Rutte: Heel Nederland rouwt mee

Heel Nederland is geschokt en rouwt mee. Heel Nederland staat om de Alphenaren heen. Dat zei premier Mark Rutte zondagavond in Alphen aan den Rijn, waar de moord op zes Alphenaren werd herdacht.

"Deze gebeurtenis is niet in woorden te vatten, verschrikkingen op een zonovergoten dag", zei de premier. "Een onbegrijpelijke daad van een eenling." Hij betoonde respect aan de hulpverleners en de politie. Koningin Beatrix leeft intens mee met de Alphenaren, zei Rutte, die de vorstin zondagmiddag nog sprak.

Duizenden mensen hadden zich verzameld bij winkelcentum De Ridderhof. Veel mensen hadden kaarsjes of lichtjes bij zich. Vele duizenden mensen hebben inmiddels ook een online condoleanceregister getekend.

Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn sprak van een 'pikzwarte dag' tijdens de korte herdenking. "Ik hoop dat iedereen denkt: 'We zullen hier sterker uitkomen, maar we zullen het niet vergeten'." Het gaat niet alleen om de slachtoffers, het gaat om heel de maatschappij, zei de burgemeester. "Daarom is het goed de slachtoffers met zijn allen te herdenken. We moeten zeker stellen dat zoiets nooit meer kan gebeuren."

Eenhoorn schonk ook aandacht aan 'de helden van De Ridderhof'. Mensen hebben volgens hem met gevaar voor eigen leven geprobeerd het leven van anderen te redden. Dat heeft zeker een persoon het leven gekost, zei de burgemeester.

Bij de schietpartij werden zaterdag zes mensen doodgeschoten met een automatisch wapen. Drie vrouwen van 91, 68 en 45 jaar en drie mannen van 80, 49 en 42 jaar, allen uit Alphen overleden. Zeventien mensen raakten gewond.

De dader, de 24-jarige Tristan van der V., schoot zichzelf dood na de schietpartij. Zijn motief is nog onbekend, maar hij had te kampen met zelfmoordneigingen. Van der V. had in 2006 al suïcidale klachten. Hij heeft tien dagen gedwongen in een gesloten inrichting doorgebracht.