Obama wil in twee stappen naar klimaatakkoord

Ook de Amerikaanse president Barack Obama wil in twee stappen naar een nieuw klimaatverdrag. Tijdens de klimaattop in Kopenhagen in december kan volgens hem hooguit een politiek akkoord bereikt worden, waarna later een juridisch bindend verdrag kan worden opgesteld.

Dat meldde de Amerikaanse klimaatonderhandelaar Michael Froman vandaag vanuit Singapore, waar ook Obama is om een Aziatisch-Pacifische top bij te wonen. "Ik denk niet dat de onderhandelingen zo verlopen zijn dat veel leiders denken dat het haalbaar is om in Kopenhagen tot een verdrag te komen", aldus Froman.

Eerder gaven andere wereldleiders en milieuministers dezelfde strategie al aan. Ook de Deense premier Lars Lokke Rasmussen, die de klimaattop organiseert, hoopt dat het in elk geval lukt om de basis te leggen voor een uiteindelijk verdrag. In Kopenhagen had eigenlijk een opvolger voor het Kyoto-protocol rond moeten komen, dat in 2012 afloopt.

Obama wil zich echter niet aan internationale afspraken binden voor hij nieuwe wetgeving door het Congres heeft geloodst. Het zal waarschijnlijk nog tot begin volgend jaar duren voor dat proces achter de rug is.