Regeringspartijen leveren in

De drie regeringspartijen verliezen elk een zetel in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Het CDA komt uit op 26 zetels, de PvdA op vijftien en de ChristenUnie op zes. De coalitie zou nu op 47 Kamerzetels staan, in de Tweede Kamer hebben de partijen er nu tachtig.

De SP krijgt er in de peiling een zetel bij en komt uit op vijftien, de VVD stijgt met een zetel naar negentien. Ook D66 krijgt er een zetel bij en staat deze week op 24.

Grootste partij in de peiling van De Hond blijft de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders met 28 zetels. Ook GroenLinks (twaalf), SGP (twee), de Partij voor de Dieren (twee) en Trots op NL (een) handhaven hun positie.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.