Amusement op Publieke Omroep onder druk

static had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Media nieuwsIn de nieuwe opzet van het Nederlands omroepbestel zal amusement geen doel op zich meer zijn. Dat blijkt uit een toelichting van D66-staatssecretaris Medy van der Laan (Media) op de nieuwe afspraken tussen de regeringspartijen. D66 kreeg hierin toezeggingen van CDA en VVD om de eigen plannen met betrekking tot de Publieke Omroep door te voeren.

Momenteel dienen de omroepen ook verstrooiende programma's te leveren, maar Van der Laan wil deze functie in de toekomst aan de commerciële zenders overlaten. Programmamakers op de publieke zenders mogen wel amusement gebruiken om een maatschappelijk debat aan te zwendelen, zoals bijvoorbeeld gebeurt in het populaire tv-programma Kopspijkers. Volgens Van der Laan hoort een programma als Sterrenslag niet thuis op een publiek kanaal. Lingo ziet ze als een twijfelgeval.

De Publieke Omroep krijgt in de plannen van de D66-bewindsvrouw drie soorten programma's te verzorgen: 'nieuws en sport', 'maatschappelijk debat en opinie' en 'kunst, cultuur, drama en educatie'. Voor omroepvoorzitters is in de toekomst geen plek meer gereserveerd in de nieuwe Raad van Bestuur.