Nederlanders eten meer buiten de deur

Icoon GezondheidNederlanders eten steeds vaker buiten de deur. De uitgaven aan maaltijden in de horeca groeiden vorig jaar bijna twee keer zo hard als de bestedingen bij de supermarkt, de groenteboer en de slager. Dat blijkt uit onderzoek van het FoodService Instituut Nederland (FSIN).

Er wordt niet alleen in restaurants gegeten, maar ook in kantines zoals bij Warenhuizen of Ikea en bij benzinepompen. Eenderde van alle uitgaven voor eten en drinken wordt buitenshuis gedaan. Vorig jaar werd voor 18,9 mld buiten de deur gegeten, 6,2 procent meer dan in 2006.

"Het draait allemaal om tijd", zegt Jan-Willem Grievink van het FSIN. "Mensen onder de 30 vinden dat zij het steeds drukker krijgen. Ze hebben er bovendien geld voor over om snel en gezond te eten."

In de supermarkt zijn kant-en-klaarmaaltijden gewild. De belangrijkste redenen voor de snelle maaltijd zijn gemak en tijdwinst. Ter compensatie koken Nederlanders in het weekeinde thuis uitgebreider dan voorheen en met luxere ingrediŽnten.

Toch wordt in het buitenland in verhouding veel meer uitgegeven aan eten buiten de deur. In Groot-BrittanniŽ gaat 43 procent van het budget op aan eten buitenshuis en in de VS is dat zelfs 51 procent. FSIN voorspelt dat Nederland nu een inhaalslag maakt. Daarbij gaan supermarkten en restaurants meer op elkaar lijken. Supermarkten krijgen restaurants waar je kunt eten of zelf je maal samenstelt om thuis te nuttigen. Restaurants gaan meer meeneemgerechten aanbieden, verwacht Grievink.

Met dank aan SpiekerJozef voor de submit.