UEFA wil eigen Gouden Bal-verkiezing

UEFA-president Michel Platini heeft bekend gemaakt dat de Europese voetbalbond voortaan een eigen variant van de Gouden Bal uit gaat reiken. In het afgelopen jaar was er voor het eerst geen uitreiking van de prijs voor beste voetballer van Europa.

Het tijdschrift France Football reikte jarenlang de prijs uit, maar sinds dit jaar werkt het blad samen met de FIFA in de verkiezing om de Gouden Bal. De prijs ging naar Lionel Messi. "De UEFA zal een prijs uitreiken aan de beste speler in Europa, in de lijn van de Gouden Bal-verkiezing van France Football," meldde Platini.

De prijs zal in augustus in Monaco tijdens de loting voor de Champions League voor het eerst uitgereikt gaan worden. De jury zal bestaan uit vertegenwoordigers van de nationale voetbalbonden, coaches en journalisten. De laatste winnaar van de prijs in 2009 was Messi.

Platini snapt niet dat de Argentijn deze week de Gouden Bal uitgereikt kreeg en dat Wesley Sneijder niet bij de genomineerden hoorde. "Messi is zonder twijfel de beste voetballer van dit moment. Ik had echter liever gezien dat de prijs naar Xavi of Iniesta was gegaan."