FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 maart 2005

Het nut van religieuze feestdagen?

Knertjager stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Wat voor een nut heeft het om religieuze feestdagen te hebben in een multiculturele samenleving waar nog niet eens de helft weet wat we dan precies vieren. Natuurlijk weet iedereen wel dat met Kerst de geboorte van Jezus gevierd wordt maar de meerderheid zal niet weten wat we met Pasen en Pinksteren vieren. Het eerste wat we denken als we zeggen dat Pasen eraan komt is dat we vrij hebben en verder heeft het geen betekenis meer. Natuurlijk vind ik het ook lekker om een vrije dag te hebben maar ik heb liever dat ik zelf kan kiezen wanneer ik vrij wil hebben dan dat de stand van de maan bepaalt wanneer ik vrij heb.

Wielrenner ontsnapt aan aanstormende trein

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen wielrenner die op een spoorwegovergang onderuit ging wist net op tijd weg te kruipen voor een naderende trein. De man was door zijn val even van de wereld, maar kwam op tijd bij zinnen om zichzelf in veiligheid te stellen. Het bijna-ongeval gebeurde in het Noord-Hollandse Zuidermeer.

De machinist van de trein zag de gevallen renner, maar wist zijn trein niet meer op tijd tot stilstand te brengen. Een politiewoordvoerder meldt dat de man met verwondingen aan gezicht en knieën in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Het treinverkeer tussen Hoorn en Alkmaar heeft ongeveer een uur stilgelegen.

Zware aardbeving voor de kust van Sumatra

Icoon Buitenlands nieuwsVoor de kust van het Indonesische eiland Sumatra heeft vanmiddag een zware aardbeving plaatsgevonden. De beving, met een kracht van 8,7 op de schaal van Richter, trad op langs dezelfde breuklijn als de aardbeving die op Tweede Kerstdag voor de tsunamiramp aan de kusten van de Indische Oceaan zorgde.

De beving van 26 december had een kracht van 9,0. De aardbeving van vandaag vond even na 18:00 uur Nederlandse tijd plaats. Het epicentrum lag op zo'n 200 kilometer voor de kust van Sumatra. De beving was tot in Bangkok, Singapore en Maleisië voelbaar. Op Sumatra brak op verschillende plaatsen paniek uit. Ook viel de elektriciteit uit.

Volgens deskundigen is het mogelijk dat er tsunami's zijn veroorzaakt, maar deze zullen vermoedelijk niet zo vernietigend zijn als die van Tweede Kerstdag. In Thailand nam men het zekere voor het onzekere door een waarschuwing uit te doen gaan.

Update 22:20 uur
De beving lijkt vooral het eiland Nias te hebben getroffen. Enkele tientallen mensen zijn daar omgekomen, en waarschijnlijk liggen er nog veel mensen onder het puin van ingestorte gebouwen. Tsunami's zijn ondanks de kracht van de beving tot dusver niet waargenomen.

Aardbeving Indonesië 28-3-2005

'Massaal ge-sms voor naam zender De Mol'

Icoon Media nieuws'Tienduizenden reacties' zijn reeds binnengekomen op de oproep een naam te verzinnen voor de nieuwe tv-zender van mediamagnaat John de Mol. Dat meldt een medewerker van Talpa, het bedrijf achter de zender. Tijdens de voetbalwedstrijd Roemenië-Nederland werd kijkers gevraagd een suggestie te sms'en.

Het nieuwe station gaat vanaf dit najaar in de avonduren uitzenden op het kanaal van kinderzender Nickelodeon. Momenteel zendt Talpa de uitwedstrijden van het Nederlands Elftal al uit. De Mol wil de naam van zijn zender uiterlijk half april bekend maken. Suggesties kunnen deze week nog worden ingezonden, deelnemers maken kans op een auto of het bijwonen van een voetbalwedstrijd.

'Abu Musab al-Zarqawi omsingeld'

draaier had ons via de nieuws-submit te melden:

De Iraakse minister van Binnenlandse Zaken wist maandag te melden dat Iraakse veiligheidstroepen de terrorist Abu Musab al-Zarqawi hebben omsingeld. Al-Zarqawi wordt gezien als het brein achter de groep 'Al-Qaida in Irak' welke de verantwoordelijkheid van talrijke aanslagen en ontvoeringen in Irak heeft opgeëist. Over Al-Zarqawi zei minister Al-Nakib: "Hij is in een bepaald gebied omsingeld en wij hopen het beste."

De scheidende minister sprak zich in zijn toespraak ook uit over de opstand in Irak. "Ik denk dat die erg snel in elkaar zal storten. Misschien zullen wij aan het eind van het jaar een verandering zien, afhankelijk van de politieke situatie."

Het is niet voor het eerst dat er door de Irakezen pogingen worden ondernomen om Al-Zarqawi op te pakken. In januari werd zelfs al gemeld dat hij was opgepakt wat achteraf niet bleek waar te zijn.

Abu Musab al-Zarqawi
Abu Musab al-Zarqawi

Paasraces Zandvoort mistig en nat

Circuitpark Zandvoort heeft haar raceseizoen geopend met de traditionele Paasraces. Op een mistig en nat circuit haalde het team van Olaf Mathey en Duncan Huisman de overwinning in de nieuwe Porsche GT3-klasse. Dillon Koster won de wedstrijd in de Clio Cup, Junior Strous was de snelste in de Formule Renault-klasse en de race in de Formule Ford werd gewonnen door Dennis Retera.

McGregor Porsche GT3 Cup Challenge
Zandvoort kende dit weekend de première van de McGregor Porsche GT3 Cup Challenge. Veertien teams van ieder twee coureurs reden twee races van 25 ronden op het circuit. Tijdens iedere race is er een verplichte pitstop waarbij de banden en de coureurs worden gewisseld, wat de wedstrijd een stuk spannender maakt. Het duo Manthey/Huisman behaalde zaterdag al een tweede plaats, achter Kuus/Coronel, maar wist vandaag de winst binnen te slepen. De winnaars van zaterdag werden vandaag tweede. Olaf Manthey pakte direct de kop na de start, die drie kwartier uitgesteld door dichte mist, maar kwam onder druk te staan van Olav Mol. Het gevecht werd echter verstoord door een stop-go-penalty voor Mol. Manthey kon vervolgens naar een makkelijke overwinning rijden.

1. Manthey/Huisman, 21 ronden
2. Kuus/Coronel, op 0,902 sec
3. Bouhuys/Bleekemolen, op 0,902 sec

Dutch Supercar Challenge
Ook de start van de Dutch Supercar Challenge werd uitgesteld, ditmaal vanwege olielekkage bij de auto van Danny de Haan. In combinatie met de mist werd er besloten het veld van achter de safetycar te starten. Willem Steenhoek maakte het beste gebruik van de situatie en pakte de leiding, die hij pas tijdens de verplichte pitstops zou moeten afstaan. Richard van den Berg maakt een snellere pitstop en neemt de koppositie over, die hij niet meer uit handen zou geven.

1. Richard vd Berg, BMW M3 E36, 16 ronden
2. Willem Steenhoek, BMW M3 E36, op 0,000 sec
3. Alex Schoep, BMW E46 328i, op 0,591 sec

Formule Renault
Junior Strous wist de eerste race van de Formule Renault-klasse te winnen. Helmert Jan van der Slik en Renger van den Zande werden twee en derde, beiden binnen een seconde achter de leider. Strous was van pole position gestart, maar kreeg al snel competitie van Ricardo van der Ende. Van der Ende vond aansluiting bij Strous, maar maakte een fout in de Kuhmobocht, waardoor hij met hoge snelheid van de baan raakte. Hij beschadigde zijn voorvleugel, maar kon de race uitrijden op een vijfde plaats.

1. Junior Strous, 12 ronden
2. Helmert Jan van der Slik, op 6,077 sec
3. Renger van den Zande, op 6,255 sec

Formule Ford
De race van de Formule Ford kende een warrige start. Poleman Michel Florie zette zijn wagen aanvankelijk aan de verkeerde kant van de grid en moest naar de juiste plek geduwd worden. Vervolgens maakte Florie een valse start door de startlichten bijna twee seconden voor te zijn. Hij kreeg een stop-go-penalty en finishte op de vijfde plaats. Dennis Retera won de race, op grote voorsprong van Rogier Jongejans.

1. Dennis Retera, 10 ronden
2. Rogier Jongejans, op 15,871 sec
3. Liroy Stuart, op 25,138 sec

FOK!radio: Havoc en andere nieuwe mods in de uitzending

FOK!RadioPasen of niet, FOK!radio is er gewoon vanaf 20:00 uur! Luister nu en je hoort hoe we het uitgebreid gaan hebben over het subforum 'Onzin voor je leven'. Afgelopen week was er vanalles te doen. Zo dachten ze afgelopen vrijdag al dat het 1 april was en werd er een grap uitgehaald. Maar er kwam ook een nieuwe mod: Havoc. Veel mensen keken daar vanop. Wie hij is en wat hij doet buiten FOK! hoor je vanavond, want hij is in de uitzending. Daarnaast hoor je zijn mede-mod Dirkh over wat er allemaal in Onzin gebeurde.

Maar er waren meer wisselingen van de wacht op het FOK!forum. Daarover hoor je uiteraard forumadmin Cynix die net terug is uit de Verenigde Staten in de 'Week van Cynix'.

Vorige week veilden we allemaal aparte spullen. De hele week is dat nog doorgegaan. Wie er met de spullen vandoor gaat en wat diegene ervoor over had hoor je ook vanavond. Je kunt nu nog steeds meebieden. Kijk hier hoe je mee kunt doen.

Tijdens de uitzending kun je ons bellen met vragen en opmerkingen via Skype. De vraag is vanavond wat jij op zo'n Tweede Paasdag doet. Voeg ons toe op met username Actionradio_utrecht. Meer over Skype kun je hier vinden. Kom ook vooral naar ons irc-kanaal #fokradio om vragen te stellen en mee te praten en zing ook mee tijdens 'IRC zingt mee'.

Meteen luisteren?
ActionRadioDat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Hieronder vind je de directe luisterlinks:
LQMQHQ
WinampWinamp48 kbps96 kbps128 kbps
Windows Media PlayerWindows Media Player48 kbps96 kbps128 kbps
RealPlayerRealPlayer48 kbps96 kbps128 kbps
iTunes / QuicktimeiTunes / Quicktime48 kbps96 kbps128 kbps

Onze vaste onderdelen komen ook weer voorbij. Zo gaan we natuurlijk weer roddelen met Yvonne en neemt Cynix zijn week op het forum met ons door. We pakken er ook weer een letter uit het FOK!woordenboek bij.

Ook mensen die nieuw zijn op FOK! en iets willen weten kunnen mailen. Via newbie@actionradio.nl. kun je vragen stellen die Martijn als ras-newbie voor je gaat proberen te beantwoorden.

Check de webcam in de studio tijdens de uitzending hier.

Veel luisterplezier!

Duits stel brengt Pasen op wc door

Quriuz.com had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen Duitse man en vrouw hebben noodgedwongen zo'n 24 uur op een toilet moeten doorbrengen. Het stel was zaterdagmiddag door schoonmakers per ongeluk ingesloten op een damestoilet bij een parkeerplaats in de buurt van het Zuid-Duitse Friedrichshafen. Pas de volgende dag werd hun hulpgeroep opgemerkt.

De gealarmeerde politie kon het paartje even later bevrijden. Op de vraag wat de man en de vrouw samen op het toilet uitvoerden wilde de politiewoordvoerder geen antwoord geven.

Geen Ivoorkust voor Salomon Kalou

Ivoorkust heeft laten weten geen beroep te doen op Feyenoord-speler Salomon Kalou.

De bond had de aanvaller van Feyenoord een deadline gesteld om aan te geven of hij voor de nationale ploeg van Ivoorkust wilde uitkomen. Kalou heeft echter niets van zich laten horen. De spits wil zich laten naturaliseren tot Nederlander, zodat hij voor Oranje kan spelen.

"We doen het boek dicht", aldus voorzitter Jacques Anouma van de Ivoriaanse voetbalbond tegen persbureau Reuters. "De deadline voor de beslissing is gepasseerd en hij zal niet langer voorkomen in onze plannen ".

Kalou hoopt met een versnelde procedure het Nederlanderschap op tijd te krijgen om in de zomer met Oranje -20 op het WK in Nederland te spelen.

Amusement op Publieke Omroep onder druk

static had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Media nieuwsIn de nieuwe opzet van het Nederlands omroepbestel zal amusement geen doel op zich meer zijn. Dat blijkt uit een toelichting van D66-staatssecretaris Medy van der Laan (Media) op de nieuwe afspraken tussen de regeringspartijen. D66 kreeg hierin toezeggingen van CDA en VVD om de eigen plannen met betrekking tot de Publieke Omroep door te voeren.

Momenteel dienen de omroepen ook verstrooiende programma's te leveren, maar Van der Laan wil deze functie in de toekomst aan de commerciële zenders overlaten. Programmamakers op de publieke zenders mogen wel amusement gebruiken om een maatschappelijk debat aan te zwendelen, zoals bijvoorbeeld gebeurt in het populaire tv-programma Kopspijkers. Volgens Van der Laan hoort een programma als Sterrenslag niet thuis op een publiek kanaal. Lingo ziet ze als een twijfelgeval.

De Publieke Omroep krijgt in de plannen van de D66-bewindsvrouw drie soorten programma's te verzorgen: 'nieuws en sport', 'maatschappelijk debat en opinie' en 'kunst, cultuur, drama en educatie'. Voor omroepvoorzitters is in de toekomst geen plek meer gereserveerd in de nieuwe Raad van Bestuur.

Taxichauffeur masturbeert in bijzijn passagier

Sub_Rosa, _4ever_ en Quriuz.com hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een 23-jarige vrouw uit Heemstede had zaterdag tijdens haar taxirit een heel onfatsoenlijke taxichauffeur achter het stuur. Deze begon namelijk in haar bijzijn te masturberen. De vrouw was hier niet van gediend en belde de politie. De chauffeur werd bij de Leidsevaart in Haarlem aangehouden.

Tijdens zijn aanhouding had hij zijn broek nog los. De 39-jarige Amsterdammer is ingesloten en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt, zo heeft de politie vandaag gemeld.

Kopp wint in Keulen

David Kopp (Team Wiesenhof) heeft vandaag Rund um Köln op zijn naam geschreven. De Duitser kwam, na 203,7 kilometer, solo aan in de straten van Keulen. Stefan Schumacher (Shimano) won na een halve minuut de spurt van een achtervolgende groep. David Cañada (Saunier Duval) eindigde als derde.

Door de overwinning van Kopp kwam het in de negentigste editie van de Duitse wielerkoers niet tot het gedachte, en wellicht ook gehoopte, duel tussen de Duitse topspurters Danilo Hondo (Gerolsteiner) en Erik Zabel (T-Mobile Team). Ook een andere topsprinter, de Australiër Stuart O'Grady (Cofidis) liet zich verassen door de 26-jarige Kopp.

Daarentegen deed O'Grady wel nog mee in de finale van de koers. Zabel en Hondo zaten op circa veertig kilometer voor de meet in het peloton en in verslagen positie. Een twintigtal renners, die in de loop van de koers weg waren gereden, ging immers uitmaken wie de bloemen in ontvangst mocht nemen.

Kopp, de Zuid-Afrikaan Tiaan Kannemeyer (Barloworld) en de Fransman Cedric Vasseur ontsnapte op veertig kilometer van de streep uit de kopgroep, maar onder impuls van Cofidis, die met O'Grady de snelste man vooraan had, kwam iedereen weer bij elkaar.

Maar Kopp gaf zich nog niet gewonnen en probeerde het twaalf kilometer voor de streep nogmaals. In zijn eentje reed hij op imponerende wijze naar de zege. Het betekent voor de Duitser zijn achtste profzege. "Maar verreweg de mooiste", aldus de dolgelukkige Kopp.

Uitslag
1. David Kopp (Dui/Team Wiesenhof) 4.44,26
2. Stefan Schumacher (Dui/Shimano) +0.31
3. David Cañada (Spa/Saunier Duval) z.t.
4. Michael Blaudzun (Den/CSC) +0.32
5. Christopher Baldwin (VS/Navigators) +0.34

FC Twente volgt Riga Mustapha

Sparta-aanvaller Riga Mustapha staat in de belangstelling van FC Twente. Tijdens het Gouden Gids Divisie-duel FC Zwolle - Sparta Rotterdam zaten er scouts uit Enschede op de tribune om de verrichtingen van de rechtsbuiten te volgen.

Mustapha, die eerder al eens in de Eredivisie actief was bij Vitesse, is dit seizoen een van de opvallendste spelers in de Rotterdamse formatie. Hij is bezig aan een sterk seizoen en trof bovendien al 19 keer doel. Daarmee staat hij tweede op de topscorerlijst van de Gouden Gids Divisie, achter zijn teamgenoot Ricky van de Bergh die 20 keer het net vond.

FC Twente is niet de enige club die Mustapha graag aan de selectie zou willen toevoegen. Ook de Engelse clubs Stoke City en Ipswich Town azen op de aanvaller.

Overzicht dag 4 WK Baanwielrennen

Gisteravond werd de laatste dag van het WK Baanwielrennen in Los Angeles verreden. Een overzicht van de finales en belangrijkste gebeurtenissen van de laatste dag.

Scratch voor vrouwen

Net als bij de mannen eindigde de scratch bij de vrouwen in een massaspurt. Na 40 ronden was uiteindelijk de Russin Olga Slyusareva de snelste. Zij verschalkte Katherine Bates (Australië) en Lyudmyla Vypyraylo (Oekraïne).

Uitslag
1. Olga Slyusareva (Rus)
2. Katherin Bates (Aus)
3. Lyudmyla Vypyraylo (Oek)

Sprint voor mannen

De Duitser René Wolff heeft zich afgelopen nacht tot wereldkampioen van de sprint gekroond. De 26-jarige Wolff versloeg in de finale de Fransman Mickaël Bourgain over twee heats. Voor de Duitser betekent het zijn eerste wereldtitel in zijn carrieré als prof. Het brons ging naar de Australiër Jobie Dajka, die in de halve finales topfavoriet Theo Bos versloeg. Hij was tweemaal te sterk voor de Fransman Gregory Bauge.

Uitslag
1. René Wolff (Dui)
2. Mickaël Bourgain (Fra)
3. Jobie Daijka (Aus)

Koppelkoers (Madison) voor mannen

Robert Slippens en Danny Stam veroverde gisteren op de koppelkoers het zilver. Het duo dat het afgelopen seizoen furore maakten in het zesdaagse-circuit, moest de wereldtitel laten aan het Britse duo Mark Cavendish en Robert Hayles. Slippens en Stam behaalde in de race 22 punten en de Britten nul, maar omdat zij wel een ronde voorsprong pakten was de wereldtitel voor hun. Voor Stam reden genoeg om te mopperen over het verloop van de koers: "De hele koers zie je ze niet,ze sprinten geen enkele keer mee.Wij zijn favoriet,ons laten ze niet lopen." Ook Slippen was na afloop niet tevreden. "Zilver is leuk,maar we gingen voor de wereldtitel."

Uitslag
1. Mark Cavendish/Robert Hayles (GBr)
2. Robert Slippens/Danny Stam (Ned)
3. Matthew Gilmore/Iljo Keisse (Bel)

Keirin voor vrouwen

De wereldtitel op het onderdeel keirin ging naar de Franse renster Clara Sanchez. De Titelverdedigster was in de finale een maatje te groot voor de concurrentie. Met een krachtige spurt prolongeerde ze haar wereldtitel. De Italiaanse Elisa Frisoni legde beslag op de zilveren medaille en Yvonne Hijgenaar pakte de bronzen medaille.

Uitslag
1. Clara Sanchez (Fra)
2. Elisa Frisoni (Ita)
3. Yvonne Hijgenaar (Ned)

Tsjechische man stikt onder acht ton mest

Icoon opmerkelijk nieuws In Tsjechië is een tractorbestuurder op een wel heel bizarre manier om het leven gekomen. De man stierf door verstikking nadat hij bedolven raakte onder acht ton mest, van zijn eigen lading. Zijn werkgevers waren verbijsterd over het incident.

De 34-jarige man, genaamd Martin T., was bezig de lading mest te storten in een veld nabij de westelijke Tsjechische stad Karlovy Vary, toen het incident plaats vond. De werkgever, Vladimir Erps, kan niet begrijpen hoe de man tijdens het storten van het mest, dezelfde lading mest over zich heen kon laten krijgen. "Ik snap werkelijk niet hoe dit zou kunnen gebeuren", aldus Vladimir Erps.

Volgens Erps bevindt zich in de tractor een aparte besturingscabine. De bestuurder hoeft slechts gebruik te maken van de hydraulische bediening om de lading te kunnen storten. "Hij had helemaal niets te zoeken onder de vrachtwagen," zo vertelde de bedrijfsleider. De politie onderzoekt de dood van de man in het kader van een werkgerelateerde ongeval.


Een tractorbestuurder aan het werk

Drie doden bij ruzie over mango's in Cambodja

Icoon buitenlands nieuws Een ruzie over een paar gestolen mango's heeft aan zeker drie mensen het leven gekost. Bij het incident in de Cambodjaanse stad Pailin vielen bovendien twee gewonden toen een man een M-80 raket naar de andere partij gooide. Volgens de politie had de man de raket ergens gevonden.

Een aantal mannen beschuldigden een vrouw van het stelen van mango's. De man van de beschuldigde vrouw werd daar zo kwaad om, dat hij de raket gooide. "Rond Pailin, bij de grens, ligt overal niet-ontploft materiaal. Hij heeft de raket gevonden en gegooid. Hij was dronken", aldus een woordvoerder.

Poolse paastraditie kost vrouw het leven

Icoon Opmerkelijk nieuws In Polen is het traditie om voorbijgangers op tweede paasdag te besproeien met koud water. De traditie kostte dit jaar echter een 72-jarige vrouw het leven. Toen ze een plens koud water over zich heen kreeg, zakte ze in elkaar en overleed ze direct.

Dat heeft de Poolse radio maandag gemeld. Het is nog niet duidelijk of de vrouw om het leven is gekomen door de schok van het koude water of door de val die ze maakte.

In Polen wordt het oude gebruik 'smigus dyngus' genoemd. Vroeger mochten jongens op paasmaandag de meisjes natmaken, waarna de meisjes dinsdag hun kans op wraak kregen. Tegenwoordig maakt iedereen elkaar nat op tweede paasdag. Die dag wordt dan ook wel 'Mokry Poniedzialek' genoemd, wat 'natte maandag' betekent.

Manifestatie tegen racisme in Amsterdam

Icoon Binnenlands nieuwsIn Amsterdam zijn ongeveer tweehonderd personen samengekomen om te protesteren tegen racisme. In optocht ging het van het homomonument op de Westermarkt naar het Westerpark, waar een manifestatie plaatsvindt met diverse sprekers. De demonstratie sluit een landelijke actieweek tegen racisme en intolerantie af.

De actieweek is een initiatief van het Platform Allemaal Anders Allemaal Gelijk, dat op 15 februari is opgericht, en bestaat uit ruim zestig organisaties. Het platform stelt dat het na 11 september, de versterking van de strijd tegen het terrorisme en de moord op Theo van Gogh er niet leuker op geworden in Nederland. "Het is vooral onderling wantrouwen dat de klok slaat", aldus een verklaring.

De Zuid-Afrikaanse vice-minister van Binnenlandse Zaken Malusi Gigaba opende de actieweek een week geleden in Rotterdam. Tot de activiteiten behoorden onder meer fakkeloptochten, bijeenkomsten over islamofobie en homofobie en een voetbaltoernooi voor jongeren uit verschillende groepen.

Veel fans Oranje mochten stadion niet in

Icon Sport - Voetbal Een flink aantal supporters van het Nederlands Elftal mocht zaterdag het stadion niet in tijdens de uitwedstrijd tegen Roemenië. De fans hadden wel gewoon geldige kaartjes, maar mochten niet naar binnen omdat het vak al veel te vol was. Buiten was een groot scherm opgesteld zodat ze toch nog konden kijken, maar dat werkte niet omdat de stroom uitviel.

Waarschijnlijk heeft de Roemeense voetbalbond gewoon te veel kaartjes verkocht voor de WK-kwalificatiewedstrijd. De hele kaartverkoop verliep al rommelig. Van de 19.000 beschikbare kaartjes werden er 2.000 via officiële kanalen aangeboden, en kwam de rest op de zwarte markt terecht.

Het is nog onduidelijk om hoeveel mensen het precies gaat. "Maar zeker geen tientallen. We zullen het de komende week wel horen. Triest, maar wij staan ook machteloos", aldus een woordvoerder van de supportersvereniging. Een schrale troost voor de fans is dat Oranje de wedstrijd wel met 0-2 won.

Twee doden bij asverstrooiing in zee

Icoon Buitenlands nieuws Een groep rouwende familieleden en vrienden van een 16-jarige gecremeerde jongen werd zondag tijdens het verstrooien van de as verrast door een vloedgolf. Bij het drama, dat zich afspeelde op het Canarische eiland Gran Canaria, kwamen twee mensen om het leven.

De groep van vijftien mensen was samengekomen op een rotspunt om daar de as van de tiener te verstrooien. Om dichter bij de zee te kunnen komen besloten zijn vader, oom en moeder naar beneden te klimmen.

Daar werden ze verrast door een vloedgolf van zo'n zes meter hoog, waardoor ze alle drie de zee in werden gesleurd. Het lukte de omstanders nog om de moeder van de overleden tiener te redden, maar voor zijn vader en oom was het al te laat.

Autodieven rijden met buit het water in

Icoon Binnenlands nieuws De dieven van een auto in Arnhem hebben maar kort van hun buit kunnen genieten. In de nacht van zondag op maandag reden ze met buit en al het water in. Ze wisten wel zelf uit de auto te komen, en zijn nog voortvluchtig. Dat heeft de politie maandag gemeld.

Rond 02.30 uur kreeg de politie een melding binnen van een buurtbewoner, die een 'grote plons' had gehoord. Die plons bleek veroorzaakt te zijn door een auto. Nadat de politie de auto uit het water had getakeld bleek het contact te zijn doorverbonden. De eigenaar van de auto wist nog niet dat zijn auto gestolen was.

Tiener heeft SMS-RSI

Een anonieme fokker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Medisch nieuwsArtsen waarschuwden in het verleden al voor het gevaar van SMS blessures. In het ergste geval zou het veelvuldig versturen van de tekstberichtjes kunnen leiden tot RSI. Een Australische tiener is 's werelds eerste officieel erkende SMS RSI slachtoffer.

Men is zich in Australië al langer bewust van het gevaar van SMS'en. Om burgers op de gevaren te wijzen is er zelfs een speciale dag in het leven geroepen: National Day of Safe Text.

De onfortuinlijke tiener kan met recht een SMS-verslaafde genoemd worden. Zij heeft een lange tijd tien berichtjes per dag verstuurd, waardoor ze deze kwaal kreeg. Ze gebruikte hiervoor alleen haar rechterduim.

Haar maandelijkse SMS krediet bedroeg zestig euro, wat overeenkomt met het versturen van driehonderd berichtjes. Deze berichtjes mochten bovendien maar liefst 760 tekens bevatten. Het gebruikelijke aantal tekens is 160.

Chirac wil 'vliegbelasting' voor Afrika

_4ever_ had ons via de nieuws-submit te melden:

De Franse president Jacques Chirac heeft vandaag wel een hele speciale belastingmaatregel voorgesteld: hij wil kerosine en vliegtickets duurder maken om de opbrengst, "de eerste internationale solidariteitsbelasting", te gebruiken voor de bestrijding van epidemieën in Afrika. Volgens Jacques Chirac worden zo jaarlijks meer dan drie miljoen levens gespaard.

Jacques Chirac deed de oproep mede namens Duitsland. Ook zou hij dit plan hebben besproken met de Japanse premier Koizumi en gaat hij het voorleggen aan de G8-landen en de Verenigde Naties.

Hogere kaartverkoop GP Bahrein

Officials van het Bahrain International Circuit hebben bevestigd dat er veel vraag is naar kaartjes voor de GP van aankomend weekend. Dit is vooral te danken aan de resultaten van de races in Australië en Maleisië.

Algemeen manager van het circuit Martin Whitaker: “Het is lang geleden dat Michael Schumacher met Ferrari de openingsraces van het seizoen niet heeft gedomineerd. De winst van Renault en de nieuwe reglementen hebben voor een spannende seizoensstart gezorgd. Dit zorgt ervoor dat we hier veel meer vraag naar kaartjes hebben dan vorig jaar.”

’s Werelds beste GP circuit is komend weekend gastheer van ronde drie van het Wereldkampioenschap Formule 1. Sommige tribunes zijn al helemaal uitverkocht, vooral voor de populaire Victory Grandstand zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar.

Rabobank sterk in Criterium International

De Rabobank-ploeg heeft laten zien sterk te zijn geworden in de breedte. Terwijl gisteren Oscar Freire in de Brabantse Pijl won, presteerde Thomas Dekker erg goed in Frankrijk.

In het Criterium International wist de jonge Nederlander de ochtendetappe te winnen. Voor Jaksche, Julich en Basso pakte hij de 98,5 kilometer lange bergetappe. In de top tien van die etappe waren ook Michael Boogerd en Denis Menchov aanwezig.

In de middag werd een tijdrit verreden, die het klassement moest bepalen. Als goede tijdrijder wist Thomas Dekker de derde tijd neer te zetten, maar Julich was elf seconde sneller en wist daarmee de eindoverwinning net voor de neus van Dekker weg te graaien.

Uitslag tweede etappe:
1. Thomas Dekker (Ned) 98,5 km in 2u25'56"
2. Jörg Jaksche (Dui) z.t.
3. Bobby Julich (VS) op 3"
4. Ivan Basso (Ita) 10"
5. Ruben Plaza (Spa) 1'28"

Uitslag derde etappe:
1. Bobby Julich (VS) 8,3 km in 10'05"
2. Jens Voigt (Dui) op 3"
3. Kurt Asle Arvesen (Noo) 11"
4. Thomas Dekker (Ned) z.t.
5. Levy Leipheimer (VS) 12"

Eidklassement:
1. Bobby Julich (VS) in 7u12'08"
2. Thomas Dekker (Ned) op 8"
3. Jörg Jaksche (Dui) 23"
4. Ivan Basso (Ita) 50"
5. Jens Voigt (Dui) 1'28"
6. Ruben Plaza (Spa) 1'43"
7. David Blanco (Spa) 1'43"
8. Denis Mentchov (Rus) 1'57"
9. José Martinez (Spa) 2'06"
10. Kurt-Asle Arvesen (Noo) 2'09"

'KNVB praat met Jansen en Spelbos'

Volgens berichten praat Foppe de Haan namens de KNVB met Wim Jansen en Ronald Spelbos. De twee zouden in beeld zijn voor de positie van technisch coördinator.

De KNVB wil geen nieuwe technisch directeur meer, maar één of meer technisch coördinatoren, die naar de verschillende vertegenwoordigende elftallen kijken. Die mensen zouden tezamen met de verschillende bondscoaches het beleid voor de toekomst moeten uitstippelen.

In de praktijk vervult Foppe de Haan, de bondscoach van Jong Oranje, die rol al deels, maar de KNVB is op zoek naar meer ervaren, technische mensen. De bond heeft met Wim Jansen en Ronald Spelbos over die rol gesproken. Spelbos werkt momenteel al in Zeist en met Jansen is na een eerste gesprek een afspraak gemaakt voor een vervolggesprek.

Ier moet Olympisch goud inleveren

De Ierse springruiter Cian O’Connor zal zijn gouden medaille van de Olympische spelen in Athene in moeten leveren. Dit is besloten door de Internationale Hippische Federatie (FEI). De Ier behaalde voor zijn land de enige medaille tijdens de zomerspelen van 2004.

Deze beslissing is genomen nadat zijn paard, Waterford Crystal, positief werd getest op middelen tegen psychose. Het toedienen van de middelen wordt niet ontkend door de Ier. Volgens hem dienden ze ervoor om zijn paard rustig te houden tijdens hydro-therapeutische behandelingen van een beenblessure.

O’Connor heeft aangegeven dat de middelen niet zijn toegediend om prestatiebevorderend te werken. Toch besloot de FEI toch dat hij zijn gouden medaille in moest leveren, omdat hij de regels had overtreden. De uitslag is door de FEI nog niet herzien, mocht dit gebeuren dan schuift de Braziliaan Rodrigo Pessoa een plaatsje op, van zilver naar goud.

Sato blij weer fit te zijn

Takuma Sato is blij komende zondag weer in de race mee te kunnen doen. Hij hoopt voor BAR nu punten te kunnen pakken.

Sato moest met een flinke griep de Grand Prix van Maleisië aan zich voorbij laten gaan. Vervolgens zag hij beide auto's van zijn team met motorproblemen uitvallen. Voor zowel Sato als BAR was het dus een weekend in mineur.

Weer volledig hersteld hoopt Sato met BAR nu weer de resultaten van vorig jaar te evenaren: "Na mijn onfortuinlijke omstandigheid in Maleisië, kan ik niet wachten om weer in de auto te kunnen rijden in Bahrein. Vorig jaar had ik daar een sterk weekend. Ik finishte in de punten op de vijfde plaats, dus ik kijk er erg naar uit om er weer terug te komen."

Trein rijdt bij Alkmaar tegen pallets

Gisteravond is ten noorden van Alkmaar op een spoorwegovergang een trein tegen een aantal houten pallets aangereden. De trein was op weg van Den Helder naar Arnhem.

De machinist had in eerste instantie niet in de gaten waar hij tegenaan reed, en zette de trein daarom stil om op onderzoek uit te gaan. Toen hij merkte dat het om houten pallets ging werd het treinverkeer op de lijn hervat. De politie onderzoekt waar de pallets vandaan kwamen.

Ex-drummer Crowded House dood gevonden

Icoon Muziek nieuwsPaul Hester, voormalig drummer van de Australische bands Crowded House en Split Enz, is zaterdag dood aangetroffen in een park in het Australische Brighton. De in Australië populaire Hester (46) zou zelfmoord hebben gepleegd. Onbevestigde berichten melden dat hij zichzelf heeft verhangen aan een boom.

Hester richtte samen met zanger Neil Finn in 1985 Crowded House op. De band scoorde wereldhits met onder meer 'Better Be Home Soon', 'Don't Dream It's Over', en 'Weather with You'. Voor 1985 speelde het tweetal al samen in Split Enz, de band van Neil Finns oudere broer Tim. In 1994 verliet Hester Crowded House, twee jaar voordat de band ermee ophield. De laatste jaren presenteerde hij muziekprogramma's op twee Australische tv-zenders.

De gebroeders Finn reageerden geschokt op het nieuws van het overlijden van Hester. Een optreden in Londen werd afgeblazen, zodat ze in allerijl terug konden vliegen naar Melbourne. Hester laat een vriendin en twee dochters van respectievelijk acht en tien jaar oud achter.

Crowded House
Crowded House met Paul Hester (midden)

'Binnen 3 jaar geen dorpswinkels meer'

Icoon Binnenlands nieuws De meeste dorpswinkeltjes zullen binnen drie jaar verdwenen zijn. Dat meldt De Telegraaf maandag. Volgens de krant zorgt de prijzenoorlog onder de grote supermarktketens er voor dat de kleine winkels in de dorpen geen kans meer hebben om te overleven.

Het verdwijnen van de winkels is al een tijdje waarneembaar in plaatsjes met vijfduizend inwoners of minder. De afgelopen vier jaar is de leegstand in winkelpanden daar vijf keer zo groot geworden, maar in sommige gebieden in Noord-Brabant en Noord-Holland is de leegstand zelfs zestien keer zo groot geworden.

Volgens het Hoofdbedrijf Detailhandel (HDB) is er niet veel te doen aan de leegloop van de dorpswinkeltjes. Allerlei maatregelen, zoals het verlagen van huren voor ondernemers, werken slechts als druppels op een gloeiende plaat. "Zonder klanten wordt het niets", aldus Patrick Manning, woordvoerder van het HDB.

"De dorpen dreigen spookstadjes te worden", zo zegt Manning. "Je ziet de huizenprijzen dalen. De consument moet goed beseffen dat wanneer hij bij supermarkten in de stad boodschappen doet, dit de gevolgen zijn."

De Landelijke Vereniging van Kleine Kernen ziet meer mogelijkheden om de winkels te behouden. In een aantal dorpen, waaronder ook een aantal heel kleine, hebben de bewoners het bestaan van de dorpswinkels gewaarborgd met bijvoorbeeld handtekeningenacties. De bevolking belooft met die acties dan een deel van de boodschappen in de dorpswinkels te blijven doen.

[upd] Weer brandstichting islamitische school Uden

Icoon Binnenlands nieuws De islamitische basisschool Bedir in Uden is zondagavond waarschijnlijk opnieuw het slachtoffer geworden van brandstichting. In november legde een grote brand de school volledig in de as. De brand van zondag, in het nieuwe gebouw, richtte aanzienlijk minder schade aan. Dat heeft de politie gemeld.

De brand in november was één van de ernstigste incidenten die volgden op de moord op Theo van Gogh. Het gebouw ging destijds volledig verloren. De school ging wel gewoon door met lesgeven, in een leegstaand gebouw aan de Aldetienstraat.

Daar is zondag dus opnieuw brand uitgebroken in één van de lokalen. De politie gaat uit van brandstichting, aangezien er door één van de ramen iets naar binnen was gegooid. Over de daders is nog niets bekend.

Update 28 maart 11.25 uur
Inmiddels is bekend geworden dat de politie een fles in de school heeft aangetroffen, die waarschijnlijk naar binnen is gegooid. De vermoedens dat het om brandstichting gaat, zijn hierdoor versterkt. De school en een moskee worden voorlopig permanent bewaakt door de politie, en een aantal islamitische gebouwen in de omgeving wordt extra gecontroleerd.

Het is inmiddels ook duidelijk dat de schade die de brand aanrichtte, deze keer erg meeviel. Volgens een woordvoerder is er een brandvlek ontstaan, en zijn er twee stoelen volledig afgebrand. De leerlingen zullen dan ook dinsdag gewoon terug kunnen naar hun school.

Wereldrecord voor zwemvrouwen

De Nederlandse zwemvrouwen hebben bij de Swim Cup in Eindhoven het wereldrecord op de 4x50 meter vrije slag verbeterd.

Inge Dekker, Hinkelien Schreuder, Chantal Groot en Marleen Veldhuis zwommen in Eindhoven een goede tijd op de 4x50 meter met 1.39,15. Ruim vijf seconde sneller dan het oude wereldrecord op de niet-Olympische afstand. Het oude wereldrecord stond als sinds januari 1991 op naam van Duitsland.

Ecclestone tipt Renault als kampioen

Volgens Bernie Ecclestone is het einde van het Ferrari-tijdperk aangebroken. Hij denk dat Renault dit jaar het kampioenschap gaat pakken.

Met de dominantie van Renault is er duidelijk een favoriet bijgekomen voor het kampioenschap dit jaar. Vele rekenen er echter nog op dat Ferrari met de F2005 zal terugslaan en minstens mee zal kunnen doen voor het kampioenschap. Bernie Ecclestone weet echter wel op wie hij zijn geld zal zetten. Hij denkt dat Renault het kampioenschap dit jaar zal binnenhalen.

Ecclestone vertelde: "Als ik de eerste signalen beoordeel, zie ik geen reden waarom Renault dit jaar geen kampioen gaat worden. Ik hoop dat Renault klaar is om Ferrari te verslaan en Michael Schumacher zijn titel af te nemen."

Hij vervolgde: "We hebben het volledige plaatje nog niet gezien, maar de resultaten wijzen op een einde van het Ferrari-tijdperk. Het zou super zijn als Fisichella Michael zou kunnen verslaan in de strijd om de titel. Stel je voor dat een Italiaan Ferrari zal verslaan."

Van Basten roept Vennegoor of Hesselink op

Marco van Basten heeft Jan Vennegoor of Hesselink bij de selectie van het Nederlands elftal gehaald voor de wedstrijd tegen Armenië. Hij vervangt de geblesseerd afgehaakte Arjen Robben.

Vennegoor of Hesselink zal zich vandaag bij de selectie voegen voor de eerste training. Die zal plaatsvinden op vertrouwde grond voor Vennegoor of Hesselink, namelijk in het Philips-stadion. Tegen Armenië zal Vennegoor of Hesselink waarschijnlijk dienen als stand-in voor Van Nistelrooij of als extra aanvaller als de doelpunten uitblijven.

Vennegoor of Hesselink speelde nog slechts twee interlands en de laatste interland die hij speelde is al enige tijd geleden. In febuari 2001 kwam hij voor het laatst in actie voor het Nederlands elftal tijdens een oefenduel met Ierland. Dit seizoen draait hij zeer goed bij PSV en de pers was verbaasd hem niet al eerder bij de selectie te zien.

WK Baanwielrennen: Zilver en brons op laatste dag

De laatste dag van het WK baanwielrennen in Los Angeles heeft de Nederlandse ploeg nog een zilveren en een bronzen medaille opgeleverd. Robert Slippens en Danny Stam werden tweede in de koppelkoers en Yvonne Hijgenaar werd derde bij het keirin.

Een succesvol WK voor de Nederlanders werd ook in stijl afgesloten. Robert Slippens en Danny Stam pakten in de koppelkoers genoeg punten voor de tweede plek en dus een zilveren plak. Groot-Brittannië pakte het goud doordat hun koppel één ronde voorsprong had genomen. Yvonne Hijgenaar pakte haar tweede bronzen medaille van het toernooi. Op het onderdeel keirin sprintte naar het brons achter de Française Clara Sanchez en de Italiaanse Elisa Frisoni.

Voor Nederland betekent het dat het toernooi is afgesloten met twee keer goud, drie keer zilver en drie keer brons. Een ongekend goed resultaat voor Nederland in het baanwielrennen. Peter Pieters, de coach achter de successen, bleef bescheiden, maar wel trots: "Ik denk dat dit vrij uniek is. Ik denk dat we nu wel gewoon tot de toplanden behoren. Maar we moeten zorgen dat we geen eendagsvlieg blijken."

Zie voor veel meer wielernieuws de FOK!wielersite!

Nog zilver en brons op WK Baanwielrennen

De laatste dag van het WK baanwielrennen in Los Angeles heeft de Nederlandse ploeg nog een zilveren en een bronzen medaille opgeleverd. Robert Slippens en Danny Stam werden tweede in de koppelkoers en Yvonne Hijgenaar werd derde bij het keirin.

Een succesvol WK voor de Nederlanders werd ook in stijl afgesloten. Robert Slippens en Danny Stam pakten in de koppelkoers genoeg punten voor de tweede plek en dus een zilveren plak. Groot-Brittannië pakte het goud doordat hun koppel één ronde voorsprong had genomen. Volgens het Nederlandse koppel was die ronde voorsprong "luizig" gepakt door de Britten. Achteraf was Stam dan ook niet meteen blij: "Dit is geen zilver winnen, dit is goud verliezen."

Yvonne Hijgenaar pakte haar tweede bronzen medaille van het toernooi. Op het onderdeel keirin sprintte naar het brons achter de Française Clara Sanchez en de Italiaanse Elisa Frisoni. Hijgenaar kon het niet meteen geloven: "Ik? Brons op de keirin?"

Voor Nederland betekent het dat het toernooi is afgesloten met twee keer goud, drie keer zilver en drie keer brons. Een ongekend goed resultaat voor Nederland in het baanwielrennen. Peter Pieters, de coach achter de successen, bleef bescheiden, maar wel trots: "Ik denk dat dit vrij uniek is. Ik denk dat we nu wel gewoon tot de toplanden behoren. Maar we moeten zorgen dat we geen eendagsvlieg blijken."

FOK! Prijswinnaars week 12

Vorige week gaven we een aantal leuke gadgets van Gadgetplaza weg. De onderstaande personen bezorgen wij een leuke Tweede Paasdag:

Winnaars Voice Touch:

Timmah
Btje
SkipZ


Winnaars XP3 clock met Blue LED's:
Tommetjetom
wizzzard
Sutcivni


Zij wisten ons te vertellen dat de Memoryframe MF 570 een opslagcapaciteit van 50 foto's heeft.

Van harte gefeliciteerd! Jullie prijzen komen er deze week nog aan!

Winnie de Poeh en het knaagje in zijn maagje

“Beleef samen met Winnie de Poeh en zijn vriendjes een geweldig verjaardagsfeest in het Honderd Bunder Bos en verlos Poeh zo van het knaagje in zijn maagje”, zo luidt de omschrijving van deze leuke game op de achterkant van het doosje. Hoe loopt het spannende avontuur af? Zal Poeh de vijf verjaardagsavonturen kunnen volbrengen? Zal Knorretjes Grote Bangmaker optie van pas komen?

Surfen op het internet via je PSP

Voor al die mensen die graag vanuit hun luie stoel willen internetten op hun PSP is hier een handleiding verschenen om dit voor elkaar te krijgen. Na wat testen is duidelijk geworden dat de ingebouwde browser in de PSP flink wat HTML aankan en zelfs wat javascript. Verwacht echter niet op ftp servers rond te hangen en flash spelletjes te kunnen spelen.

Wat foto's van internetten op de PSP in actie:

Hier (torrent file) is nog een erg shaky filmpje te zien met een demonstratie.

Voor diegene die zo'n zelfde soort filmpje van FOK!games op zijn PSP kan maken ligt hier een leuk prijsje klaar!

Ex-Blizzard werknemers kondigen Hellgate: London aan

Flagship, een nieuw bedrijf voornamelijk gevormd uit ex-Blizzard en ex-Diablo developers, heeft zijn eerste game aangekondigd. De game heet Hellgate: London en speelt zich af in een post-apocalyptisch London vijf jaar na een verloren oorlog tegen demonen. Ten tijde van het spel zijn de demonen bezig de aarde om te vormen naar een plek waar zij zich thuis voelen.

De game speel je vanuit een first person view hoewel er ook een third person view aanwezig zal zijn voor melee combat. Het vechten zal volgens het RPG principe gaan en is dus gebaseerd op statistiekjes en levels.

De game zal naast singleplayer ook een multiplayer-mode bevatten voor 16 tot 32 spelers waarbij de nadruk zal liggen op co-op gameplay. Er is echter ook een kans dat er een deathmatch in verwerkt zal worden.

Nieuwe Ratchet, Jak en Sly games voor de PS2

De nieuwste EGM (Amerikaanse games-magazine) heeft previews van nieuwe delen voor De Grote Drie Platformgames op de Playstation 2 (Jak & Daxter, Ratchet & Clank en Sly Racoon). Echter zijn het niet allemaal platformgames...

Laten we beginnen met Sly 3, deze game zal gewoon een vervolg zijn op Sly 2: Band of Thieves. Een eerste screenshot is natuurlijk hier te vinden:

Jak X zal een race-spel zijn met de characters uit de Jak & Daxter-serie. Het spel zal vergelijkbaar zijn met een game als Twisted Metal, dus racen met wapens.

Tot slot Ratchet: Deadlocked; deze game zal ook geen nieuw platform-deel zijn, maar een third-person shooter. Het spel is gebaseerd op het online gedeelte van Up Your Arsenal (Ratchet 3). Waar Ratchets maatje Clank is gebleven, is nog onduidelijk.

Alle drie de games zullen zo tegen het einde van 2005 in de (Amerikaanse) winkels liggen.

Steven Spielberg geëerd voor Nintendo Fun Centers succes

De bekende regisseur Steven Spielberg is donderdag geëerd voor zijn succesvolle werk als mede-oprichter en voorzitter van Starlight, een goed doel dat Nintendo Fun Centers plaatst in kinderziekenhuizen. Deze Nintendo Fun Centers zijn mobiele pods met daarin een GameCube en een DVD-speler en zorgen ervoor dat kinderen misschien even hun ziekte kunnen vergeten.Spielberg op de foto met een Fun Center
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.