Oudste wijnmakerij gevonden in Armenië

In de bergen van Armenië is een prehistorische wijnmakerij ontdekt. De wijnmakerij is zo'n zesduizend jaar oud en is daarmee de oudste die tot dusverre ooit gevonden is. Dat heeft de National Geographic Society dinsdag bekendgemaakt.

Een internationaal team onderzoekers ontdekte in een grot een wijnvat om druiven te persen, gistingspotten en een drinkbeker. Hoewel er oudere bewijzen van het drinken van wijn bestaan, is er niet eerder zo'n oud voorbeeld van wijnproductie gevonden, aldus Gregory Areshian van de Universiteit van Californië in Los Angeles.

De vondst wordt beschreven in het Journal of Archeological Science. Dergelijke grootschalige wijnproductie impliceert dat de druif in Eurazië al lang was gedomesticeerd.

In de grot vonden de archeologen een ondiep bassin van een meter breed van waaruit de most, het versgeperste maar nog niet vergiste druivensap, in een diep vat stroomde. Het bassin kan als wijnpers hebben gediend, waarin de wijnmakers de druiven met hun voeten pletten.

Ook werden er druivenpitten gevonden, evenals resten van geperste druiven en tientallen gedroogde druiven. De pitten zijn van dezelfde druivensoort - Vitis vinifera vinifera - die nog steeds gebruikt wordt door wijnboeren.

Rond de wijnmakerij liggen veel graven, wat de suggestie wekt dat de wijn die hier geproduceerd werd voor ceremoniële doeleinden werd gebruikt. In die tijd was wijn een van de belangrijkste dranken die gedronken werden op begrafenissen en wijn werd later ook gebruikt als offer in tombes.

In hetzelfde gebied in Armenië werd eerder de oudst bekende leren schoen gevonden. Het schoeisel dateert van zo'n 5500 jaar geleden.


Oudste wijnmakerij gevonden in Armenië (Foto: Novum)