Film: Sanctum

In 2009 liet regisseur James Cameron (Aliens) zien hoe 3D echt bedoeld is in de kaskraker Avatar. Sindsdien volgden vele andere films die met de toevoeging 'ook in 3D' hoopten meer mensen naar de film te trekken. Helaas blijkt maar bij weinig films de 3D een echte toevoeging, dus gaat James Cameron zelf maar weer aan de slag. Dit keer verzorgt hij de productie bij de film Sanctum. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal over grotduikers die in de val komen te zitten.

Een team van grotduikers is op expeditie naar de grootste, diepste en minst toegankelijke grotten op aarde. Door een tropische storm zijn ze gedwongen om dieper de grotten in te gaan. Ervaren duiker Frank McGuire (Richard Roxburgh, Hawke) heeft de Esa-ala grotten in de Zuidelijke Pacific maandenlang bestudeerd. Maar wanneer de uitgang geblokkeerd wordt door de tropische storm, wordt het volledige team gedwongen om het plan te wijzigen. Ze moeten zo snel mogelijk de uitgang zien te vinden, want de tijd dringt.

Sanctum probeert duidelijk mee te liften op het succes van Titanic en Avatar. Op de poster worden de twee films genoemd in de hoop meer bezoekers te trekken. Maar de nieuwste 3D-film kan niet in de voetsporen treden van deze films. De dialogen tussen de personages zijn zeer matig en ook het acteerwerk is niet al te best. De karakters worden nauwelijks uitgediept, waardoor ze redelijk oppervlakkig blijven. 

Toch begint de film beter te worden als ze echt in de problemen komen. Het claustrofobische gevoel van de nauwe grotten wordt erg duidelijk weergegeven en de paniek bij de grotduikers is erg geloofwaardig. De omgevingen zijn prachtig en door het 3D-element heb je echt het idee midden in de actie te zitten. Helaas zijn de reacties van de personages een beetje cliché en doet dat iets af aan de spanning. 

Conclusie

In de voetsporen treden van Titanic en Avatar kan Sanctum absoluut niet. Daarvoor zijn de dialogen en de acteerprestaties te slecht. Ook sommige gebeurtenissen in de grot zijn iets te cliché en voelen onnatuurlijk aan. Toch is het een redelijk vermakelijke film. Dat komt grotendeels door de prachtige omgevingen en het 3D-gebruik. De claustrofobische sfeer is erg goed neergezet en op sommige momenten is het net alsof je zelf in de grotten bent.