Polen herdenken vliegramp Smolensk

Kerkklokken hebben zondag in heel Polen een minuut lang gebeierd om de vliegtuigcrash te herdenken die precies een jaar geleden aan de toenmalige president Lech Kaczynski het leven kostte. Het vliegtuig van de president stortte neer bij Smolensk in Rusland toen het in dichte mist probeerde te landen. Naast de president kwamen 95 anderen om het leven.

Kerken en begraafplaatsen in heel Polen werden druk bezocht en voor het presidentiële paleis in Warschau had zich een enorme mensenmenigte verzameld. Op de luchthaven van Warschau werd een herdenkingsdienst gehouden voor de nabestaanden van de slachtoffers.

Het vliegtuigongeluk leidde tot grote politieke en sociale verdeeldheid in het land. Deze verdeeldheid heerst nog steeds en werd geïllustreerd door het feit dat er aparte herdenkingsdiensten werden gehouden. De Poolse premier Donald Tusk, president Bronislaw Komorowski en andere politici staken een kaars aan bij een herdenkingsplaquette in een kerk in Warschau. De tweelingbroer van wijlen president Lech Kaczynski, Jaroslaw Kaczynski, herdacht het ongeluk door een krans te leggen bij het presidentiële paleis.

Kaczysnki en veel anderen die om het leven kwamen behoorden tot de nationalistische conservatieve partij Wet en Gerechtigheid. De partij beschuldigt de regering van Tusk ervan de belangen van Polen in de uitverkoop te hebben gedaan, door Rusland de leiding over het onderzoek naar het ongeluk te laten leiden. Eerder concludeerden Russische onderzoekers dat Polen volledig verantwoordelijk is voor de ramp. Dit leidde tot grote verontwaardiging in Polen.


Polen herdenken vliegramp Smolensk (Foto: Novum)