'Binnen 3 jaar geen dorpswinkels meer'

Icoon Binnenlands nieuws De meeste dorpswinkeltjes zullen binnen drie jaar verdwenen zijn. Dat meldt De Telegraaf maandag. Volgens de krant zorgt de prijzenoorlog onder de grote supermarktketens er voor dat de kleine winkels in de dorpen geen kans meer hebben om te overleven.

Het verdwijnen van de winkels is al een tijdje waarneembaar in plaatsjes met vijfduizend inwoners of minder. De afgelopen vier jaar is de leegstand in winkelpanden daar vijf keer zo groot geworden, maar in sommige gebieden in Noord-Brabant en Noord-Holland is de leegstand zelfs zestien keer zo groot geworden.

Volgens het Hoofdbedrijf Detailhandel (HDB) is er niet veel te doen aan de leegloop van de dorpswinkeltjes. Allerlei maatregelen, zoals het verlagen van huren voor ondernemers, werken slechts als druppels op een gloeiende plaat. "Zonder klanten wordt het niets", aldus Patrick Manning, woordvoerder van het HDB.

"De dorpen dreigen spookstadjes te worden", zo zegt Manning. "Je ziet de huizenprijzen dalen. De consument moet goed beseffen dat wanneer hij bij supermarkten in de stad boodschappen doet, dit de gevolgen zijn."

De Landelijke Vereniging van Kleine Kernen ziet meer mogelijkheden om de winkels te behouden. In een aantal dorpen, waaronder ook een aantal heel kleine, hebben de bewoners het bestaan van de dorpswinkels gewaarborgd met bijvoorbeeld handtekeningenacties. De bevolking belooft met die acties dan een deel van de boodschappen in de dorpswinkels te blijven doen.