Madoff-veiling brengt meer op dan verwacht

Juwelen, portemonnees, lokvogels en bontjassen van Amerikaanse oplichter Bernard Madoff en zijn vrouw zijn gisteren in New York geveild. De stukken brachten veel meer op dan van tevoren was ingeschat. De totale opbrengst was een kleine 1 miljoen dollar.

De portemonnee van Madoff, met de initialen BM, werd verkocht voor 2200 dollar. De waarde was vooraf geschat op 100 dollar. Een jas van honkbalclub The Mets werd verkocht voor 14.500 dollar, terwijl gedacht werd dat dit jack hooguit 500 dollar op zou leveren. Oorbellen ter waarde van hooguit 21.000 dollar, brachten uiteindelijk 70.000 dollar in het laatje.

De horlogeverzameling van de zwendelaar leverde ook veel geld op. Voor sommige klokjes werd wel 65.000 dollar betaald. Ook de lokeenden die Madoff gebruikte bij het jagen werden duur verkocht. Het bieden begon bij 53 dollar en eindigde bij een van de eenden zelfs bij 4750 dollar. De persoonlijke schrijfset van Madoff ging voor 2500 dollar weg in plaats van de geschatte 100 dollar.

Veel kopers gaven aan de gedupeerden op deze manier te willen helpen. Het veilinghuis had gedacht 500.000 dollar op te halen met de parafernalia, maar sleepte uiteindelijk 942.650 dollar binnen. Komende week worden ook nog wat huizen en luxueuze jachten van Madoff geveild.

De Amerikaanse megafraudeur Bernard Madoff is veroordeeld voor de grootste zwendel ooit op Wall Street. Madoff werd in juni tot 150 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens de miljardenzwendel met een soort piramidespel, waarvan fondsen, banken, beroemdheden, maar ook kleine beleggers overal op de wereld het slachtoffer zijn geworden.