Het nut van religieuze feestdagen?

Column door Knertjager

Wat voor een nut heeft het om religieuze feestdagen te hebben in een multiculturele samenleving waar nog niet eens de helft weet wat we dan precies vieren. Natuurlijk weet iedereen wel dat met Kerst de geboorte van Jezus gevierd wordt maar de meerderheid zal niet weten wat we met Pasen en Pinksteren vieren. Het eerste wat we denken als we zeggen dat Pasen eraan komt is dat we vrij hebben en verder heeft het geen betekenis meer. Natuurlijk vind ik het ook lekker om een vrije dag te hebben maar ik heb liever dat ik zelf kan kiezen wanneer ik vrij wil hebben dan dat de stand van de maan bepaalt wanneer ik vrij heb.

Het feit dat we in een multiculturele samenleving leven is in mijn ogen ook een reden dat we de religieuze feestdagen af moeten schaffen. Moslims krijgen vrij op dagen die voor hun geloof geen waarde hebben omdat de bedrijven dicht zijn. Tevens willen ze ook nog eens op hun eigen dagen van betekenis vrij hebben want als de Nederlanders vrij krijgen op dagen met een religieuze betekenis zou het discriminatie zijn als moslims moeten werken als het Suikerfeest of Offerfeest is. Een werkgever is op deze manier dus al bijna verplicht om mensen met een islamitische achtergrond een betaalde vrije dag te geven.

Nu heb ik er niks op tegen dat zij deze dagen vieren en dus ook vrij krijgen, het is tenslotte hun geloof en dat moet je respecteren vind ik, maar je krijgt dan een scheef beeld van de samenleving. Er wordt gezegd dat we iedereen als gelijke moeten zien en behandelen maar mensen die in Allah geloven krijgen meer vrije dagen dan jij. Het is misschien een beetje bot gezegd, kort door de bocht en ik belicht maar één aspect maar echt motiverend is het niet.

Wat ik het liefste zou willen zien is dat elke werknemer drie of vier dagen aan extra vrije dagen krijgt die hij kan opnemen wanneer hij of zij dat wil en niet dat je vrij krijgt omdat het Pasen, Suikerfeest of wat dan ook is. Dan hebben alle mensen die katholiek zijn toch nog vrij op 2de paasdag etc. als ze het zelf willen en kunnen de Moslims gewoon vrij hebben op hun dagen zonder dat iemand hoeft te klagen. En als deze dagen geen waarde voor iemand hebben dan pakt diegene gewoon vrij wanneer het hem of haar het beste uitkomt.

Als Nederland echt een multicultureel land wil zijn dan moeten we op alle fronten de staat gescheiden houden met de kerk en de moskee en nergens meer een uitzondering voor maken want het zijn de uitzonderingen die verdeeldheid veroorzaken.