VS en Japan spraken over 'actie' tegen Sea Shepherd

De Japanse en Amerikaanse regering hebben gesprekken gevoerd over het nemen van maatregelen om milieuactiegroep Sea Shepherd, die strijdt tegen de walvisvaart, te verzwakken. Dat blijkt uit door WikiLeaks gelekte Amerikaanse diplomatieke memo's. Tokyo blijft volhouden dat de acties van Sea Shepherd schadelijk zijn voor pogingen de walvisvaart terug te dringen.

Monica Medina, de Amerikaanse afgevaardigde voor de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), besprak in november 2009 met vertegenwoordigers van het Japanse Visserijagentschap de vrijstelling van belasting van Sea Shepherd.

Volgens Medina 'meent de Amerikaanse regering dat zij kan bewijzen dat de groep geen recht heeft op vrijstelling vanwege hun agressieve en schadelijke acties'. Volgens de directeur van het Japanse Visserijagentschap zouden acties tegen Sea Shepherd een 'belangrijk element' zijn van succesvolle onderhandelingen over het aantal walvissen dat jaarlijks mag worden gevangen.

De oprichter van Sea Shepherd, Paul Watson, zei dat Japan eerder al buitenlandse regeringen onder druk heeft gezet om actie tegen de groep te ondernemen. Hij zei tevens dat de organisatie twee jaar geleden gecontroleerd is. "We hebben onze belastingstatus sinds 1981 en we hebben sinds die tijd niets anders gedaan dat de IRS (de Amerikaanse belastingdienst, red.) aanleiding geeft dit aan te passen."


VS en Japan spraken over 'actie' tegen Sea Shepherd (Foto: Novum)