Manifestatie tegen racisme in Amsterdam

Icoon Binnenlands nieuwsIn Amsterdam zijn ongeveer tweehonderd personen samengekomen om te protesteren tegen racisme. In optocht ging het van het homomonument op de Westermarkt naar het Westerpark, waar een manifestatie plaatsvindt met diverse sprekers. De demonstratie sluit een landelijke actieweek tegen racisme en intolerantie af.

De actieweek is een initiatief van het Platform Allemaal Anders Allemaal Gelijk, dat op 15 februari is opgericht, en bestaat uit ruim zestig organisaties. Het platform stelt dat het na 11 september, de versterking van de strijd tegen het terrorisme en de moord op Theo van Gogh er niet leuker op geworden in Nederland. "Het is vooral onderling wantrouwen dat de klok slaat", aldus een verklaring.

De Zuid-Afrikaanse vice-minister van Binnenlandse Zaken Malusi Gigaba opende de actieweek een week geleden in Rotterdam. Tot de activiteiten behoorden onder meer fakkeloptochten, bijeenkomsten over islamofobie en homofobie en een voetbaltoernooi voor jongeren uit verschillende groepen.