Komt een vrouw bij de dokter

Column door Mark

Nieuwe richtlijn van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG). Daarin staat grofweg: als een moslimmevrouw niet door een mannelijke arts geholpen wil worden (lees: als haar man er bezwaar tegen maakt), dan moet er een vrouwelijke dokter worden opgetrommeld. Want een vreemde man mag een moslima niet aanraken. Dat mag alleen een vrouw, wat feitelijk ook vreemd is, want een vrouw had sowieso nooit dokter mogen worden. Die had gewoon thuis moeten blijven om de godganse dag in de pannen te roeren.

Nu wil ik ook mijn rechten doen gelden en een paar richtlijnen vastleggen. Mijn dokter moet atheïst zijn. In de trein mag mijn kaartje alleen gecontroleerd worden door iemand die geen uniform draagt. Ik accepteer geen boetes van een agent die homo is. Een zwarte rechter kan mij niet veroordelen. Zit er in de supermarkt een jood achter de kassa, dan loop ik door zonder te betalen. Ben je kleiner dan één meter zeventig, dan moet je doen wat ik zeg. Sta ik in een rij achter mensen zonder tatoeages, dan ga ik voor.

En zo zou je nog een hele tijd door kunnen gaan en zo zou iedereen een eisenpakket op tafel kunnen leggen. Weinig kans dat het gehonoreerd wordt – tenzij het om religie gaat. Dan treden er opeens andere regels in werking. Want wat gaan we krampachtig met de moslims om en hoezeer zijn we hun belachelijk lange tenen gaan vrezen. Juist daardoor escaleert het: ze ruiken de angst en rukken op. Nog twee jaar op deze weg voortgaan en alle mannen moeten elke maandag, woensdag en vrijdag binnenblijven met de gordijnen dicht, zodat de dames moslim ook eens naar buiten kunnen.

Komt een moslima bij de dokter. Zegt haar man: u mag mijn vrouw niet aanraken! De stemming in de wachtkamer gaat er alleen maar op vooruit. Volgende patiënt!