Zware aardbeving voor de kust van Sumatra

Icoon Buitenlands nieuwsVoor de kust van het Indonesische eiland Sumatra heeft vanmiddag een zware aardbeving plaatsgevonden. De beving, met een kracht van 8,7 op de schaal van Richter, trad op langs dezelfde breuklijn als de aardbeving die op Tweede Kerstdag voor de tsunamiramp aan de kusten van de Indische Oceaan zorgde.

De beving van 26 december had een kracht van 9,0. De aardbeving van vandaag vond even na 18:00 uur Nederlandse tijd plaats. Het epicentrum lag op zo'n 200 kilometer voor de kust van Sumatra. De beving was tot in Bangkok, Singapore en Maleisië voelbaar. Op Sumatra brak op verschillende plaatsen paniek uit. Ook viel de elektriciteit uit.

Volgens deskundigen is het mogelijk dat er tsunami's zijn veroorzaakt, maar deze zullen vermoedelijk niet zo vernietigend zijn als die van Tweede Kerstdag. In Thailand nam men het zekere voor het onzekere door een waarschuwing uit te doen gaan.

Update 22:20 uur
De beving lijkt vooral het eiland Nias te hebben getroffen. Enkele tientallen mensen zijn daar omgekomen, en waarschijnlijk liggen er nog veel mensen onder het puin van ingestorte gebouwen. Tsunami's zijn ondanks de kracht van de beving tot dusver niet waargenomen.

Aardbeving Indonesië 28-3-2005