Uitslag Grand Prix van Maleisië

De Grand Prix van Maleisië is gewonnen door Sebastian Vettel. De Red Bull-rijder bleef op Sepang Jenson Button en Nick Heidfeld voor. Door zijn tweede zege op rij gaat Vettel met 50 punten aan de leiding in het klassement.

Sebastian Vettel mocht van poleposition vertrekken die voor deze editie van de race in Maleisië naar de rechterkant verhuisd was. De beste start was voor Vettel die Nick Heidfeld en Lewis Hamilton achter zich aan kreeg. Jenson Button bleef vierde, voor Vitaly Petrov. Mark Webber viel van de derde naar de tiende plaats terug, nog achter beide Ferrari's, Michael Schumacher en Kamui Kobayashi. De Australische Red Bull-rijder pakte de plaats van laatstgenoemde aan het eind van de eerste ronde terug.

Vettel kon meteen een gat slaan met de concurrentie die nog steeds aangevoerd werd door Heidfeld. Verder naar achteren kende Nico Rosberg een slechte start en viel terug naar plaats dertien. Uit de herhaling van de start bleek dat Webber zo ver terugviel omdat hij KERS niet gebruikte. Barrichello kampte na twee ronden met een lekke rechterachterband, waardoor de Williams-rijder een hele ronde met het euvel rond moest rijden voordat hij de pits op kon zoeken.

Ondertussen haalde Massa Petrov in voor plaats vijf en pakte Kobayashi de negende stek van Webber af. Bij Red Bull werd Vettel gewaarschuwd dat er mogelijk wat regen zou komen. Petrov ging na het verlies van zijn vijfde stek nog een keer in de fout en zag ook Ferrari-rijder Alonso voorbij komen. Kobayshi en Webber vochten door, maar Webber kon door zijn problemen met de KERS de Japanner niet voorbij steken.

Hamilton reed na negen ronden het gat met Heidfeld dicht en probeerde de Renault-rijder aan te vallen. Achter in het middenveld kende ook de tweede Williams-rijder Pastor Maldonado een probleem en de Venezolaan moest dan ook naar binnen. Hij was na tien ronden de eerste uitvaller van de dag.

Heidfeld leek wat te veel van zijn banden te hebben geëist, want hij verloor een seconde per ronde op Vettel, terwijl achter Heidfeld het veld ineen schoof. Webber was vanaf plaats tien de eerste die stopte. Hij kwam als zeventiende naar buiten en reed op zijn nieuwere banden meteen snelle rondetijden om zo te proberen wat tijd goed te maken. Ook Hamilton stopte en net nadat hij naar buiten was gekomen kwam de eerste regen.

Na veertien ronden kwamen meteen vele toppers binnen, waaronder Vettel, Heidfeld, Button en Massa, alleen ging de pitstop bij Ferrari niet goed door problemen met het linkervoorwiel, waardoor Massa vele plaatsen inleverde. Hamilton wist Heidfeld in te halen en had op het lange rechte stuk een hachelijk moment toen hij Schumacher en Jaime Alguersuari inhaalde op het lange rechte stuk achter de hoofdtribune.

Na 17 ronden was de stand: Vettel, Hamilton, Kobayashi (niet gestopt), Alonso, Button, Heidfeld, Webber, Massa, Petrov en Di Resta. Narain Karthikeyan was ondertussen uitgevallen met problemen. Alonso had op het rechte stuk Button ingehaald en indezelfde ronde nog Kobayashi, waardoor de Spanjaard derde lag. Sauber-rijder Kobayashi was de laatste die stopte. Hij kwam als elfde naar buiten, nog achter Di Resta en Schumacher.

Webber verloor zijn zesde plaats na 22 ronden aan Massa die constant snelle rondetijden wist te rijden. Verder naar voren verloor Vettel terrein aan de rijders achter hem. Zijn voorsprong liep terug naar minder dan vijf seconden. Nog voor halverwege de race stopten wederom veel rijders, waardoor het veld door elkaar werd geschud. Barrichello en Sergio Perez waren de volgende in de rij uitvallers.

Vettel leidde nog steeds, voor Hamilton en Button die Alonso door zijn eerdere stop voorbij wist te steken. Webber lag vijfde, voor Heidfeld, Massa en Kobayashi. Vettel kreeg van zijn team Red Bull te horen dat hij KERS niet meer mocht gebruiken, maar desondanks kon hij het tempo van zijn achtervolgers wel bijhouden. Webber kwam al snel een derde keer binnen, waardoor hij als een van de weinigen op een vierstopper zat.

Hamilton kwam na 38 ronden binnen voor zijn laatste stop en verloor hierbij wat tijd omdat een van de banden er niet goed af wilde. Hij kwam voor de deur van Webber terecht, terwijl hij zelfs een plaats verloor aan de een ronde later gestopte Button. Laatstgenoemde legde een zodanig tempo aan de dag dat Vettel en Alonso snel daarna stopten, waardoor de volgorde Vettel, Button, Hamilton, Webber en Alonso was. Verder naar achteren waren er de hele race gevechten, waar ondermeer de Mercedessen en Paul di Resta een hoofdrol in speelden.

Webber maakte na 44 ronden zijn vierde en laatste stop en kwam als achtste terug op het asfalt. Iets daarvoor stond Petrov zijn vijfde plaats af aan Heidfeld en even later de zesde aan Massa. Hamilton had moeite om het tempo voor de derde plaats vast te houden, omdat Alonso in zijn achterspiegels zat. Na 46 ronden waagde Alonso een poging, maar hij had te veel snelheid en reed tegen de achterzijde van Hamilton aan voordat hij de Brit uit wilde remmen. De Spanjaard beschadigde de voorvleugel van de Ferrari en moest naar binnen voor een nieuwe. Hij kwam als zevende terug op de baan.

Webber reed door zijn vier stops met nieuwere banden rond, waardoor hij ondanks het ontbreken van KERS uiteindelijk Ferrari-rijder Massa in wist te halen voor plaats vijf. Iets verder naar voren haalde Heidfeld Hamilton bij voor plaats drie, terwijl Button langzaam inliep op leider Vettel. Met nog vier ronden te gaan, pakte Heidfeld de derde plaats van Hamilton af door hem bij het aanremmen voor de eerste bocht voorbij te steken. Hamilton schoot er in dezelfde ronde nog een keer af, waardoor Webber hem voorbij stak. De McLaren-rijder kwam daarna binnen voor nieuwe banden, waardoor hij zich terugvond op plaats acht, nog achter de Renault van Petrov.

De Rus ging met drie ronden te gaan iets te wijd en bleef op het gas, waardoor hij bij het terugkeren op de baan gelanceerd werd en met een afgebroken stuurkolom op moest geven. Webber reed ondertussen het gat met Heidfeld dicht, maar de Australiër kwam tijd tekort om hem voorbij te steken.

Vettel won na 56 ronden de race, voor Button en Heidfeld. De overige punten gingen naar Webber, Massa, Alonso, Hamilton, Kobayashi, Schumacher en Di Resta.

Update 14.48 uur
Fernando Alonso en Lewis Hamilton hebben een straf van 20 seconden gekregen na afloop van de race. Alonso reed in de race tegen de achterzijde van de bolide van Hamilton aan en veroorzaakte hierbij een aanrijding die te voorkomen was geweest. Hij blijft evenwel als zesde geklasseerd, omdat ook Hamilton straf kreeg. De Brit verdedigde zich in het gevecht met Alonso te veel, omdat hij meer dan één keer van zijn lijn afweek. Hij is nu achter Kobayashi als achtste geklasseerd.

Uitslag Race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:37:39.832
2 Jenson Button McLaren +3.261
3 Nick Heidfeld Lotus Renault +25.075
4 Mark Webber Red Bull +26.384
5 Felipe Massa Ferrari +36.958
6 Fernando Alonso Ferrari +57.248
7 Kamui Kobayashi Sauber +1:06.439
8 Lewis Hamilton McLaren +1:09.957
9 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +1:24.896
10 Paul di Resta Force India F1 +1:31.563
11 Adrian Sutil Force India F1 +1:41.379
12 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +1 Ronde
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
14 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
15 Heikki Kovalainen Team Lotus +1 Ronde
16 Timo Glock Virgin Racing +2 Ronden
DNF Vitaly Petrov Lotus Renault +4 Ronden
DNF Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +10 Ronden
DNF Jerome d` Ambrosio Virgin Racing +14 Ronden
DNF Jarno Trulli Team Lotus +25 Ronden
DNF Sergio Perez Sauber +33 Ronden
DNF Rubens Barrichello Williams +34 Ronden
DNF Narain Karthikeyan HRT F1 Team +42 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +48 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 50
2 Jenson Button McLaren 26
3 Lewis Hamilton McLaren 22
4 Mark Webber Red Bull 22
5 Fernando Alonso Ferrari 20
6 Felipe Massa Ferrari 16
7 Vitaly Petrov Lotus Renault 15
8 Nick Heidfeld Lotus Renault 15
9 Kamui Kobayashi Sauber 6
10 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 4
11 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 2
12 Adrian Sutil Force India F1 2
13 Paul di Resta Force India F1 2
14 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 0
15 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
16 Sergio Perez Sauber 0
17 Jarno Trulli Team Lotus 0
18 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
19 Timo Glock Virgin Racing 0
20 Rubens Barrichello Williams 0
21 Pastor Maldonado Williams 0
22 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de teams

Pos. Team Punten
1 Red Bull 72
2 McLaren 48
3 Ferrari 36
4 Lotus Renault 30
5 Sauber 6
6 Scuderia Toro Rosso 4
7 Force India F1 4
8 Mercedes Grand Prix 2
9 Team Lotus 0
10 Virgin Racing 0
11 Williams 0
12 HRT F1 Team 0