Letten eren strijders Waffen-SS

Meer dan duizend mensen hebben woensdag in Letland hun landgenoten geëerd die in de Tweede Wereldoorlog voor de Duitse Waffen-SS vochten.

Geflankeerd door vaandeldragers zongen de deelnemers aan de jaarlijkse mars patriottische liederen en legden ze bloemen bij een monument voor gesneuvelde SS-strijders.

De deelnemers werden lastiggevallen door een kleine groep etnische Russen die vindt dat de herdenking het fascisme verheerlijkt en het enorme offer van de soldaten van de Sovjet-Unie in de oorlog negeert. Sommigen schreeuwden: 'Schande!' en 'Nee tegen fascisme'. Eén demonstrant hield een protestbord in de lucht met de tekst 'Fascist, onthoud Neurenberg'. Een aanzienlijke politiemacht was op de been om de twee partijen uit elkaar te houden.

De deelnemers aan de mars leken zich weinig aan te trekken van de protesten. "Ik ben een Let en ik wil de mensen eren die voor de vrijheid van ons land gestreden hebben", aldus Inga Branka. Volgens haar waren de Letten die in de oorlog vochten geen fascisten of communisten, maar hebben ze gestreden om de onafhankelijkheid van Letland te heroveren.

Letland werd in 1940 geannexeerd door de Sovjet-Unie, en vervolgens binnengevallen door nazi-Duitsland in 1941. De Sovjet-Unie nam het land weer over in 1944. Letland heroverde zijn onafhankelijkheid in 1991 na de val van de Sovjet-Unie.


Letten eren strijders Waffen-SS (Foto: Novum)