijen zijn verboden.

Hoewel de VAE vooralsnog niet te maken hebben gehad met protesten zoals die elders in de Arabische wereld plaatsvinden, wordt er in het land wel steeds meer gesproken over de noodzaak tot politieke hervormingen. Deze discussies vinden grotendeels op het internet plaats.