PvdA en VVD: woonruimte voor daklozen

Icoon politiek binnenland nieuwsKamerleden Co Verdaas (PvdA) en Jelleke Veenendaal (VVD) werken aan een gezamenlijk wetsvoorstel om opvang van daklozen beter te organiseren. De politici pleiten voor 10.000 extra tijdelijke woonplekken en een verbeterde hulpverlening. Verdaas en Veenendaal deden inspiratie op tijdens een studiebezoek aan Groot-Brittannië.

Het initiatiefwetsvoorstel van oppositiepartij PvdA en coalitiepartij VVD moet rond de zomer klaar zijn, waarna de Tweede Kamer er in het najaar over spreekt. De wet moet het makkelijker maken daklozen onder dwang van straat te halen. Het is overigens niet duidelijk hoeveel daklozen in Nederland rondzwerven. Het Leger des Heils verleende in 2003 hulp aan 21.000 mensen zonder woning. De nieuwe wet is met name bedoeld voor personen die een gevaar voor zichzelf of voor de omgeving zijn.

In Groot-Brittannië werden in de afgelopen jaren diverse maatregelen getroffen om overlast door dak- en thuislozen tegen te gaan. Verdaas en Veenendaal willen in navolging van de Engelsen dat hulpinstanties beter gaan samenwerken. Barrières om informatie te delen moeten worden weggenomen. "Nu is dat nog moeilijk wegens sommige wettelijke beperkingen en hokjesgeest bij de instanties. Daar moeten we vanaf", stelt VVD'er Veenendaal.