GroenLinks en VVD willen anonieme kortingskaart OV

Een anonieme roze OV-chipkaart moet het voor senioren mogelijk maken met korting te reizen zonder dat ze hun identiteit hoeven prijs te geven. Dat vinden GroenLinks en VVD.

Nu kunnen senioren en anderen die in het openbaar vervoer recht hebben op korting alleen met korting reizen als ze zich laten registreren. Hun reisgegevens worden dan aan hun persoon gekoppeld. Degenen die dat niet willen, kunnen door de invoering van de OV-chipkaart geen korting krijgen.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent en VVD-Kamerlid Charlie Aptroot wijzen erop dat bij de introductie van de OV-chipkaart is verzekerd dat voor iedereen de privacy gewaarborgd is. "Privacy is kennelijk alleen gegarandeerd als je daar extra voor wilt betalen."

Een nadeel van een anonieme chipkaart is dat ze gemakkelijk aan jongere familieleden kunnen worden gegeven. Om dat te voorkomen zou de kaart roze moeten worden gemaakt. De strippenkaart voor mensen met korting is ook roze. Zo kan de chauffeur meteen zien of degene die de kaart gebruikt wel oud genoeg is om met korting te mogen reizen.