"Toyota had Brawn kunnen contracteren"

Peterselieman
Voormalig teammanager van Toyota F1 Richard Cregan heeft deels wel een verklaring waarom het met Toyota in de Formule 1 niet gelukt is. Zo stelt hij dat het Japanse merk de kans om Ross Brawn binnen te halen heeft laten lopen.

Cregan kwam al in 1984 in dienst bij Toyota en bekleede bij de autosportafdeling van het bedrijf verschillende functies. Eind 2008 verliet hij het team dat volgens Cregan door haar filosofie beperkingen kende. "Toyota wilde winnen op de 'Toyota-manier', maar eigenlijk ging het daar al fout."

In de Formule 1 gebeurt veel rond Silverstone, maar in plaats daarvan zat Toyota in Keulen. Verder moesten alle ontwikkelingen eerst met Japan besproken worden, waardoor veel tijd verloren werd. "Toyota beschikte over een team van fantastische mensen, die hun vak verstonden. Maar de filosofie stond resultaten in de weg."

Deze werkte het team ook op een ander punt tegen. "Op een gegeven moment had Toyota de kans met Brawn in gesprek te treden, maar die kans is nooit benut. Dat dit nooit is gebeurd, is een serieuze fout geweest. Ik zeg niet dat Brawn zeker in dienst was getreden bij Toyota, maar er werd niet eens een poging gewaagd."

"Opnieuw kwam de filosofie van Toyota om de hoek kijken. Daar paste Brawn niet in. Eeuwig zonde. Kijk wat hij heeft bereikt afgelopen seizoen. Het had net zo goed Toyota kunnen zijn dat onder zijn leiding het WK won," zei Cregan die duidelijk vindt dat Toyota er niet het maximale uitgehaald heeft.