Spits veel rustiger dan gevreesd

Hoewel door de verwachte gladheid en het einde van de kerstvakantie een drukkere ochtendspits werd verwacht, is het maandagochtend erg rustig op de weg. Rond 08.00 uur stond er 40 kilometer file terwijl 150 gebruikelijk is, meldt een woordvoerder van de ANWB.

Ook werd meer drukte op de weg gevreesd doordat de NS vanwege defect materieel met kortere treinen rijdt. "We dachten dat het toch zeker net zo druk zou zijn als op een gebruikelijke maandagochtend, met een piek van 250 kilometer file rond 08.30 uur. Maar dat gaan we nu niet halen", zegt de woordvoerder.

De relatieve rust komt deels doordat de verwachte gladheid is uitgebleven. Alleen op lokale wegen is het volgens de ANWB glad. "Maar dat kan niet de enige verklaring zijn. Misschien dat veel mensen een dagje aan hun vakantie hebben geplakt", zegt de woordvoerder.

De spits verloopt echter niet geheel zonder problemen. De A28 tussen Amersfoort en Zwolle was enige tijd in beide richtingen afgesloten tussen strand Horst en afrit Ermelo omdat iemand vanaf een viaduct op de weg dreigde te springen. Uiteindelijk is dat niet gebeurd. Rond 08.00 uur werd de weg in beide richtingen weer geopend.