Gehoofddoekt VVD-raadslid tegen partijstandpunt

Het Amsterdamse VVD-raadslid Werner Toonk verscheen woensdag met een hoofddoek in de gemeenteraad. De ludieke actie was bedoeld als protest tegen de uitspraken van VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. Zij pleitte er eerder deze week voor om hoofddoeken te bannen uit onder meer het stadhuis.

Het VVD-raadslid laat weten zo te willen tonen dat wat hem betreft alle Amsterdamse ambtenaren, met of zonder hoofddoek, welkom zijn om in Nederland hun werk te verrichten. Hij is van mening dat 'mensen beoordeeld horen te worden op de resultaten die ze leveren, niet op de kleren die ze dragen'. Toonk wil zich ervoor inzetten om mensen niet op voorhand uit te sluiten vanwege hun geloof.

Verder is Toonk fel gekant tegen het voorstel van zijn partijgenoot en kan er naar eigen zeggen niet bij dat het juist liberalen zijn die dit standpunt innemen. "Natuurlijk hoort een overheid neutraal te zijn", steekt het raadslid van wal. "Als een moslim een paspoort komt halen, wordt hij net zo behandeld als een christen of jood, net als een zwarte of witte, een blonde of een donkere, een kansrijke of een kansarme en ga maar door."

Volgens Toonk gaat het erom dat het werk zo goed en zo snel mogelijk, en met een glimlach moet worden gedaan. "En of dat nu een glimlach van een homo, een bejaarde of moslimmeid of een ander is, dat is mij om het even", eindigt Toonk zijn relaas.

Hennis-Plasschaert kreeg wel bijval van de Amsterdamse fractievoorzitter Robert Flos, maar stuitte op hevige kritiek van CDA-Kamerlid Mirjam Sterk, fractievoorzitter in de Tweede Kamer André Rouvoet (ChristenUnie) en Kamerlid Gerard Schouw (D66).

Ook Kamerleden Martijn van Dam (PvdA) en Tofik Dibi (GroenLinks) lieten weten zich te 'verheugen' op een debat over godsdienstvrijheid en de scheiding tussen kerk en staat. Wanneer de Kamer dit debat houdt, is nog niet duidelijk.