Greenpeace wil sluiting kerncentrale Borssele

Greenpeace roept minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) op om het Duitse voorbeeld te volgen en de 37 jaar oude kerncentrale bij Borssele voorlopig te sluiten. De milieuorganisatie wil eerst duidelijkheid hebben over de veiligheid van de centrale.

Volgens Greenpeace zouden de gebeurtenissen in Japan laten zien dat veiligheidsclaims over kerncentrales relatief zijn. Ondanks dat de centrales bestand zouden zijn tegen aardbevingen en tsunami's, ontstonden diverse problemen waardoor nu een nucleaire ramp dreigt. De organisatie is bang dat wanneer in Nederland de stroom uitvalt en de noodgeneratoren niet werken eenzelfde situatie kan ontstaan.

"Verhagen doet alsof er niets aan de hand is. Hij wil nog steeds een nieuwe centrale, terwijl het verstandiger zou zijn om het Duitse voorbeeld te volgen", stelt Greenpeace woensdag. "Verhagen moet het zekere voor het onzekere nemen en Borssele stilleggen in afwachting van de stresstesten."

Kernenergie speelt in Nederland een relatief kleine rol, waardoor een sluiting geen problemen zou opleveren op de energiemarkt. Greenpeace denkt bovendien dat er genoeg andere manieren zijn om energie te winnen.


Greenpeace wil sluiting kerncentrale Borssele (Foto: Novum)